Faceți căutări pe acest blog

Câștigătorii Premiului UE 2015 pentru patrimoniu cultural





Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat astăzi câştigătorii ediţiei 2015 ai premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiul Europa Nostra, considerat cel mai prestigios premiu European în domeniul patrimoniului. Cei 28 de premianţi, aleşi dintre 263 de dosare ce au aplicat de la diferite organizaţii şi persoane fizice din 29 de ţări sunt premiaţi pentru performanţe remarcabile din 4 categorii: 1) conservare, 2) cercetare şi digitalizare, 3) servicii aduse patrimoniului, 4) educare, training şi sensibilizare.

Ceremonia de înmânare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu va avea loc pe data de 11 Iunie la Primăria Oslo şi va fi condusă de Fabian Stang, Primarul oraşului Oslo, Tibor Navracsics, Comisar European pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, şi Plácido Domingo, cunoscutul cântăreţ de operă şi preşedinte al Europa Nostra. În cadrul ceremoniei, la şapte dintre câştigători le va fi acordat Marele Premiu, obţinând €10,000 fiecare, iar unul va primi Premiul Alegerea Publicului, în urma unui sondaj online organizat de către Europa Nostra.

“Patrimoniul Cultural este unul din cele mai valoroase elmente ale Europei, aducând cu sine nenumărate beneficii culturale, economice, sociale, mediului nouă tuturor. Aş dori să felicit câştigătorii Premiului UE 2015 pentru Patrimoniu Cultural / Premiul Europa Nostra, care sunt un exemplu perfect a ceea ce poate face un European dedicat şi competent pentru patrimoniu, dar şi pentru identitatea noastră Europeană, contribuind la un sentiment al integrării. Noi toţi trebuie să muncim împreună pentru a ajuta comunităţile şi cetăţenii să deţină acest patrimoniu, să-l facă parte a vieţii cotidiene şi să-l păstreze pentru generaţiile următoare“, a specificat Comisarul Navracsics.

"În acest an câştigătorii sunt exemple puternice ale creativităţii şi inovării ce aduc beneficii Patrimoniului Cultural al Europei. Deasemenea ei demonstrează că patrimoniul contează pentru Europa şi cetăţenii ei. Avem încrederea că sub conducerea Preşedintelui Juncker şi Comisarului Navracsics, strategia Uniunii Europene pentru o abordare integrate către patrimoniul cultural va fi continuu dezvoltată şi implementată.”, a adăugat Plácido Domingo.

Proiectul "Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul", a adus R. MOLDOVA prestigiosul Premiu al UE la categoria "Educare, training şi sensibilizare".
Proiectul este unul vast, susținut de către elemente publice ale R. Moldova, incluzând Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, cu scopul de a promova o atârnare conștiincioasă față de întregul patrimoniu al țării. Grupul țintă sunt atât deținătorii și administratorii de monumente cât și publicul. Scopul principal este de sensibiliza cetățenii, indivizii și companiile, beneficiarii și proprietarii sau administratorii de monumente pentru a încuraja adoptarea unei atitudini civice față de patrimonial istorico-cultural și de a dezvolta un profil al potențialului vizitator al monumentelor din R. Moldova, atât local cât și de peste hotare.

Cum se face aceasta? Metode educaționale moderne sunt folosite pentru a educa generația tânără despre importanța patrimoniului cultural-istoric național. Interesul este ridicat prin intermediul expozițiilor fotografice, mese-rotunde și conferințe. Sunt editațe cărți prezentând monumente istorice din diferite raioane, zonă după zonă. Cu ajutorul acestor activități se speră că următoarele generații vor fi accomodate cu idea protejării, păstrării și expunerii patrimoniului cultural-istoric al R. Moldova ca parte a datoriei lor civice.

“Juriul n-a avut decât cuvinte de admirație față de acest proiect și pentru nivelul larg de implementare. A avut un impact uriaș asupra conservării, restaurării și în special protejării patrimoniului cultural-istoric al R. Moldova. Echipa motivate și entuziastă a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a reușit să fie un adevărat catalizator al schimbării. Au început un dialog vital cu societatea civilă, municipalitățile, mediul de afaceri șil publicul larg pentru a salva patrimoniul aflat în pericol al R. Moldova și în special al capitalei Chișinău. În doar câțiva ani ei au reușit să schimbe atittudinea față de patrimoniul cultural – toate acestea având la dispoziție un buget minim.”

 Câștigătorii premiului din 2015
(în ordine alfabetică după țară)

Categoria Conservare

▪ Picturesque Garden of the Museum van Buuren in Brussels, BELGIUM
▪ Armenian Church and Monastery in Nicosia, CYPRUS
▪ Boulingrin Central Market Hall in Reims, FRANCE
▪ Antouaniko Mansion in Chios, GREECE
▪ Liszt Academy of Music in Budapest, HUNGARY
▪ Nuragic Sculptures of Monte Prama in Sardinia, ITALY
▪ Paleochristian Mosaics of the Basilica Complex in Aquileia, ITALY
▪ The Halls Amsterdam: Centre for Media, Fashion, Culture and Crafts, THE NETHERLANDS
▪ Manor House in Eidsvoll, NORWAY
▪ Cathedral in Tarazona, SPAIN
▪ Salt Valley of Añana, Basque Country, SPAIN
▪ Armenian Church of St. Giragos in Diyarbakir, TURKEY
▪ Middleport Pottery in Stoke-on-Trent, UNITED KINGDOM
▪ Stonehenge: Surrounding Landscape and Visitor Centre in Wiltshire, UNITED KINGDOM

Categoria Cercetare și Digitalizare

Proiecte de Cercetare:
▪ Restoration of Lasithi Plateau’s Windmills with Perforated Sails, Crete, GREECE
▪ Learning from las Cuencas: the Cultural Landscape of the Asturian Coalfields, SPAIN
Proiecte de Digitalizare:
▪ HERMES: Hermoupolis Digital Heritage Management, Syros, GREECE
▪ Wonders of Venice: Virtual Online Treasures in St. Mark’s Area, ITALY
Categoria Seriviciu adus Patrimoniului
▪ The Rundling Association, Jameln, GERMANY
▪ Huis Doorn Association of Friends, Doorn, THE NETHERLANDS
▪ Churches Conservation Trust, London, UNITED KINGDOM

Categoria Educație, Training și Sensibilizare

Proiecte Educație:
▪ Heritage Skills Initiative, Newcastle upon Tyne, UNITED KINGDOM
▪ Young Archaeologists’ Club, York, UNITED KINGDOM
Proiecte Training:
▪ Programme for Owners of Rural Buildings in Estonia, Tallinn, ESTONIA
▪ The Outbuilding Project, Roros, NORWAY
Proiecte Sensibilizare:
▪ The Garden City of Stains, FRANCE
Saving Past Testimonies for Building a Future, Chisinau, MOLDOVA
▪ The Fota Walled Garden, Cork, IRELAND