Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM : Martie 2015





Arhiva 2011-2014











26.03.2015

 Semnarea Acordului de Finanţare în domeniul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - ENPARD

Directorul pentru Vecinătatea Estică a Comisiei Europene, Gerhard Schumann-Hitzler şi Prim-ministrul Chiril Gaburic au semnat Acordul de Finanţare în domeniul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - ENPARD.

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut  o întrevedere cu Directorul pentru Vecinătatea Estică a Comisiei Europene, Gerhard Schumann-Hitzler, aflat într-o vizită oficială la Chişinău. În cadrul întrevederii s-au discutat detaliile unui nou  program de asistenţă oferit Republicii Moldova din partea Uniunii Europene, după care cei doi oficiali au semnat Acordul de Finanţare în domeniul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - ENPARD.

Documentul prevede oferirea unui suport bugetar Guvernului Republicii Moldova din partea Comisiei Europene în valoare de 64 de milioane de euro. 53 de milioane de euro reprezintă componenta de suport bugetar sectorial,care vor fi oferite în trei tranşe, până în 2018, iar alte 11 milioane – componenta de asistenţă tehnică în implementare


 
25.03.2015

UE a evaluat implementarea  Politicii Europene de Vecinătate în 2014

Pachetul PEV 2015 ”Punerea în aplicare a Politicii Europene de Vecinătate în 2014” prevede o comunicare comună și elaborarea unui set rapoarte de țară și regionale.

Raportul privind Republica Moldova evidențiază evoluțiile-cheie și eforturile de reformă în 2014 și face recomandări pentru anul următor.

În baza Raportului de țară Republicii Moldova îi sunt recomandate mai multe acțiuni pentru 2015

În cadrul unui set de rapoarte anuale, adoptate pe 25  martie 2015 , Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate au evaluat punerea în aplicare a Politicii Europene de Vecinătate (PEV) în 16 țări partenere din Estul și Sudul Europei

Detalii   eng  rom 





 23.03 2015

Vizita delegaţiei  Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 

Prim-ministrul Chiril Gaburici a pledat pentru continuarea proiectelor realizate cu sprijinul BERD în RM  şi accelerarea reformelor menite să îmbunătăţească climatul de afaceri în Republica Moldova.

Un subiect aparte al discuţiei a vizat crearea instituţiei Ombudsmanului pentru business şi dezvoltarea mecanismului de mediere a situaţiilor de conflict în domeniul afacerilor.

Francis Malige , Director Europa de Est şi Caucaz.a exprimat disponibilitatea BERD de a sprijini cursul reformelor în Republica Moldova şi a oferi expertiza necesară în acest sens. 

Părţile au făcut un schimb de opinii privind situaţia din sectorul financiar-bancar şi măsurile care urmează să fie întreprinse pentru a asigura stabilitatea în acest domeniu şi atragerea investiţiilor în economia ţării. Au fost abordate aspectele privind activitatea BERD în diverse domenii, stadiul de realizare a proiectelor comune aflate în derulare şi perspectivele de iniţiere a unor noi parteneriate.

Detalii  rom eng


18.03.2015

Acordul între RM şi UE  privind participarea RM la Programul UE „Europa Creativă” 

 a fost semnat  la Bruxelles, de către Ministrul Culturii, Monica Babuc, și Comisarul pentru educație, cultură tineret și sport al Comisiei Europene, Tibor Navracsics.
Acordul prevede eligibilitatea Republicii Moldova de a accesa anual până în anul 2020 finanțările pentru proiecte culturale din sectoarele culturale și creative ale sub-programului “Cultura” și a anumitor activități din sub-programul “Media” ale Programului UE „Europa Creativă”.

Programul "Europa Creativă" este dedicat operatorilor din sectoarele culturale și creative cu minimum 2 ani de existență juridică. Europa Creativă are trei subprograme: Media, Cultura și o componentă transectorială dedicată garantării creditelor bancare și cooperării în domeniul politicilor culturale. Subprogramul „Cultura” sprijină proiectele de cooperare între minimum 3 țări, traducerile din literatura europeană, platformele europene care sprijină mobilitatea și promovarea creatorilor și rețelele europene care contribuie la profesionalizarea operatorilor din sectoarele culturale și creative.



 17-18.03.2015


Cea de-a patra sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest


În cadrul reuniunii deputații din țările Parteneriatului Estic și din Parlamentul European vor discuta o serie de rezoluții referitoare la proiectele comune privind transportul rutier, feroviar și aerian, potențialul și noile angajamente ale cooperării în domeniul eficienței energetice și resurselor regenerabile în cadrul Parteneriatului Estic, precum și la angajarea într-un parteneriat mai puternic prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate în perioada 2014-2020. 

Parlamentarii  au și un schimb de opinii cu privire la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga și Politica Europeană de Vecinătate. În cadrul reuniunii va avea loc și o dezbatere cu privire la justiție, fiind prezentat progresul reformelor în domeniu și impactul programelor, finanțate de UE, la consolidarea sectorului justiției în țările Parteneriatului Estic. 



