Faceți căutări pe acest blog

Către o abordare europeană cu adevărat cuprinzătoare în materie de migrație


La 4 martie 2015  în cadrul Colegiului comisarilor a avut loc o primă dezbatere orientativă cu privire la acțiunile-cheie pentru intensificarea eforturilor UE de punere în aplicare a instrumentelor și cooperării existente privind gestionarea fluxurilor de migrație din țările terțe.



Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „Migrația implică oameni – în spatele fiecărei figuri care sosește la frontierele noastre se află o ființă umană, și anume: un om de afaceri care călătorește din motive legate de activitatea lui, un student care vine să studieze, o victimă a unor traficanți de persoane, un părinte care încearcă să le ofere siguranță copiilor lui. Atunci când prezentăm o agendă europeană cuprinzătoare în materie de migrație trebuie să avem în vedere toate dimensiunile migrației – prin urmare, nu este vorba despre identificarea unor soluții rapide, ci despre crearea unei Uniuni Europene mai sigure, mai prospere și mai atractive."
Către o abordare europeană cu adevărat cuprinzătoare în materie de migrație

Dezbaterea orientativă a stabilit cele patru domenii principale în care sunt avute în vedere acțiuni în Agenda europeană în materie de migrație în vederea punerii în aplicare a orientărilor politice ale președintelui Juncker. Toate acestea sunt interconectate și la fel de importante.



Un sistem comun de azil puternic

Uniunea Europeană dispune de unul dintre cele mai avansate cadre legislative la nivel mondial pentru a oferi protecție celor care au nevoie de aceasta. Acum este momentul de a pune în aplicare pe deplin și în mod coerent Sistemul european comun de aziladoptat recent. Comisia va depune toate eforturile pentru ca divergențele existente în practicile naționale din cadrul politicii în materie de azil să dispară. Aprofundarea cooperării cu țările terțe va fi, de asemenea, esențială pentru abordarea cauzelor profunde ale migrației, precum și pentru integrarea migrației în conceperea strategiilor de dezvoltare. În fine, Comisia s-a angajat să înregistreze progrese în ceea ce privește intensificarea eforturilor UE în domeniul transferului și al relocării, printr-un dialog strâns cu statele membre și cu țările terțe care primesc un număr mare de refugiați.

O nouă politică europeană privind migrația legală

Concomitent cu abordarea șomajului existent, Europa va trebui să atragă talentele corespunzătoare, astfel încât să fie mai competitivă la nivel mondial. Acest demers reprezintă un efort pe termen lung, a căreui pregătire trebuie să înceapă acum Iată motivul pentru care Comisia Europeană va lansa o revizuire a Directivei UE privindcartea albastră. Va fi un proces dificil și pe termen lung, care poate funcționa doar prin discuții cu statele membre, inclusiv cu privire la o abordare mai orizontală a politicii în domeniul migrației legale.

Combaterea cu mai multă fermitate a migrației ilegale și a traficului de persoane

Comisia Europeană dorește să își sporească acțiunile în acest domeniu. Comisia elaborează în prezent un pachet cuprinzător de acțiuni împotriva introducerii ilegale de migranți și dorește totodată să dezvolte în continuare instrumente concrete care vizează țările și rutele prioritare, în strânsă colaborare cu țările terțe, inclusiv prin intermediul acordurilor de readmisie și al cadrelor de cooperare existente (de exemplu, procesul de la Rabat, de la Khartoum sau de la Budapesta).

Securizarea frontierelor externe ale Europei

 Gestionarea frontierelor este o competență partajată între UE și statele membre, iar consolidarea supravegherii frontierelor externe ale UE reprezintă un interes vital pentru toți. Pregătirea agendei europene în materie de migrație va fi o oportunitate pentru a se dezbate dacă și în ce măsură Agenția europeană de cooperare la frontiere -Frontex are nevoie de o majorare a bugetului, de mai multe instrumente operaționale și de un număr mai mare de resurse umane, astfel încât să poată răspunde mai bine evoluției provocărilor existente la frontierele externe ale UE. 

Pentru mai multe informații