Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM : Ianuarie 2015






Arhiva 2011-2014











29.01.2015

A 2-a Reuniune comună a UE și a Miniştrilor Justiției și Afacerilor Interne din cadrul Parteneriatul estic

În timpul reuniunii, miniștrii din țările Parteneriatului estic și partenerii din UE au discutat modalităţile de cooperare care vizează consolidarea mecanismelor de aplicare a legii și eforturile pentru susținerea independenței și responsabilității sistemului judiciar și al procurorilor.

Mini
ștrii și-au exprimat sprijinul pentru o cooperare mai strânsă a instituțiilor de aplicare a legii cu scopul de a stabili metode de cooperare eficiente de combatere a corupției și de a consolida independența judecătorilor și procurorilor și asigurarea reformelor în domeniul urmăririi penală. Miniștrii au discutat, de asemenea, posibile soluţii comune, luând în considerare posibilitățile cadrului bilateral și multilateral existent al cooperării în cadrul Parteneriatului Estic.



Detalii  eng rom

23.01.2015

Constituirea Alianţei pentru Moldova Europeană

Acordul de constituire a alianţei între Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) a fost semnat astăzi în timpul şedinţei Parlamentului de către liderii celor două formaţiuni Vlad Filat şi Marian Lupu,

Potrivit acordului, "alianţa consideră continuarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova drept prioritate naţională". „Eforturile alianţei vor fi îndreptate spre îndeplinirea obiectivelor curente şi pe termen mediu: continuarea implementării reformelor în vederea creşterii nivelului de trai al cetăţenilor prin asigurarea creşterii economice, atragerea investiţiilor străine şi crearea locurilor de muncă, implementarea etapelor Agendei de Asociere”, este specificat în acord.
Cele două formaţiuni au în Parlament 42 de mandate. 


 14.01.2015

Şedinţa Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană

în cadrul sedintei au fost prezentate realizările obţinute în domeniul integrării europene pe parcursul anului 2014 şi au fost trasate obiectivele pentru anul curent. 

Au fost abordate subiecte referitoare la:   

  • asigurarea fermierilor cu asistenţa necesară pentru a beneficia deplin de liberalizarea pieţei cu Uniunea Europeană.
  • pregătirea primei reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, preconizată pentru începutul acestui an.
  • mobilizarea pentru summitul de la Riga, eveniment care va avea loc în mai 2015.
 Mai mult



 14.01.2015

 Realizarea acțiunilor din Acordul de finanțare RM-UE a Programului de suport al reformei justiției

 Ministerul Justiției a prezentat  proiectul raportului privind realizarea acțiunilor prevăzute în Matricea de Politici pentru anul 2014.Prezentarea a avut loc în cadrul primei ședințe din acest an a Comitetului de coordonare responsabil de monitorizarea implementării Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană, privind Programul de suport al reformei justiţiei. 

Comitetul a stabilit acțiunile care urmează a fi implementate în 2015 de către instituțiile responsabile de reforma justiției.

Printre priorități acestui an se regăsesc:

- utilizarea sistemului de management al informațiilor în întreaga rețea a sistemului judiciar, dar și de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Serviciile de probațiune și executorii judecătorești;
- elaborarea programelor de informare, asistență și reabilitare a victimelor infracțiunilor;
- introducerea conceptului confiscării civile și aplicarea acestuia în cazurile tuturor veniturilor generate din activități ilegale, inclusiv din corupție;
- introducerea testelor periodice de integritate pentru solicitanții noi și funcționarii în exercițiu dinsectorul justiției;
- consolidarea sistemului de probațiune juvenilă și asigurarea respectării drepturilor copiilor deținuți etc.

Detalii