Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - Aprilie 2015



Arhiva 2011-2014







27- 28.04. 2015 
 
Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk


Premierul Chiril Gaburici și Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au participat la reuniunea Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană în format extins, care a avut loc astăzi la Guvern. Înaltul oficial european a venit la Chişinău la invitaţia Şefului Executivului moldovean, pe care acesta i-a lansat-o în prima sa vizită la Bruxelles.

În cadrul şedinţei au fost punctate ultimele evoluţii în ceea ce privește realizarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, s-a discutat despre continuarea agendei de reforme a Republicii Moldova și consolidarea eforturilor comune pentru armonizarea profilului european al țării.

Dialogul de astăzi a vizat şi evaluarea paşilor concreţi întreprinşi de către autorităţile de la Chişinău după prima reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE, care a avut loc pe 16 aprilie, la Bruxelles, dar și progresele înregistrate în domeniul reformării justiţiei, combaterii corupţiei, asigurării stabilităţii pe piaţa financiară.  Alte subiecte, abordate în cadrul reuniunii, au fost implementarea politicilor europene de dezvoltare regională, soluţionarea conflictului transnistrean şi stabilitatea politică în ţară.

La finalul reuniunii, Premierul Chiril Gaburici şi Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au susţinut un briefing de presă comun. „Republica Moldova continuă să fie cel mai de perspectivă partener în extinderea europeană. Împreună cu Premierul ne-am asumat un angajament privind intensificarea reformelor în Republica Moldova. Noi suntem gata să vă susținem”, a precizat Preşedintele Consiliului European.


27.04.2015

Marcarea  unui an de călătorii fără vize în spațiul european

În cadrul conferinţei de presă comune susţinută de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova au fost  prezentate informaţii referitoare la rezultatele implementării regimului fără de vize pe parcursul unui an, precum şi a măsurilor naționale de prevenire și combatere a eventualelor încălcări ale regimului liberalizat de vize.
  
 "Revenind la rezultatele primului an de funcționare a regimului fără vize cu Uniunea Europeană, putem să constatăm că prognozele făcute înainte de 28 aprilie 2014 s-au adeverit. Aproximativ o jumătate de milion de ori cetățenii moldoveni au intrat în spaţiul Schengen fără viză (460.154). Numărul de deținători de pașapoarte biometrice, necesare pentru călătorii fără vize în spațiul Schengen, este într-o creștere continuă, inclusiv pentru cetăţenii din stânga Nistrului. Din cifra totală de 1.169.017 de deţinători de paşapoarte biometrice dintre care 76.759 rezidenţi ai regiunii transnistrene, de la 28 aprilie anul trecut până în prezent au fost eliberate 432.519 paşapoarte biometrice dintre care 27.357 pentru rezidenţii regiunii transnistrene."

 24.04.2015

UE a decis să suplimenteze resursele Facilitatii de investiții pentru vecinătate (FIV) cu 295,04 mln de euro, pentru a permite investiții de peste 3 mil. de euro.

Suplimentar, Comisia Europeană a decis să aloce 85 mil. de euro din resursele FIV pentru a ajuta IMM-urile să beneficieze de oportunitățile oferite de Acordurile de Liber Schimb semnate cu Georgia, Moldova și Ucraina, precum și pentru a stimula spiritul antreprenorial în rândul femeilor regiunea Parteneriatului Estic. Se preconizează ca aceste proiecte concrete care vizează vecinătatea de  Est şi Sud să genereze investiții de peste 1,3 mlrd. de euro.

FIV este un instrument financiar inovator al Politicii Europene de Vecinătate (PEV) care combină subvențiile UE cu alte resurse financiare din sectorul public și privat, cum ar fi împrumuturile și capitalurile proprii.

Detalii  rom eng




 20.04.2015

Cea de-a șasea reuniune ministerială a Parteneriatului Estic

În cadrul reuniunii, participanții au trecut în revistă realizările înregistrate de către parteneri și prioritățile de dezvoltare ale Parteneriatului Estic, prin prisma pregătirilor către Summit-ul de la Riga, care va avea loc în perioada 21-22 mai curent.

