Faceți căutări pe acest blog

BV:CoE_RM: Protecţia drepturilor sociale


Carta socială europeană este un tratat al Consiliului Europei care garantează drepturile sociale şi economice ale omului. Aceasta a fost adoptată în 1961 şi revizuită în 1996. Carta reprezintă o referinţă normativă pentru drepturile sociale pe întreg continentul european, inclusiv Republica Moldova.
Republica Moldova a ratificat Carta socială europeană revizuită la 8 noiembrie 2001 şi a acceptat 63 din 98 de dispoziţii ale Cartei revizuite. Ea nu a acceptat protocolul adiţional din 1995 care prevede un sistem de reclamaţii colective.

Ratificând Carta socială europeană revizuită, Republica Moldova şi-a asumat un şir de responsabiltăţi. Aceste obligaţii ţin în principal de adoptarea unor măsuri necesare în vederea executării reale a prevederilor ratificate, întocmirea raportelor naţionale referitor la aplicarea Cartei, precum şi participarea la şeginţele Comitetului guvernamental.

Rolul Comitetului European pentru Drepturi Sociale (CEDS) este de a evalua conformitatea situaţiei în Statele Părţi cu Carta Socială Europeană revizuită (Carta). Comitetul adoptă concluzii prin intermediul unei proceduri de raportare şi adoptare a deciziilor în baza procedurii de reclamaţii colective.



European Social Charter (revised): Conclusions 2014 (Republic of Moldova): Articles 2, 4, 5, 6, 21, 26, 28 and 29 of the Revised Charter / European Committee of Social Rights. - Council of Europe, January 2015. - 46 p.  

Raportul publicat în ianuarie 2015  vizează următoarele prevederi din grupul tematic “Drepturile la muncă”:
  • dreptul la condiţii de muncă echitabile (art. 2);
  • dreptul la salarizare echitabilă (art. 4);
  • dreptul sindical (art. 5);
  • dreptul la negociere colectivă (art. 6);
  • dreptul la informare şi consultare (art. 21);
  • dreptul de a lua parte la stabilirea şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi a mediului de muncă (art. 22);
  • dreptul la demnitate în muncă (art. 26);
  • dreptul reprezentanţilor lucrătorilor la protecţia în intreprindere şi facilităţile acordate acestora (art. 28);
  • dreptul la informare şi consultare în procedurile de concediere colectivă (art. 29).
Republica Moldova a acceptat toate prevederile din acest grup, cu excepţia art. 4§1 (să recunoască dreptul lucrătorilor la o salarizare suficientă care să le asigure acestora, precum şi familiilor acestora, un nivel de trai decent); art. 4§2 (să recunoască dreptul lucrătorilor la un coeficient majorat de salarizare pentru orele suplimentare de muncă) şi art. 22 (dreptul de a lua parte la stabilirea şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi a mediului de muncă).

Perioada de referinţă a fost de la 1 ianuarie 2009 până la 31 decembrie 2012.

Pentru alte rapoarte privind Republica Moldova şi informaţii suplimentare accesaţi:

Colecţii: E.7. Carta socială / Charte sociale / Social Charter