Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Mai 2015

29.05.2015

În Moldova afost lansată campania de combatere a abuzului sexual AICI NU SE PUNE MÂNA

Violenţa sexuală asupra copiilor este o problemă complexă care se răspândeşte în mod alarmant atât în ţara noastră, cât şi la nivel global. Datele statistice arată că aproximativ 1 din 5 copii din Europa este victima unei forme de violență sexuală, iar în 80 % din cazuri, agresorul este o persoană cunoscută din anturajul copilului.
Mesajul principal transmis în cadrul acestei campanii adresat părinților, îngrijitorilor şi educatorilor este ÎNVAŢĂ COPILUL REGULA „AICI NU SE PUNE MÂNA”.

În cadrul campaniei AICI NU SE PUNE MÂNA, organizatorii îşi propun să aibă o rezonanţă puternică în cele 1440 de grădiniţe din Republica Moldova, oferindu-le instrumente necesare pentru ca educatorii, părinții și copiii să poată lua măsurile necesare pentru prevenirea și stoparea abuzului sexual asupra copiilor. 

28-29.05.2015

Forumului internaţional « În obiectiv : drepturile omului » 

Reprezentanţii Congresului Consiliului Europei, în prezenţa factorilor de decizie de la nivel local şi regional din 25 de ţări, reuniţi cu ocazia Forumului internaţional « În obiectiv : drepturile omului » organizat la 28-29 mai 2015 la Graz ; Austria, au adoptat o declaraţie cu privire la punerea în aplicare a drepturilor omului.

Declaraţia pune în evidenţă importanţa conştientizării autorităţilor locale şi regionale cu privire la rolul lor în această privinţă şi reaminteşte că colectivităţile locale şi regionale, prin legătura lor deosebit de strânsă cu cetăţenii, sunt cel mai bine poziţionaţi pentru a evalua din prima sursă situaţia drepturilor omului. 


25-29.05.2015

Asistenţa şi tratamentul deţinuţilor dependenţi de droguri. Metoda comunităţilor terapeutice 

Departamentul Instituţiilor Penitenciare în comun cu Grupul Pompidou al Consiliului Europei, au desfăşurat trainingul  „Asistenţa şi tratamentul deţinuţilor dependenţi de droguri. Metoda comunităţilor terapeutice” care a avut drept scop instruirea angajaţilor sistemului penitenciar în domeniul dezvoltării abilităţilor necesare procesului de tratament şi asistenţă a persoanelor dependente de droguri din instituţiile de detenţie din ţară.

În cadrul şedinţelor de lucru, au fost abordate subiecte privind „Importanţa normelor familiale, sociale şi impactul lor asupra dezvoltării individuale”, „Dependenţa, abuzul de substanţe psihoactive prin perspectiva Comunităţii Terapeutice”, „Structura socială şi elementele de bază ale comunităţii terapeutice” şi  „Procesul de schimbare comportamentală”, „Stadiile recuperării”.

La încheierea trainingului directorul DIP, Ana Dabija şi reprezentantul Grupului Pompidou al Consiliului Europei, Robert Teltzrow, au semnat un Memorandum de Înţelegere. Acesta prevede stabilirea unei cooperări eficiente în vederea punerii în aplicare a proiectului „Crearea comunităţilor terapeutice în penitenciare”.  


22.05.2015

Diploma Europeană a Ariilor Protejate - la cea de-a 50-a aniversare
  
În 2015 Consiliul Europei şi administratorii celor 73 de arii protejate din 28 de ţări din Europă celebrează cea de-a 50-a aniversare a Diplomei Europene a Ariilor Protejate . Diploma a marcat începutul unui proces care a dus la adoptatea Convenţiei de la Berna, unicul tratat european privind biodiversitatea, şi a programelor ulterioare în domeniul mediului, inclusiv, cu privire la schimbările climatice.

Diploma Europeană a Ariilor Protejate, este una din cele mai prestigioase din Europa, atât datorită criteriilor ştiinţifice care trebuie respectate, cât şi mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora. 

