Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Martie 2015

30-31.03.2015

Revizuirea Convenției Europene privind coproducţiile cinematografice

La Strasbourg a fost examinat raportul și proiectul deciziei de modificare a Convenției europene privind coproducţia cinematografică. Republica Moldova - parte a acestei Convenții, a fost reprezentată de secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol.

Modificările esențiale vizează
  • revizuirea sistemului de punctaj pentru atribuirea statului de coproducție de nivel european;
  • modificarea nivelului minim financiar pentru participanți de la 10% la 5% (pentru coproducţii multilaterale) şi de la 20% la 10% pentru coproducţii bilaterale, pentru a permite ţărilor cu resurse financiare limitate să participe la o gamă mai largă de proiecte cinematografice;
  • schimbarea nivelului maxim financiar de participare în coproducții de la 70% la 80%, pentru țările cu resurse financiare mai mari;
  • crearea unui nou sistem de culegere a informației despre desfășurarea proiectelor cinematografice,
  • impactul proiectului și performanța europeană a coproducției, și accesul țărilor ne-membre ale Consiliului Europei la coproducțiile cinematografice europene.
Detalii

25.03.2015

Noua Convenţie a Consiliului Europei împotriva traficului de organe de origine umană

Conferinţa internaţională din 25 martie 2015, la Santiago de Compostela (Spania) a abordat subiectul privind lupta împotriva traficului de organe umane şi a deschis pentru semnare noul tratat al Consiliului Europei, care se va ocupa în mod exclusiv de această infracţiune. În această zi Convenţia a fost semnată de 14 State, inclusiv de Republica Moldova. Tratatul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de 5 state, 3 dintre care să fie membre ale Consiliului Europei. 

Detalii

20.03.2015

Reforma procuraturii - recomandările Comisiei de la Veneţia

În perioada 20 – 21 martie şi-a ţinut lucrările cea de-a 102-a sesiune plenară a Comisiei pentru democraţie prin drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), la care a fost adoptat Avizul asupra proiectului Legii RM cu privire la procuratură.

Membrii Comisiei de la Veneția au examinat proiectul de lege prezentat de autoritățile de la Chișinău şi au lansat un șir de recomandări pentru îmbunătățirea proiectului. Este vorba de revizuirea competențelor procuraturii în alte domenii decât cel penal, includerea unor prevederi mai exacte privind independența internă a procurorilor și a garanțiilor aferente, includerea unui mecanism cu condiții și criterii clare privind eliberarea din funcție a Procurorului General, diferite de reglementările privind concedierea altor procurori.

Grupul de lucru care a pregătit proiectul noii Legi cu privire la Procuratură se va reuni de urgență pentru a modifica mai multe aspecte, ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Cel târziu pe 20 aprilie, proiectul final va fi propus spre dezbateri publice, iar la jumătatea lunii mai va fi înregistrat în Parlament.



17-18.03.2015

Consiliul Europei contribuie la sporirea calităţii justiţiei din Republica Moldova
O delegație a Consiliului Europei s-a aflat în Republica Moldova, în perioada 17-18 martie 2015, în cadrul căreia au avut loc discuţii cu oficiali moldoveni despre consolidarea eficienței, profesionismului și a responsabilității sistemului judiciar din țara noastră, în special prin implementarea, în următorii doi ani, a proiectului "Consolidarea eficienței, profesionismului și a responsabilității judiciarului în Republica Moldova".
Proiectul constă în acordarea de către Consiliul Europei a suportului Consiliului Superior al Magistraturii și altor parteneri din sectorul justiției în aplicarea, printr-o fază pilot, a instrumentelor CEPEJ în două direcții ce vizează îmbunătățirea managementului timpului judiciar și a calității serviciilor judiciare.

Instrumentele CEPEJ includ lista de control pentru promovarea calității justiției și instanțelor judecătorești, Ghidul SATURN pentru managementul timpului judiciar, Ghidul CEPEJ privind statisticile judiciare GOJUST, liniile directoare privind crearea hărților judiciare de susținere a accesului la justiție în cadrul unui sistem judiciar de calitate, precum și alte instrumente, care se propun a fi implementate în șase instanțe judecătorești pilot din Republica Moldova.

Prin aplicarea acestor instrumente se doreşte îmbunătățirea eficienței și calității justiției, iar în cazul obținerii rezultatelor pozitive, ca urmare a implementării activităților în faza pilot, vor fi formulate propuneri de diseminare a acestora la nivel național.

16-22.03.2015

Spune NU rasismului: Săptămâna europeană de acţiune împotriva rasismului şi discriminării

Către 21 martie, Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale, Mişcarea împotriva discursului instigator la ură (No Hate Speech Movement) a Consiliului Europei organizează o săptămână europeană de acţiune pentru sensibilizare cu privire la fenomenul rasismului în Europa. Prin acţiunile desfăşurate în cursul acestei săptămâni tinerii vor învăţa cum să riposteze rasismului şi discriminării. De asemenea, prin activităţi de informare şi comunicare vor fi combătute miturilor ce vizează grupurile de victime ale discriminării în Europa, tinerii vor fi instruiţi cum să denunţe exprimările discriminatorii în mediul on-line şi cel real. 

