Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM : Februarie 2015





Arhiva 2011-2014












26-27.02.2015

Vizita oficială la Bruxelles a Prim-ministrului RM , Chiril Gaburici

Chiril Gaburici a avut întrevedericu reprezentanți de rang înalt ai Uniunii Europene. Este vorba despre Președintele Consiliului European, Donald Tusk, Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Vicepreședinta Comisiei Europene, Federica Mogherini, șeful Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE - Moldova, Andi Cristea, Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, şi alți oficiali.

Discuţiile s-au axat pe subiecte ce vizează subiectele prioritare de pe agenda europeană a Republicii Moldova şi obiectivele pentru continuarea dialogului dintre țara noastră și Uniunea Europeană. Totodată, părțile au vorbit despre reformele puse în aplicare în Moldova, în mod special, cele ce ţin de domeniul justiției, de eficientizarea luptei cu corupția şi de asigurarea unei creșteri economice durabile.



24-25.02.2015

Președintele României,Klaus Iohannis : Noi ne dorim un parcurs european al RM

Aspiraţiile pro-europene ale Republicii Moldova, nevoia continuării reformelor din justiţie, lupta împotriva corupţiei şi conflictul din Ucraina – au fost subiectele abordate în discursul preşedintelui României, Klaus Iohannis. După o întrevederea cu Nicolae Timofti, Iohannis l-a asigurat pe omologul său de la Chişinău de susţinere, adăugând însă că aşteptările României şi ale partenerilor occidentali ai Republicii Moldova sunt mari:

„Am fost amândoi de acord că priorităţile care apropie Republica Moldova de acest moment ţin de continuarea reformelor în domenii cu impact asupra vieţii cetăţenilor: economia, sectorul financiar, justiţia, lupta împotriva corupţiei. Implementarea măsurilor de convergenţă şi de modernizare din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană reprezintă paşii concreţi care pot demonstra determinarea elitelor politice de la Chişinău”.

Președintele României, Klaus Iohannis a  avut întrevederi cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburic, cu  Președintele Parlamentului Andrian Candu, cu  liderii partidelor politice proeuropene din Republica Moldova 


20.02.2015

 UE va continua să sprijine reformele-cheie în Moldova

Prim-ministrul Chiril Gaburici şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, au  discutat priorităţile agendei europene a Republicii Moldova şi proiectele care urmează să fie puse în aplicare.

Prim-ministrul Chiril Gaburici a subliniat că integrarea europeană a Republicii Moldova şi, nemijlocit, punerea în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, stă la baza noului Program de activitate a Guvernului.

Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene l-a felicitat pe Chiril Gaburici cu prilejul învestirii în funcţie şi i-a urat succese în activitatea de Prim-ministru. De asemnea, diplomatul european a menţionat că Uniunea Europeană va continua să sprijine reformele-cheie, care urmează să fie realizate de Guvernul Republicii Moldova, menite să contribuie la modernizarea şi avansarea Republicii Moldova în parcursul său european.
 
Detalii

18.02.2015


Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Federica Mogherini, şi Comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, au salutat învestirea Guvernului de la Chişinău.

Federica Mogherini și Johannes Hahn susţin că aşteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării cu ţara noastră şi punerea în aplicare rapidă, întru beneficiul cetăţenilor, a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Un Guvern stabil, cu o agendă clară de reforme, va fi crucial în acest sens. Avem încredere că noul Cabinet de miniştri va intensifica eforturile în realizarea reformelor-cheie, în special, cele din sectoarele justiţiei şi financiar, precum şi în domeniul combaterii corupţiei, în interesul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Mai mult decât atât, se menţionează în mesajul semnat de oficiali de la Bruxelles, va fi esenţială continuarea şi intensificarea unei politici comprehensive, care va include toate sectoarele statului”.

Statement of HR/VP Federica Mogherini and Commissioner for ENP and Enlargement Negotiations Johannes Hahn on appointment of Prime Minister Chiril Gaburici and the formation of the government in the Republic of Moldova

17.02.2015


UE susţine educaţia antreprenorială şi dezvoltarea abilităţilor de administrare a IMM

 Educaţia antreprenorială trebuie să devină cheia creşterii competitivităţii IMM-urilor”, - declaraţia aparţine Secretarului de stat al Ministerului Economiei, Lilia Palii la evenimentul de deschidere a atelierelor de lucru dedicate educaţiei antreprenoriale și sporirii capacităţilor femeilor de afaceri, organizate, astăzi, de Ministerul Economiei în colaborare cu Fundația Europeană de Formare (ETF), Ministerul Educației și Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Atelierele vor avea loc în perioada 17-19 februarie curent şi vor întruni reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Delegației UE în RM, Ministerului Educației, ODIMM ş.a.

Utilitatea aplicării Small Business Act ca instrument eficient pentru îmbunătățirea și monitorizarea politicilor de dezvoltare a sectorului IMM-urilor atât în țările Parteneriatului Estic (PaE), cât şi în Republica Moldova pentru valorificarea potenţialului de creştere a IMM-urilor. În context, Secretarul de stat a menţionat că educaţia antreprenorială trebuie să devină cheia sporirii competitivităţii IMM-urilor, de care depinde dezvoltarea sustenabilă a economiei naţionale.