Începând cu 1965, Consiliul Europei acordă Diploma Europeană a Ariilor Protejate acelor regiuni care prezintă o importanţă deosebită pentru conservarea diversităţii biologice, geologice şi peisagistice din Europa. Unul din criteriile esenţiale ale acordării Diplomei este ca aceste zone să fie cuprinse în cadrul unui sistem adecvat de protecţie. Procesul care precede acordarea şi reînnoirea Diplomei presupune analiza documentaţiilor tehnice transmise de statele membre ale Consiliului Europei, precum şi vizite efectuate de experţi independenţi în zonele protejate. Rolul Diplomei este pe de o parte de a răsplăti statele membre pentru eforturile întreprinse în vederea protejării anumitor zone şi, pe de altă parte, prin faptul că este acordată pentru o perioadă limitată (5 ani), care poate fi prelungită, de a încuraja statele membre să continue demersurile de protejare a acestor zone.

Colecţia Centrului Pro-European privind protecţia naturii

19.05.2015

Preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei a fost preluată de Bosnia şi Herţegovina

Cea de-a 125-a sesiune a Comitetului de Miniştri a reunit, la 19 mai 2015, la Bruxelles, Miniştrii Afacerilor Externe din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. La încheierea sesiunii, Bosnia şi Herţegovina a preluat de la Belgia Preşedinţia Comitetului de Miniştri. Printre principalele priorităţi pentru perioada mai-noiembrie 2015 sunt: combaterea violenţei în familie, consolidarea politicii CoE faţă de regiunile învecinate, promovarea dialogului intercultural şi susţinerea cinematografiei europene, în contextul celebrării, în 2015, a celei de-a 60-a aniversări de la intrarea în vigoare a Convenţiei culturale europene.

Convenţia Culturală Europeană este dintre primele şi cele mai de succes convenţii ale Consiliului Europei. În 2015, în timpul preşedinţiei Bosniei şi Herţegovinei, Consiliul Europei va sărbători 60 de ani de la intrarea sa în vigoare. De-a lungul anilor, Convenţia culturală europeană a devenit baza politică pentru o panoramă bogată de convenţii şi instrumente, cooperare şi activităţi în teren, în domeniile culturii, patrimoniului, educaţie și tineretului, inclusiv în domeniul operelor cinematografice şi audiovizuale.



Bosnia şi Herţegovina, care investeşte eforturi considerabile în dezvoltarea unei industrii audiovizuale, acordă un interes aparte culturii filmografice. Prin urmare, avînd în vedere importanţa Eurimages şi a Consiliului Europei în promovarea industriei cinematografice europene, Bosnia şi Herţegovina a decis să acorde o atenţie deosebită acestui subiect, care constituie un punct culminant al culturii noastre comune. În acest context, Bosnia şi Herţegovina va organiza o conferinţă la nivel înalt privind "Rolul femeilor în industria europeană cinematografică ", pentru a coincide cu celebrul Festival de Film din Sarajevo în august 2015.

Detalii


20.05.2015

Cea de-a 23-a reuniune a Reţelei Parlamentarilor de Contact pentru oprirea violenţei sexuale împotriva copiilor, la Chişinău

Evenimentul are genericul ”Strategii și mecanisme de protejare a copiilor de abuzul sexual, trafic și exploatarea sexuală”. Experți europeni, reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și ai ONG-urilor au făcut un schimb de bune practici cu scopul de a stimula o serie de acțiuni juridice și politice pentru a opri violența sexuală împotriva copiilor. 

Reţeauna parlamentară activează la iniţiativa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei asigurând dimensiunea parlamentară a Campaniei UNUL din CINCI a Consiliului Europei de combatere a violenţei sexuale împotriva copiilor.

Pe 28 mai în republica Moldova va fi lansată Campania Reţelei Parlamentelor unite „Unul din Cinci”, care are drept scop prevenirea violenţei sexuale asupra copiilor.


Detalii

Comunicatul de presă al Parlamentului RM


19.05.2015

Dialog RM-CoE la Strasbourg privind implementarea reformelor democratice în Moldova 


Cu ocazia participării la sesiunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

În cadrul discuțiilor a fost efectuat un schimb de opinii privind proiectele implementate din Planul de acțiuni privind susținerea reformelor democratice pentru 2013-2016 şi impactul cooperării dintre ţara noastră şi Consiliul Europei asupra agendei de integrare europeană.

