Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - Mai 2015



Arhiva 2011-2014







 26.05.2015

Lansarea proiectul Twinning „Consolidarea capacităților în sectorul standardizării și metrologiei conform celor mai bune practici a statelor membre UE” 


 Scopul proiectului este de a dezvolta capacitățile Ministerului Economiei și instituțiilor din domeniul standardizării și metrologiei, Institutului Național de Standardizare (INS) și Institutului Național de Metrologie (INM) în aplicarea celor mai bune practici în aceste domenii și pentru a furniza servicii în conformitate cu standardele internaționale.

În cadrul acestui proiect, experți europeni din cadrul Institutului Național German de Metrologie, Biroului Român de Metrologie Legală, Institutului Național German de Standardizare,  Asociației de Standardizare din România, vor oferi consultanță instituțiilor responsabile de asigurarea infrastructurii calității din țara noastră.

Proiectul  are un buget de 1.1 milioane euro și urmează a fi implementat pe o perioadă de 2 ani. Proiectul este finanțat de UE și va fi implementat de un consorțiu din Germania și România.  

Detalii

21.05.2015

Semnarea  Memorandumului de Înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din RM şi România.

Memorandumul de Înțelegere  prevede prelungirea Gazoductului Iaşi – Ungheni până la Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi până la Oneşti – România; pe partea de energie electrică prevede: realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) – Vulcăneşti – Chişinău. Ulterior, urmează să se facă un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune. Proiectele investiţionale selectate vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, precum și creșterea numărului de furnizori alternativi. În acest sens, va fi stabilit un mecanism de cooperare între autorităţile din cele două ţări în vederea coordonării realizării proiectelor de interconexiunie şi a efectuării demersurilor pentru cofinanţare din partea Uniunii Europene.

Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova şi România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.

Semnarea Memorandumului se înscrie în şirul măsurilor de asigurare a securităţii energetice a Republicii Moldova, integrarea în piaţă unică europeană de energie şi  realizarea proiectelor necesare livrării de energie pe termen lung din România în Republica Moldova. De asemenea, Memorandum de Înţelegere va permite consolidarea relaţiilor de parteneriat în domeniul energetic ale Republicii Moldova cu România şi va contribui la implementarea proiectelor strategice de interconectare cu UE, atât în domeniul energiei electrice, cât şi al gazelor naturale.

 Detalii


20-22.05.2015


Summitul Parteneriatului Estic de la Riga
Discuțiile de la Riga au vizat revizuirea Politicii Europene de Vecinătate. De asemenea, liderii europeni au reafirmat importanța agendei de reforme și au reconfirmat sprijinul UE față de punerea în aplicare a acesteia.

Discuțiile s-au axat în special pe proiecte de cooperare care vizează:
  • consolidarea statului de drept și susținerea țărilor partenere pentru a-și întări instituțiile și a rezista provocărilor externe;
  • susținerea economiei de piață, cu accent asupra economiei digitale;
  • asigurarea securității energetice și îmbunătățirea interconexiunilor;
  •  intensificarea mobilității și a contactelor interumane.
Potrivit oficialilor europeni, Summitul a reprezentat un prilej de a demonstra determinarea UE pentru a cultiva relații mai strânse și diferențiate cu partenerii săi independenți și suverani din cadrul Parteneriatului Estic.
În cadrul summit-ului, o serie de evenimente secundare au  demonstrat că PaE depășește relațiile interguvernamentale, antrenând mass-media, societatea civilă și mediul de afaceri:
prima Conferință Media a Parteneriatului Estic,(20.05.2015)  , cel de-al treilea Forum de Afaceri al PaE (21.05.2015),*Conferințe a Societății Civile a PaE (20-21.05.2015)

La finele Summitului a fost adoptată o Declarație comună care prevede o cooperare tot mai strânsă între UE și Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

Lucrările Summitul-ui Parteneriatului Estic şi evenimentele secundare s- au desfăşurat la Biblioteca Naţională a Letoniei.

 
  21.05.2015

Lansarea Facilitatii Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii 






La 21 mai 2015 , la Forumul de Afaceri in cadrul Parteneriatului estic în Riga, Comisia Europeană a lansat Facilitatea Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (IMM-uri).