Detalii

 12.02.2015

Lansarea Programului pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP)


Au fost prezentate trei proiecte de dezvoltare urbană, infrastructură în domeniul eficienței energetice și a surselor de energie regenerabile în Ungheni, Orhei, Ocnița, Soroca, Cantemir, care vor primi granturi din partea UE, în valoare de 2,2 milioane de euro.
Proiectele presupun îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor publice,  precum reabilitarea grădinițelor de copii din or. Ungheni, modernizarea și economisirea energiei în iluminatul public la Ocnița, Soroca și Cantemir, dar şi un proiect demonstrativ complex pentru dezvoltarea energetică durabilă în or. Orhei.  Proiectele vor fi finanţate în proporţie de 80% de către Uniunea Europeană, iar 20% de autorităţile publice locale.

Programul UE pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP) face parte din eforturile UE de încurajare a municipalităţilor de a adera la Pactul (Convenția) primarilor (o inițiativă voluntară de reducere a emisiilor de CO2), şi a stimula economiile locale din regiune într-un mod durabil.Programul sustine orașele din vecinătatea estică și sudică a UE să reziste provocărilor locale de dezvoltare durabilă, cum ar fi eficiența energetică, securitatea aprovizionării cu energie și creșterea economică durabilă.


10-11,02.2015

Tinerii din ţările Parteneriatului Estic s-au reunit la cel de-al doilea Forum


Peste 240 de tineri, lucrători de tineret și educatori, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, antreprenori, cercetători și alți experți din 27 de țări s-au  întalnit in cadrul celui de-al doilea  Forum al Tinerilor din tarile Parteneriatului Estic la Riga, Letonia. Forumul și-a propus să dezvolte soluții inovatoare pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor prin stimularea cooperării intersectoriale la nivel local, național și internațional. 

Participanții la forum au avut drept scop generarea de noi soluții pentru problema șomajului în rândul tinerilor și analiza oportunităților de a se adapta mobilității existente și  programelor de cooperare internațională, în scopul de a stimula capacitatea de inserție profesională a tinerilor. Munca inovatoare pentru tineri schimbul exemplelor de bună practică duc inevitabil la, elaborarea recomandărilor de politici de tineret, care urmează a fi prezentate, de asemenea, la Summit-ul Parteneriatului Estic care va avea loc la Riga la 21-22 mai.

Detalii rom eng


11.02.2015

 Prezentarea Proiectului  Energie şi Biomasă în Moldova 2
 
Centrale termice pe bioenergie vor fin instalate în instituţiile publice din: (1) oraşele mici din regiunile de dezvoltare Nord, Centru şi Sud şi (2) oraşele mici şi satele din stânga Nistrului, UTA Gagauz-Yeri şi raionul Taraclia.

În total, urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie. În paralel cu racordarea la bioenergie, în 21 de instituţiile publice beneficiare vor fi instalate şi colectoare solară de producere a apei calde. Tehnologiile pe bază de energie solară vor fi instalate prioritar în grădiniţe şi centre medicale.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova 2 are un buget total de 9.41 milioane EURO acordaţi de Uniunea Europeană şi va fi implementat de Programul Naţiunilor Unite în perioada 2015-2017.


Detalii

06.02.2015

Republica Moldova beneficiază de cea mai mare parte din asistenţa de dezvoltare a României

Aproximativ 35% din totalul bugetului de asistenţă pentru dezvoltare (AOD) oferită de  Ministerul Afacerilor Externe al Romăniei în 2015 sunt destinate Republicii Moldova, unde vor fi finanţate proiecte în domenii, precum justiţie şi afaceri interne, agricultură, educaţie, creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea societăţii civile.

 Detalii

05.02.2015

Declaratie a Comitetului de Coordonare cu privire escaladarea violenţei în ţările Parteneriatului estic


Comitetul de Coordonare a Parteneriatului estic face apel la încetarea imediată a discursurilor de ură și propagandă, de xenofobie, intoleranță și de război în Rusia și țările Parteneriatului estic.
tradaptare infoeuropa.md
Comitetul de Coordonare a Parteneriatului estic  este profund îngrijorat de escaladarea violenței și ostilităților pe teritoriul țărilor PaE și a adoptat la 5 februarie o declarație cu privire la acest subiect. Acțiunile militare împiedica punerea în aplicare a reformelor democratice și economice și poate duce la un tragic număr  de victime.

Comitetului de Coordonare mai cere Rusiei să-și retragă armata și armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova.

În cele din urmă,
Comitetul de Coordonare a Parteneriatului estic face apel la încetarea imediată a discursurilor de ură și propagandă, de xenofobie, intoleranță și de război în Rusia și țările Parteneriatului estic.

Detalii  rom  eng



04.02.2015


Lansarea Proiectului "Îmbunătățirea Statisticii Regionale în Republica Moldova"

 
Proiectul "Îmbunătățirea Statisticii Regionale în Republica Moldova" a fost lansat cu o conferinţă la care au participat: dna Lucia SPOIALĂ - Director General al Biroului Naţional de Statistică dl Pirkka TAPIOLA - Ambasadorul Delegaţiei UE în Moldova dl José CERVERA-FERI - Lider de echipă al Proiectului STATREG ,dl Valerian BINZARU - Director General pentru Dezvoltare Regională, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor 

Scopul asistenţei UE prin proiectul "Îmbunătăţirea Statisticii Regionale în Republica Moldova" este de a consolida capacitatea producătorilor de statistici, în special a Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru îmbunătăţirea aspectelor metodologice ale statisticilor regionale, precum şi diseminarea acestora. Un alt scop al proiectului este crearea capacităţii principalilor factori de decizie politici (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR), autorităţile administraţiei publice locale (APL)) de a accesa, utiliza şi interpreta statisticile regionale.

Bugetul total alocat pentru implementarea proiectului este de 2 milioane de euro.