Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Februarie 2015

24.02.2015

Hotărârea CEDO în cauza Promo-Lex şi alţii împotiva Moldovei

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat încălcarea dreptului la libertatea de întrunire și de asociere, şi dreptul la un recurs efectiv. în cauza Promo-LEX și alții împotriva Republicii Moldova.

La 03 februarie 2009, reprezentanții Asociației Promo-LEX și CReDO, alături de alte organizații ale societății civile au participat la un protest pașnic organizat în fața Procuraturii Generale, în susținerea democrației şi a drepturilor omului în Republica Moldova, inclusiv dreptul la libertatea de întrunire și asociere. La eveniment a participat și Igor Grosu, ulterior reclamant în cadrul dosarului.

La puțin timp de la începutul acțiunii, manifestanții au fost atacaţi cu gaze lacrimogene, de către un grup de indivizi care purtau măști, fiind declanșată o bătaie soldată cu diverse leziuni corporale ale protestatarilor.

Deși altercațiile s-au petrecut în fața procurorilor din cadrul Procuraturii Generale și a fost solicitată intervenția poliției, cu un apel la 902, aceștia au refuzat să intervenă pentru a pune capăt violenței, să restabiliscă ordinea publică și să documenteze obiectiv cazul.
 
Detalii

Cauza Promo-Lex şi alţii împotiva Republicii Moldova (cererea nr. 42757/09)

12.02.2015

Noi linii directoare cu privire la prevenirea litigiilor ce ţin de relocarea copiilor

Recomandarea CM/Rec(2015)4 a Comitetului de Miniştri adresată Statelor membre ale Consiliului Europei ar putea ajuta la evitarea potenţialelor conflicte care pot apărea atunci când este schimbată reşedința obişnuită a copilului şi există un risc ca contactul cu acesta să poată fi pierdut sau perturbat în mod semnificativ. 
Recomandarea subliniază că interesul superior al copilului ar trebui să fie un argument primordial în toate cazurile. Copilul ar trebui să aibă dreptul de a fi informat și de a-și exprima opiniile sale cu privire la mutarea propusă. Ar trebui să se ţină cont de opiniiile lui la modul cuvenit, în conformitate cu vârsta și gradul de maturitate a copilului.

Statelor membre ale Consiliului Europei li se recomandă să ia toate măsurile pe care le consideră necesare în vederea punerii în aplicare a acestor principii.


10.02.2015

Ziua Siguranţei pe Internet: "Împreună să creăm un Internet mai bun"

Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet. 

Detalii


10.02.2015

Noi hotărâri CEDO în cauze împotriva Republicii Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat hotărârile sale în cauza Parasca împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 17986/09) şi în cauza Brantom International S.R.L. împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 42572/09)


07.02.2015

Compatbilitatea legislaţiei naţionale cu prevederile Convenţiei civile cu privire la corupţie
Prezentul studiu a urmărit, în mod special, evaluarea nivelului de corespundere a cadrului legislativ al R. Moldova prevederilor cuprinse în capitolul întîi al CC CoE PC, întitulat Măsuri de întreprins la nivel național, acestea fiind grupate, după cum urmează, în trei secţiuni de bază:
  • Indemnizaţia pentru pagube și responsabilitatea (articolele 3-7 din CC CoE PC);
  • Validitatea şi anulabilitatea contractelor al căror obiect a constituit un act de corupţie (art. 8 al CC CoE PC);
  • Măsurile de prevenire, protecţie şi conservatoare (articolele 9-12 al CC CoE PC).
Detalii




06.02.2015

Premiul pentru Drepturile Omului Václav Havel: Visul nu încetează
 

Data limită de înaintare a candidaturilor pentru Premiul pentru Drepturile Omului Václav Havel, care recompensează acţiunile excepţionale ale societăţii civile de apărare a drepturilor omului este 30 aprilie 2015.


Detalii


05.02.2015

Experţi ai Comisiei de la Veneţia au discutat la Chişinău despre reforma Procuraturii RM

În perioada 5-6 februarie 2015, o delegaţie a Comisiei de la Veneţia (Consiliului Europei) s-a aflat în Republica Moldova pentru a discuta cu reprezentanţi ai autorităţilor (Ministerul Justiţiei, Parlament, Procuratura şi Consiliul procurotirlor), dar şi ai asociaţiilor procurorilor şi ai societăţii civile. De asemenea, vor avea loc întrevederi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale la Chişinău.

04.02.2015

Audierile în faţa Marii Camere a CEDO în cauza Mozer împotriva Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse
 
Cauza Mozer împotriva Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse (cererea nr. 11138/10) vizează problema jurisdicţiei Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse în legătură cu condiţiile de detenţie din regiunea transnistreană.

Înregistrarea video


02.02.2015

Concluziile Comitetului European pentru Drepturi Sociale cu privire la Republica Moldova

Raportul vizează respectarea de către Republica Moldova a prevederilor Cartei Sociale Europene (revizuită) din grupul tematic “Drepturile la muncă”.

Detalii