 16.03.2015

Prima reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană

UE și Moldova au reconfirmat voința comună de a implementa angajamentele lor în ceea ce privește asocierea politică și integrarea economică a Moldovei cu UE. Ambele părți au subliniat determinarea lor de a lucra spre un summit de succes al Parteneriatului estic, ce se va desfăşura la Riga în luna mai.
 Acordul de Asociere va fi temelia pe care Moldova îşi va continua agenda de reforme și modernizare economică în anii următori. Consiliul de Asociere a lansat cadrul instituțional de cooperare consolidată prin adoptarea unor norme de procedură.

Ambele părți au reconfirmat obiectivul lor comun de a construi o Moldovă democratică, stabilă și prosperă. Consiliul de Asociere a recunoscut importanța de a da un nou impuls atît de necesar reformelor politice și economice în Moldova. În special, UE a subliniat necesitatea de a intensifica eforturile de prevenire și combatere a corupției și de reformare a sectorului justiției, precum și de a remedia de urgență punctele slabe din sectorul financiar.

Detalii   rom eng



16.03.2015

Premierul C.Gaburici la Bruxeles: obiectivul de bază al Guvernului este  integrarea europeană a R.Moldova

 Prim-ministrul a subliniat că echipa pe care o conduce este angajată plenar să asigure un ritm dinamic de punere în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb cu UE, şi contează pe sprijinul partenerilor europeni în acest sens.

Johannes Hahn, Comisar European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere.Johannes Hahn a exprimat deplina susţinere din partea Uniunii Europene pentru Guvernul condus de Premierul Gaburici, menţionând importanţa continuarii asigurării unui progres real în realizarea reformelor. Comisarul a confirmat disponibilitatea Uniunii Europene de a-şi consolida suportul în diverse domenii.

Președinetele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker  a reiterat angajamentul UE  de a susține Republica Moldova prin implementarea Acordului de Asociere și Comerț Liber între țara noastră și UE, oferirea expertizei consilierilor de rang înalt în principalele domenii de reformă și asistență financiară pe direcțiile stabilite.


Detalii 

16.03.2015

A X-a Reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova

Discuţiile s-au axat pe analizarea stadiului de implementare a Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, inclusiv a componentei de liber-schimb (DCFTA), la 6 luni de la lansarea acestui proces de către autorităţile de la Chişinău. În acest cadru, a fost evidenţiată complexitatea momentului actual, inclusiv sub raportul evoluţiilor regionale, care solicită Chişinăului un efort riguros, coerent şi consecvent pentru îndeplinirea obiectivelor europene. Participanţii la reuniune au transmis un mesaj solid, de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova.

Totodată, în cursul reuniunii au fost exprimate aşteptările europene legate de necesitatea continuării în ritm susținut, de către autoritățile Republicii Moldova, a procesului de reforme, pentru înregistrarea de progrese într-o serie de domenii-cheie – reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri. Aceste reforme sunt esențiale pentru ca asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană să producă efecte concrete, vizibile, pentru toţi cetăţenii statului vecin.


11.03.2015


BERD ofera fonduri noi pentru  sustinerea  întreprinderilor mici din RM

Imprumut de 8 milioane dolari SUA oferit "ProCredit Bank" pentru împrumuturi în valută națională


 BERD își sporește disponibilității finanțării în moneda locală a afacerilor private în Moldova cu un împrumut de 8 milioane de dolari SUA pentru ProCredit Bank pentru creditarea întreprinderilor mici și mijlocii, un sector dinamic al economiei Moldovei

ProCredit Bank este una din bănci lider în domeniul finanțării afacerilor mici.Creditul oferit de BERD este menit să diversifice baza de finanțare a ProCredit Bank și să ajute la satisfacerea cererii sporite de finanțare pe termen lung a intreprinderilor, în special în valută națională.

 Detalii eng   rom


10 - 11.03.2015


Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor avea o viziune comună la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga

În perioada 10-11 martie 2015 s-a desfasurat  reuniunea trilaterală pentru definitivarea unei viziuni comune a celor trei țări privind Declaraţia Summit-ului Parteneriatului Estic (PaE) de la Riga (21-22 mai 2015).
 
Cele trei state semnatare ale Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană îşi propun să promoveze recunoaşterea perspectivei europene, cât şi interesele comune ce derivă din statutul de țări asociate la UE, precum o susţinere mai amplă pentru implementarea  Zonei de Liber Schimb, acces sporit la fondurile destinate programelor şi agenţiilor UE, o implicare mai activă a UE în procesul de soluţionare a conflictelor din zona PaE, integrarea în piaţa energetică şi conectarea la nodurile de transport ale UE.



9.03.2015

Reuniunea Consiliului de Asociere  RM-UE pe agenda Şedinţei Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană


Participanții au discutat despre evoluțiile realizării Acordului de Asociere, precum și prioritățile pe termen scurt, care vor forma agenda de activitate a instituțiilor naționale vizate, având în vedere reluarea activității Parlamentului de la Chișinău. 

În cadrul discuțiilor privind punerea în aplicare a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb cu UE, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a prezentat un raport cu privire la ultimele evoluţii ale comerţului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.