08.03.2015

De Ziua Internaţională a Femeii, statele membre sunt încurajate să elimine violenţa împotriva femeilor
De Ziua Internaţională a Femeii, oficiali ai Consiliului Europei au făcut declaraţii cu privire la necesitatea eliminării stereotirupilor de gen negative și sexiste, acestea prezintând un mare obstacol în calea stabilirii unei egalități de gen reale. Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al CoE a menţionat că dacă nu combatem discriminarea și ura împotriva femeilor, nu vom elimina violența împotriva femeilor, care este una dintre formele cele mai extreme de încălcare a drepturilor lor. În 2015, Consiliul Europei prezintă modalitatea în care guvernele și societatea civilă au ripostat împotriva terorismului domestic! şi îndeamnă statele sale membre să semneze şi să ratifice cât de repede posibil Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul), care vizează schimbarea atitudinii și eliminarea stereotipurilor nu doar la nivelul persoanelor fizice, dar și la nivelul instituțiilor.
Colectia CPESC: E.8. Egalitatea genurilor / Egalite des sexes / Gender Equality


05.05.2015

Lansarea paginii web a Agentului Guvernamental

A fost lansată pagina web oficială a Agentului Guvernamental - www.agent.gov.md. Noul site vizează jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în sfera de reprezentare a intereselor statelor și în sfera de executare a hotărârilor și deciziilor, în special versus Republica Moldova.

Pagina web conține: hotărâri și decizii ale Curții Europene în cauzele împotriva Republicii Moldova, traduse integral; rezoluții și decizii ale Comitetului de Miniștri privind executarea hotărârilor deciziilor Curții Europene în cauzele împotriva Republicii Moldova; rapoarte de activitate, date statistice relevante; analize tematice și globale pe problemele jurisprudenței Curții Europene și a măsurilor de executare; documente interne ale Curții Europene și analizele jurisprudenței; traducerile comunicatelor de presă ale Curții Europene, Comitetului de Miniștri, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei; cadrul normativ aplicabil, traduceri de ghiduri etc. De asemenea, site-ul dispune de un motor de căutare, care va simplifica considerabil identificarea informației necesare.

Detalii
www.agent.gov.md

03.03.2015

CEDO a pronunţat hotărîrea în cauza Pisaroglu c. Republicii Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului  a pronunţat hotărîrea în cauza Pisaroglu c. Republicii Moldova (cererea nr. 21061/11), prin care a constatat că a existat o încălcare a articolului 3 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Reclamanta, Natalia Pisaroglu, este o cetățeană a Republicii Moldova, născută în anul 1987, care locuiește în Chișinău. În perioada iulie 2010 - martie 2011 ea a fost arestată și deținută în Penitenciarul nr. 13 Chișinău, fiind acuzată de trafic de ființe umane. În fața Curții reclamanta s-a plîns în temeiul articolului 3 din Convenție despre condițiile de detenție inumane și degradante, și anume deținerea sa într-o celulă rece, fără ventilație și supraaglomerată, fără lenjerie de pat, cu lumină solară limitată, lipsa posibilității de a-și spăla hainele, posibilitatea de a face duș o dată în săptămînă, dar și alimentație necomestibilă și acces limitat la apa potabilă.

Curtea a decis, în temeiul art. 41 din Convenție, să acorde reclamantei suma de 3000 Euro pentru prejudiciul moral și 207 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.
Hotărîrea

02.03.2015

Comitetul Anti-Tortură al Consiliului Europei - la 25 de ani

La Strasbourg s-a desfăşurat o conferință internațională privind provocările pentru prevenirea relelor tratamente și tortură în Europa. Ea a constituit şi o oportunitate de a face un bilanț al activității desfășurate de Comitetul Consiliului Europei pentru Prevenirea Torturii (CPT) în ultimii 25 de ani.

Conferința a întrunit peste 200 de jurişti, specialişti din domeniul sănătății și psihiatri care lucrează în domeniu, precum și reprezentanți ai organismelor naționale și internaționale de monitorizare, ai societăţii civile și oficiali guvernamentali din 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru a examina diverse aspecte ale prevenirii torturii și a relelor tratamente: combaterea impunității maltratării de către poliție și în închisori; prestarea asistenței medicale în penitenciare, detenția solitară, tratamentul minorilor în detenție, precum și dezvoltarea de noi standarde privind detenția în instituții psihiatrice.

Pentru anul 2015, CPT a planificat o vizită în Republica  Moldova, în cadrul căreia va examina situaţia persoanelor private de libertate.

Detalii
Colecţii CPESC: E.9. Tortura