Faceți căutări pe acest blog

Premiul Lorenzo Natali pentru jurnalism 2015

 Comisia Europeană  a lansat  Premiul Lorenzo Natali pe 2015 pentru jurnalism, care recompensează cele mai bune producții jurnalistice pe tema dezvoltării și, în special, a eradicării sărăciei.

Comisarul european pentru cooperarea internațională și dezvoltare, Neven Mimica, a afirmat: Obiectivul Anului european pentru dezvoltare este de a informa cetățenii UE cu privire la cooperarea pentru dezvoltare prin evidențierea rezultatelor pe care UE, acționând împreună cu statele sale membre, le-a obținut în calitate de cel mai mare donator de ajutor din lume. Din acest motiv îmi face plăcere să anunț lansarea Premiului Lorenzo Natali pentru jurnalism, care îi va recompensa pe cei mai talentați jurnaliști profesioniști și amatori pentru reportajele lor pe tema dezvoltării și pentru contribuția lor la eradicarea sărăciei.
Anul acesta, premiul Lorenzo Natali pentru jurnalism este lansat sub deviza „Reportajele de azi ne pot schimba viitorul”. Acesta este planificat să coincidă cu Anul european pentru dezvoltare - 2015 și are loc la doar o zi după Ziua mondială a libertății presei. Premiul le oferă reporterilor și jurnaliștilor amatori care au publicații pe tema dezvoltării o ocazie unică de a-și demonstra angajamentul cu privire la eradicarea sărăciei la nivel mondial și de a-i încuraja pe oameni să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață ale membrilor propriilor comunități.

Pentru prima dată, concursul din acest an va fi deschis și jurnaliștilor amatori, inclusiv bloggerilor, pentru care va exista o categorie separată. Astfel cum s-a putut observa în cursul primăverii arabe, jurnalismul practicat de jurnaliști amatori le oferă oamenilor posibilitatea de a forma opinia publică și de a influența evenimentele politice.


Premiul Lorenzo Natali pentru jurnalism va fi decernat unui jurnalist amator și unui jurnalist profesionist provenind din una dintre următoarele cinci regiuni: Europa, Africa, Orientul Mijlociu și lumea arabă, America Latină și zona Caraibilor, precum și Asia și Pacific. Fiecare câștigător va primi un trofeu și un premiu în valoare de 5 000 de euro.

Un juriu independent va evalua, de asemenea, contribuțiile tuturor câștigătorilor din regiunile menționate, în vederea decernării unui premiu suplimentar, Marele premiu, în valoare de 5 000 de euro. Dezvăluirea numelui câștigătorilor și premierea acestora vor avea loc în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, organizată la Bruxelles, în decembrie 2015.