Şefa diplomației de la Chişinău l-a invitat pe dl Thorbjørn Jagland să efectueze o vizită în Republica Moldova, în contextul aniversării, în iulie 2015, a 20 ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei.

Detalii

19.05.2015

Noi standarde juridice europene pentru combaterea terorismului

Miniştrii din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit la Bruxelles pentru a adopta noi măsuri legale de combatere a "combatanţilor terorişti străini". Măsurile vor lua forma unui protocol adiţional la Convenția Consiliul Europei privind prevenirea terorismului.

Protocolul va obliga ţările să incrimineze diverse acţiuni, printre care participarea intenţionată în grupări teroriste, beneficierea de instruire teroristă şi deplasarea în străinătate în scopuri teroriste.Acesta va include şi măsuri pentru a stimula cooperarea internațională, inclusiv crearea unei rețele 24/7 de puncte de contact care va permite țărilor să facă schimb rapid de informații.

În plus, miniştrii urmează să adopte o declarație privind combaterea extremismului violent și radicalizarea ce conduce la terorism, precum și un plan de acțiune pentru activitatea Consiliului Europei în acest domeniu, inclusiv măsuri de combatere a radicalizării în școli, închisori și pe internet.

Detalii

19.05.2015

Şedinţa Comisiei afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă a APCE, la Chişinău

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit, în premieră, ședinţa Comisiei afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE. Reuniunea a fost prezidată de Preşedintele comisiei, Valeriu Ghilețchi, primul deputat al Parlamentului Republicii Moldova ales în calitate de preşedinte al unei comisii a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Deputații APCE au fost salutați în deschiderea ședinței de către Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Pe ordinea de zi a ședinței figurează dezbaterea și adoptarea unor proiecte de rezoluții privind modelul social european, necesitatea venitului minim garantat și gestionarea urgențelor de sănătate publică internațională. Totodată, în cadrul Comisiei au avut loc audieri la tema îmbunătățirii accesului copiilor la servicii sociale și de sănătate orientate spre nevoile lor. Vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vadim Pistrinciuc și experți din Spania și Grecia auprezentat informații la acest subiect. Președintele Comisiei afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a APCE, Valeriu Ghilețchi s-a expunus pe marginea raportului despre soarta deținuților grav bolnavi din Europa.


18.05.2015

Primul seminar regional cu privire la drepturile sociale în țările Parteneriatului Estic

La Chişinău s-a desfăşurat seminarul regional parlamentar cu genericul ”Promovarea drepturilor sociale în regiunea Parteneriatului Estic: focalizare pe Carta Socială Europeană”. Seminarul a făcut o trecere în revistă a situației actuale în domeniu, din perspectivă parlamentară, în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina și a avut drept obiectiv identificarea căilor de îmbunătățire a implementării Cartei Sociale Europene în țările Parteneriatului Estic.




Cea mai remarcabilă contribuţie la seminar a fost făcută de Jarna Petman, de asemenea fost membru al ECSR şi Profesor la Universitatea din Helsinki, care s-a adresat tuturor delegaţiilor: “Să nu vă simţiţi prost dacă nu aţi ratificat în întregime Carta Socială Europeană, dar vă veţi simţi mult mai bine dacă, din acest moment, veţi ratifica cât mai multe articole cu putinţă”. De asemenea, ea a menţionat că Carta Socială Europeană a fost “Frumoasa din pădurea adormită” din toate Convenţiile Consiliului Europei. 


Andrej Hunko, raportor al CPCE privind negocierile colective, a făcut o prezentare cu privire la dialogul social în perioada mondializării, invitând delegaţiile să consolideze mecanismele de negociere colectivă în ţările lor respective.
  

16.05.2015

Noaptea Europeană a Muzeelor - la Chişinău


Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la cea de-a Xl-a ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). 
Programul Nopţii Europene a Muzeelor din acest an va conţine un evantai de activităţi organizate de muzeele din subordinea Ministerului Culturii, care se vor desfăşura în incinta instituţiilor, dar şi în spaţiul public. 

