Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Februarie 2013



 Noutăţi UE-RM 





  27.02.2013

 Agenda europeană : Martie 2013

În cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri, Premierul atenționat asupra acțiunilor ce țin de pregătirea către negocierile pe marginea Acordului de Asociere RM-UE, care vor avea loc la Bruxelles, în perioada 14-15 martie 2013  si a specificat că respectiva rundă de negocieri urmează a fi pregătită astfel, încît aceasta să fie ultima pînă la semnarea Acordului.
 În acest context, Vlad Filat a solicitat factorilor de decizie să se implice activ și în asigurarea bunei desfășurări a Misiunii de evaluare privind gradul de implementare a Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE, care se află la Chișinău, precum și să asigure o pregătire temeinică pentru următoarea reuniune privind negocierea Acordului de creare a Zonei de Liber Schimb cu UE, planificată pentru 11-14 martie 2013, la Bruxelles. Vlad Filat a reiterat importanța menținerii ritmului de realizare a angajamentelor asumate de Guvern în contextul implementării agendei europene a R. Moldova.




 
Vizite oficiale in Moldova

20-21.02.2013

Vizita prim-ministrului Republicii Letonia, Valdis Dombrovskis
  Prim-ministrul leton a asigurat de sprijinul ferm în demersul european al RM, atât pe termen scurt – pregătirile către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnus, cât şi în contextul Preşedinţiei letone la Consiliul UE în prima jumătate a anului 2015.
 Letonia va acorda tot sprijinul necesar Republicii Moldova pemtru realizarea agendei europene, dar și implementarea diferitor proiecte comune în domeniul tehnologiilor informaționale, justiției, securității alimentare, precum și prin implementarea de proiecte twinning
 Detalii
19.02.2013

Vizita Miniştrilor de Externe ai Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, William Hague, al Poloniei, Radosław Sikorski, şi al Regatului Suediei, Carl Bildt,

Prezenţa la Chişinău a înalţilor demnitari europeni se încadrează în ritmul de intensitate fără precedent în relaţiile dintre ţara noastră şi cele trei state importante ale UE, şi denotă existenţa unui interes sporit din partea acestora faţă de procesul de transformări în care s-a angajat Republica Moldova.

Mai mult 
Conferinta de presa  (VIDEO)




18.02.2013

Noua iniţiativă a UE de combatere a crimei organizate şi a traficului de fiinţe umane

Un nou proiect de 1,5 milioane €, care va impulsiona lupta împotriva crimei organizate și a traficului de ființe umane în Azerbaidjan, Bosnia-Herțegovina, Republica Moldova și Turcia a fost lansat de către UE. 

 Acest proiect își propune 
  • Îmbunătățirea sistemelor de colectare a datelor, analiză și schimb de la nivel național și transnațional pentru a spori cunoștințele privind amploarea și natura traficului de ființe umane;
  • Promovarea  și sustinerea schimbului de informații și coordonarea regională privind traficul de ființe umane;
  • Consolidarea cooperării la nivel național și transnațional privind aplicare a legii și capacitatea  procurorilor personalului consular și organizațiilor non-guvernamentale de a aborda  mult mai eficient. infracțiunea de trafic de ființe umane 
  • Această fază-pilot în primul rând, fiind concentrata pe aplicarea legii, este finanțata de UE prin Instrumentul de stabilitate 

Mai mult (rom)
Mai mult (eng)
Strategia UE pentru perioada 2012-2016 în vederea eradicării traficului de persoane


11-15.02.2013

Platforma M-Cloud va ajuta Guvernul să faciliteze integrarea europeană a RM
A fost prezentată platforma“Cloud Computing-MCloud”, care a câștigat premiul internaţional “Best Cloud Project in Central & Eastern Europe” și care este implementată de executivul Republicii Moldova. Participanții la evenimaent vor discuta aspecte legate de utilizarea tehnologiilor cloud în guverne.