Facilitatea va oferi subvenții in valoare de 200 de milioane € în următorii 10 ani de la bugetul UE. Această contribuție se preconizează pentru deblocarea noilor investiții în valoare de cel puțin 2 miliarde € pentru IMM-urile din cele trei țări din ZLSAC: Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Mijloacele financiare aferente valorii investitiilor vor veni în mare parte de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).
Detalii   (rom)  (eng)


 11.05.2015
  
Lansarea proiectului Twinning „Suport pentru modernizarea serviciului public din RM în corespundere cu cele mai bune practici europene”

Proiectul, în valoare de 1,2 milioane de euro, va fi finanţat de Uniunea Europeană şi urmează să fie realizat în parteneriat cu Guvernul Republicii Lituania pe parcursul a doi ani. Scopul acestuia constă în consolidarea capacităţilor instituţionale şi funcţionale ale autorităţilor publice de nivel central şi local din Republica Moldova.

Cele patru componente de bază ale proiectului vizează
  1. ajustarea cadrului normativ conform celor mai bune practici europene,
  2. planificarea şi implementarea programului naţional de instruire a funcţionarilor publici,
  3. crearea unei reţele de experţi în domeniul resurselor umane
  4. şi dezvoltarea capacităţilor tuturor secretarilor de stat din cadrul ministerelor
 9 mai 2015 - Ziua Europei


Ziua Europei  celebrează pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea Declarației Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a marca Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.



Ziua Europei în Moldova - 10-31 mai


Detalii
Agenda





07.05.2015

Prima reuniune ministerială pe comerţ a ţărilor Parteneriatului Estic

 Miniștrii comerțului din UE și omologii acestora din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina s-au reunit în după-amiaza zilei de 7 mai pentru a discuta despre realizările Parteneriatului estic în domeniul schimburilor comerciale, precum și despre oportunitățile și provocările dezvoltării în continuare a unei dimensiuni comerciale de succes a Parteneriatului estic.

În perspectiva viitorului summit al Parteneriatului estic de la Riga și a revizuirii curente a politicii europene de vecinătate, miniștrii comerțului au desfășurat un schimb de opinii cu privire la actualele relații comerciale dintre UE și partenerii estici. De asemenea, miniștrii au discutat cu privire la eventualitatea unei cooperări suplimentare, ținând seama de interesele diverse ale partenerilor estici în ceea ce privește relațiile lor comerciale cu UE.

Președinția și Comisia au subliniat importanța schimburilor comerciale ca parte a politicii privind Parteneriatul estic și au insistat asupra necesității de a depune eforturi în vederea unei dezvoltări economice durabile și favorabile incluziunii. Participanții au recunoscut importanța schimburilor comerciale și a înmulțirii oportunităților de piață pentru generarea de creștere economică și de locuri de muncă.


Detalii   eng   rom   
Declarația comună

05.05..2015


UE finanțează construcția și reabilitarea a 14,4 km de drum din Moldova

Grantul UE completează investițiile BERD și BEI din 2013 Uniunea Europeană susţine reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii drumurilor din Republica Moldova cu un nou grant în valoare de 15 milioane de euro oferit din fondurile Facilităţii de Investiţii pentru Vecinătate (FIV).

Finanțarea nerambursabilă completează investițiile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și ale Băncii Europene pentru Investiții (BEI) în valoare totală de 300 de milioane de euro anunțate în vara anului 2013.

Un acord în acest sens a fost semnat i între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor și BERD, instituția financiară care administrează proiectul de reabilitare a drumurilor

Grantul oferit de UE va fi utilizat pentru construcţia variantei de ocolire la Bahmut cu o lungime de 6 km pe drumul naţional R1 Chişinău – Ungheni - Sculeni - frontiera cu România şi a variantei de ocolire la Vulcăneşti, cu lungimea de 8,5 km pe drumul naţional M3 Chişinău – Giurgiuleşti - frontiera cu România.

Lucrările la drumurile de ocolire vor include construcţia unor terasamente noi, a podeţelor, a sistemelor de colectare şi evacuare a apelor, relocarea utilităţilor, instalarea indicatoarelor rutiere şi a marcajelor rutier. Partea carosabilă a drumurilor de ocolire va fi alcătuită din două benzi de circulaţie, cu o lăţime de 7m. De asemenea, pe drumul de ocolire a orașului Vulcăneşti va fi construit un pod peste râul Cahul cu lungimea de aproximativ 40m.