Detalii


14-15.05.2015

Procesul de la Bologna: Adoptarea noilor documente de politici europene

La 14-15 mai, la Erevan a avut loc Reuniunea interministerială a statelor membre ale Procesului de la Bologna, organizată de Consiliul Europei, în colaborare cu Ministerul Educației și Științei din Republica Armenia.

Evenimentul a întrunit factori de decizie și practicieni, reprezentanți ai mediului academic din statele membre ale Procesului de la Bologna, inclusiv din republica Moldova, care au discutat principalele realizări ale Spațiului European al Învățămîntului Superior, precum și perspectivele dezvoltării acestuia după anul 2015.

Miniștrii întruniți la eveniment au aprobat o serie de documente de politici, printre care: Ghidul European de Standarde pentru Asigurarea Calității Învățămîntului Superior, Ghidul de utilizare a ECTS 2015, Abordări europene privind asigurarea calității pentru Programele comune (Joint Programmes). 

Detalii
Din Colecţiile Centurlui Pro-European

13-15.05.2015

Vizita de monitorizare a co-raportorilor APCE în Republica Moldova

În perioada 13-16 mai 2015, în Republica Moldova se află într-o vizită de informare o delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, din care fac parte raportorii Lise CHRISTOFFERSEN şi Piotr WACH.

Comisia de monitorizare, din care fac parte raportorii, este responsabilă de supravegherea respectării obligaţiilor asumate de Statele membre în baza Statului Consiliului Europei, Convenţiei europene a drepturilor omului şi tuturor celorlalte convenţii ale Organizaţiei la care statele sunt părţi, precum şi respectarea angajamentelor asumate de către autoităţile Statelor membre la momentul aderării la Consiliul Europei.

Printre acţiunile grupului de raportori, sunt şi vizitele în ţară, pe parcursul cărora oficialii europeni au întrevederi cu conducerea ţării, liderii partidelor politice, reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.

Detalii

13.05.2015

Manageri școlari din întreaga republică participă la un seminar în cadrul Programului Pestalozzi

Creșterea capacităților manageriale și a competențelor liderilor școlari, precum și promovarea în școli a echității și accesului egal la educație constituie obiectivele unui seminar care se desfășoară în perioada 11-13 mai, la Chișinău. Evenimentul întrunește 30 de directori de școli din toată republica și este organizat de Ministerul Educației în colaborare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport Chișinău, cu sprijinul programului Pestalozzi, o inițiativă a Consiliului Europei destinată dezvoltării profesionale a cadrelor didactice și a tuturor actorilor educaționali.  



11.05.2015

Vizita de monitorizare a experţilor GRETA în Republica Moldova

Reprezentaţi ai Grupului de experţi independeţi privind combaterea traficului de persoane (GRETA) al Consiliului Europei au venit în Republica Moldova pentru a evalua implementarea legislaţiei europene în domeniu.

Convenția privind lupta împotriva traficului de ființe umane, adoptată de Consiliul Europei în 2005 şi ratificată de Republica Moldova în 2006, prevedei stabilirea unui mecanism de monitorizare pentru a evalua respectarea obligațiilor pe care le prevede. Acest mecanism de monitorizare este compus din Grupul de experți privind lupta împotriva traficului de ființe umane (GRETA) care elaborează rapoartele de evaluare ce conțin o analiză a punerii în aplicare a Convenției de către Părtea monitorizată și a propunerilor de acțiuni viitoare. Pe baza rapoartelor GRETA ulterior sunt adoptate recomandări cu privire la măsurile pentru punerea în aplicare a concluziilor GRETA.

Reprezentanţii GRETA se află la Chişinău în cadrul celei de-a doua misiuni de evaluare. Ei au prevăzute întrevederi cu mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor Republicii Moldova. 


09.05.2015

9 mai: Sfârşitul războiului - începutul Europei

Sâmbătă, 9 mai, la Consiliul Europei (Strasbourg) a avut loc o ceremonie care a marcat Ziua Europei şi a comemorat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi eliberarea Europei.