Agenda seminarului internațional „Promovarea Eficienţei şi Inovaţiei în Guvern prin Tehnologiile de Cloud Computing”, cuprinde două sesiuni: “Promovarea Eficienţei şi Inovaţiei în Sectorul Public prin Tehnologiile de Cloud Computing” și „Practici Internaţionale de Succes privind implementarea tehnologiilor de Cloud Computing de către sectorul public şi privat”.
Francisco Garcia Moran, Directorul General pentru informatică, DIGIT, al Comisiei Europene a prezentat coordonatorilor experiența UE în implementarea strategiei de e-Guvernare în sectorul public.
12.02.2013

Cea de-a II-a Reuniune a Dialogului politic informal din cadrul Parteneriatului Estic

 Discuţiile din cadrul reuniunii au vizat evaluarea implementării de către statele partenere a Foilor de parcurs elaborate pentru dimensiunea bilaterală a relaţiilor cu UE, precum şi relevarea acţiunilor prioritare care necesită a fi întreprinse în vederea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013.


12.02.12

Reuniunea Comitetului pentru integrare economică al Adunării Parlamentare Euronest
Participanții la seminar au abordat tematici privind aproximarea juridică în domeniul economic în țările Parteneriatului Estic – diferite etape ale acestor state în procesul de convergență economică cu UE, aspecte comerciale ale aproximării juridice, consolidarea structurilor administrative și organizaționale pentru implementarea și aplicarea eficientă a legislației adoptate în domeniul economic.

În rezoluția reuniunii se conțin o serie de recomandări pentru statele Parteneriatului Estic, inclusiv aprobarea de către acestea a unor programe de lucru cu planul de ajustare a legislației economice cu standardele UE.

Mai mult

 06.02.2012

Moldova intenţionează să adere la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu

 Aderarea Republicii Moldova la E5P va genera proiecte în așa domenii cum sunt ameliorarea sistemului de termoficare și aprovizionare cu apă, iluminare stradală, eficientizare energetică a edificiilor publice, transport urban, gestionarea și reciclarea deșeurilor ș.a. În cadrul întrevederii au fost abordate aspectele tehnice ce țin de identificarea și stabilirea instituției contribuitor și recipient al resurselor financiare în vederea finanțării și implementării proiectelor în domeniul eficiențe energetice în Republica Moldova

Reprezentanții Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) și-au anunțat intenția de a-și extinde aria de finanțare în Republica Moldova prin intermediul granturilor și împrumuturilor pentru proiecte  în domeniul eficienței energetice și de mediu. Valoarea estimativă a proiectelor finanțate din acest fond constituie aproximativ 100 mln. Euro, inclusiv valoarea potențială de grant fiind cca 20 mln. Euro. Astfel, efectul de multiplicare a fondurilor atrase pentru finanțarea proiectelor în domeniile vizate va constitui 1:5. 

Mai mult

 06.02.2013


UE-RM: perspectivele colaborării în domeniul reformei administrației publice centrale
Asistența SIGMA a fost deosebit de relevantă în elaborarea strategiilor sectoriale de dezvoltare și în elaborarea/revizuirea legislației sectoriale primare și secundare, în conformitate cu standardele europene și ale Guvernului Republicii Moldova. Autoritățile publice naționale au implementat mai multe proiecte SIGMA, printre instituțiile beneficiare fiind Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor și Agenția Achiziții Publice. Cât privește progresul în implementarea prevederilor noului cadru normativ al serviciului public în conformitate cu bunele practici ale UE, acesta poate fi observat grație unei politici de personal deja modernizate în administrația publică. Totodată, efectul puternic al reformei administrației publice centrale se va resimți în timp. Toate eforturile țării noastre în reformarea administrației publice vor fi în continuare sprijinite de către partenerii de dezvoltare, iar UE va rămâne un susținător fidel al acestui proces, inclusiv promovând utilizarea de către structurile guvernamentale ale Republicii Moldova a diferitelor instrumente de consolidare a capacităților instituționale, precum Twinning, TAIEX, SIGMA, CIB.

Mai mult

05.02.2013

Prima şedinţă a „Comitetului de cercetare UE – Moldova”,


creat în conformitate cu prevederile Memorandumului de Înţelegere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asocierea Republicii Moldova la al Şaptelea Program Cadru al Comunității Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și activități demonstrative (2007-2013), semnat la 11 octombrie 2011, la Bruxelles.

Agenda evenimentului se va axa pe subiecte ce ţin de ultimele evoluții privind Spaţiul European de Cercetare (ERA), programul pentru cercetare şi inovare „Orizont-2020”, ultimele evoluții din cadrul sistemului CDI din Republica Moldova, situația actuală privind participarea Republicii Moldova la Programul Cadru 7 şi domeniile de interes pentru cooperare dintre UE şi Moldova.