6.03.2015

 Țările Grupului Vîșegrad şi Republica Moldova vor elabora un plan comun de acţiuni pentru susţinerea parcursului european al țării


Integrarea europeană a RM realizarea reformelor structurale în toate domeniile, evoluțiile politice din țară, pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, precum şi elaborarea unui plan comun de acţiuni pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, au constituit principalele subiecte de discuție ale oficialilor moldoveni cu membrii delegaţiei Grupului Vîșegrad (V4), din care fac parte viceminiştrii de Externe ai Cehiei, Ivo Šrámek, Poloniei, Konrad Pawlik, Slovaciei, Peter Burian, și Ungariei, István Mikola,  aflaţi la finele săptămânii trecute într-o vizită de două zile în Republica Moldova.

Oficialii europeni au apreciat faptul că integrarea europeană rămâne o prioritate pe agenda Guvernului de la Chişinău. Ei au subliniat importanţa obţinerii unor rezultate concrete în realizarea reformelor, exprimându-şi deplina susţinere pentru  parcursul european al Moldovei. 
 
Reprezentantul Preşedinţiei în exerciţiu al Grupului V4, viceministrul Afacerilor Externe al Slovaciei, Peter Burian, a propus elaborarea unui Plan comun de acţiuni pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Planul va include acţiuni concrete de asistenţă şi dezvoltare din partea ţărilor Grupului V4 pentru Republica Moldova, cu scopul de a contribui la implementarea obiectivelor Acordului de Asociere RM-UE.

Detalii

5.03.2015

Reuniunea Consiliului pentru comerţ al Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE (DCFTA)

 Experţii UE au menționat progresele înregistrate în domenii, precum proprietate intelectuală, concurență, achiziții publice, totodată recomandând necesitatea urgentării implementării angajamentelor ce derivă din ZLSAC. Printre recomandări a fost notată dinamizarea utilizării potenţialului DCFTA la export, mai cu seamă a cotelor preferneţiale şi obţinerea dreptului la exportul de produse de origine animalieră. De asemenea, oficialii au recomandat reluarea şi accelerarea activităţilor de armonizare şi implementare a legislaţiei europene, în 2015 urmând a fi transpuse circa 30 de directive europene în diferite domenii. Republicii Moldova i s-a mai propus să coordoneze cadrul legislativ la etape de proiect şi expertizare cu structurile europene de resort. Alte recomandări au mai vizat organizarea unui şir de video conferinţe pentru buna înţelegere a legislaţiei UE şi a impactului asupra mediului de afaceri şi consumatori, precum şi activităţi de mediatizare a DCFTA în RM, inclusive şi în regiunea transnistreană.


 4.03.2015

Recomandări dn partea Partenerilor de dezvoltare ai Moldovei

La 4 martie 2015  partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au prezentat noului Prim-ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, un document de informare, în cadrul unei întrevederi la care au participat șefii misiunilor diplomatice și ai organizațiilor de cooperare din Republica Moldova.

Documentul conține recomandări cu privire la politici și reforme, reprezentând o inițiativă comună a comunității partenerilor de dezvoltare, pentru a ajuta noul Guvern să răspundă provocărilor de dezvoltare ale Republicii Moldova.

Documentul de informare formulează punctul de vedere al partenerilor de dezvoltare privind problemele cheie de dezvoltare și cooperare în Moldova, precum și oferă o platformă viabilă pentru dialogul politic și parteneriatul strategic cu Guvernul țării.  

Detalii
NOTE INFORMATIVE din partea Partenerilor de dezvoltare ai Moldovei

4.03.2015

Cea de-a 3-a sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – România pentru integrare europeană

În cadrul evenimentului au fost identificate prioritățile pentru acest an, în special în domenii precum armonizarea legislativă, consolidarea statului de drept, reforma justiției, afaceri interne, dezvoltarea durabilă a agriculturii şi asigurarea standardelor de siguranţă alimentară, care vor contribui la implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Oficialii au discutat despre evenimentele de pe agenda europeană, și anume Consiliul de Asociere RM-UE și cea de-a X-a Reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), care vor avea loc la data de 16 martie curent, la Bruxelles, precum și despre Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, din luna mai anul curent.

 Detalii

4.03.2015


UE lansează o consultare privind viitorul Politicii Europene de Vecinătate


Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au adoptat un document comun de consultare, stabilind unele constatări preliminare în ceea ce privește lecțiile învățate pînă în prezentdin PEV, precum și întrebări cheie pentru discuții cu partenerii și părțile interesate.

Obiectivul este de a realiza o consultare cît mai largă atît cu partenerii din țările vecine, cît și cu părțile interesate din întreaga UE pînă la sfîrșitul lunii iunie. După această consultare, în toamnă va urma un Comunicat de stabilire a propunerilor pentru direcția de viitore a PEV.

Consultarea va urmări patru priorități: diferențiere; axare; flexibilitate; proprietate & vizibilitate. Au fost deja identificate cinci domenii în care ambele părți împărtășescinterese comune: dezvoltare comercială și economică; conectivitate; securitate; guvernare; migrația și mobilitatea.