Oficialii europeni au depus coroane de flori în memoria celor care şi-au pierdut vieţa în lupta împotriva nazismului şi au menţionat în discursurile sale că doar lucrând asupra depăşirii diferenţelor din Europa de astăzi, protejând drepturile tuturor oamenilor, reluând angajamentul față de principiile democrației și ale statului de drept  aducem cel mai bun tribut celor care şi-au pierdut viața în al doilea război mondial

"Din ruinele războiului, liderii europeni au reușit să pună baze noi pentru societățile noastre: democrație, drepturile omului, statul de drept", a declarat Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

"Democrația este aliatul nostru cel mai puternic în reducerea riscurilor de război", a subliniat preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, în discurs.

Cu 70 de ani în urmă, la sfârşitul celui de-al doilea carnagiu planetar s-a făcut puternic simţită, la nivelul întregului continent, voinţa popoarelor europene pentru pace, unitate, cooperare şi înţelegere. Crearea Consiliului Europei în 1949, reprezintă conceretizarea acestei aspiraţii.

La 5 mai 1949, la Palatul St. James de la Londra, 10 ţări: Belgia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Luxembourg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda şi Suedia au semnat tratatul de înfiinţare a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg. Situat la graniţa franco-germană, acest oraş simbolizează dorinţa de conciliere, înţelegere şi cooperare a marilor puteri divizate în cel de-al Doilea Război Mondial.

05.05.2015

5 mai - Ziua Consiliului Europei


La 5 mai, de Ziua aniversară a Consiliului Europei, vor fi aduse onoruri Drapelului european, care împlineşte 60 de ani. Consiliul Europei va organiza mai multe evenimente accesibile publicului, pentru a reaminti istoria acestei embleme devenită simbol al unei identităţi europene comune.

După adoptarea lui de către Consiliul Europei în 1955, drapelul european nu a încetat să exprime voinţa de promovare a păcii şi prosperităţii pentru toate ţările europene, respectând valorile comune cum ar fi democraţia, drepturile omului, statul de drept şi diversitatea.

Detalii

04.05.2015

Consiliul Europei a întreprins un pas important pentru a descuraja violența împotriva femeilor

Consiliul Europei a numit 10 membri pentru un nou grup de monitorizare (GREVIO), care va pune în aplicare convenția unică a organizației pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor.

GREVIO va monitoriza acțiunile întreprinse de guverne pentru a pune în aplicare Convenția privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie (Convenţia de la Istanbul). Rapoartele GREVIO vor fi publicate în mod periodic.Grupul poate adopta recomandări specifice, în baza monitorizării proprii.

Pe lîngă rapoartele primite de la statele părți (țări care au ratificat Convenția și pentru care convenția a intrat în vigoare), grupul se va baza și pe informații din partea ONG-urilor și altor membri ai societății civile, și, de asemenea, poate vizita țările în cauză pentru colectarea de informații suplimentare.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul)

03.05.2015

Ziua Mondială a Libertăţii Presei - 3 mai

Secretarul General  al CoE a îndemnat Statele europene să apere jurnaliştii în 45 de cazuri de pretinse încălcări ale libertăţii mass-media, raportate pe noua Platforma online a Consiliului Europei.

„Ziua libertăţii presei este ocazia de a reaminti cât de vital este pentru o democraţie de a avea mass-media libere. Condiţiile care permit mijloacelor de informare să funcţioneze liber se deteriorează; or, Statele noastre membre sunt obligate să apere dreptul la libertatea de exprimare atât a jurnaliştilor, cât şi a oricărui cetăţean. Datorită Platformei pentru securitatea jurnaliştilor, noi vom fi în măsură să apărăm aceste drepturi cu mai multă fermitate. Multe dintre aceste alerte au avut deja efecte pozitive şi mă alătur perspectivei de a iniţia dialogul cu Statele membre pentru a găsi modalităţile de redresare a tuturor altor încălcări denunţate pe Platformă”, a declarat Secretarul General al Consiliului Europei, Dl Thorbjørn Jagland.

Detalii