Ministrul Natalia Gherman a subliniat că asocierea politică și integrarea economică reprezintă o etapă intermediară pentru aderarea Republicii Moldova la UE cu drepturi depline.Referitor la Declarația de la Riga, ministrul a vorbit despre necesitatea adoptării unui document vizionar care să asigure libertatea alegerii parcursului european și să permită aprofundarea relațiilor cu țările partenere care dau dovadă de mai mult angajament în implementarea reformelor. 

 
15.04.2015

Programul de Cooperare teritorială Moldova-Ucraina lansează primul apel pentru propuneri de proiecte
Obiectivul general al Programului de Cooperare Teritorială Moldova-Ucraina este consolidarea contactelor transfrontaliere între localitățile publice locale, comunități și organizații ce reprezintă societatea civilă în vederea soluționării în comun a provocărilor în domeniile social și economic.

Programul de cooperare teritorială Moldova-Ucraina este axat pe necesitățile de dezvoltare locală și acoperă următoarele trei obiective operaționale și măsuri eligibile corespunzătoare:

Obiectivul Operațional 1. – Îmbunătățirea condițiilor de trai ale comunităților locale în regiunea de frontieră prin implementarea proiectelor comune de dezvoltare economică și socială
Obiectivul Operațional 2 – Soluționarea provocărilor comune
Obiectivul Operațional 3 – Cultură, educație și sport
Termenul limită pentru depunerea solicitărilor de finanțare fiind la data de 15 iulie 2015




 14.04.2015


Moldova a obţinut  Premiu al UE  pentru Patrimoniu Cultural 2015  la categoria "Educare, training şi sensibilizare"

 Proiectul  "Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul

Proiectul este unul vast, susținut de către elemente publice ale R. Moldova, incluzând Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, cu scopul de a promova o atârnare conștiincioasă față de întregul patrimoniu al țării. Grupul țintă sunt atât deținătorii și administratorii de monumente cât și publicul. Scopul principal este de sensibiliza cetățenii, indivizii și companiile, beneficiarii și proprietarii sau administratorii de monumente pentru a încuraja adoptarea unei atitudini civice față de patrimonial istorico-cultural și de a dezvolta un profil al potențialului vizitator al monumentelor din R. Moldova, atât local cât și de peste hotare

Detalii

10.04.2015

Ministerul Economiei a prezentat, cel de al doilea Raport de progres cu privire la implementarea Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE (PNAA) pe componenta Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC), pentru trimestrul I al anului curent.


Potrivit raportului, în perioada de referinţă s-au întregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei naţionale cu cea a Uniunii Europene în domenii precum accesul mărfurilor pe piață, administrarea vamală și facilitarea comerțului, concurență,transport aerian, drepturile de proprietate intelectuală etc. Mai mult ca atât, în domeniul infrastructurii calităţii au fost adoptate 614 standarde europene, din totalul de 2697 planificate pentru tot anul în derulare, fiind anulate aproximativ 114 standarde naționale conflictuale cu standardele europene. De asemenea, un şir de acte legislative sunt în proces de reavizare de către instituţiile guvernamentale după restituirea acestora, odată cu instituirea noului Parlament.



7-8.04.2015 2015

Vizita a Copreședintelui Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova-UE, Andi Cristea, și Vicepreședintelui Comitetului, Michal Boni


Europarlamentarii au accentuat asupra faptului că la nivelul UE, Parlamentul European este instituția care are cel mai înalt nivel de ambiție politică în ceea ce privește perspectiva europeană a Republicii Moldova. ”Anul trecut, cu ocazia ratificării Acordului de Asociere am reușit să indicăm într-un document că semnarea Acordului nu este sfârșitul unui proces. Este doar rezultatul unei etape foarte importante, obiectivul final fiind o viitoare aderare a Republicii Moldova la UE. Acest lucru însă necesită timp, dar cel mai important - progrese și implementarea reformelor. În mod normal, după semnarea Acordului de Asociere, următoarea etapă constă în implementarea prevederilor acestuia, urmând ca ulterior să fie decisă chestiunea referitoare la obținerea statutului de stat candidat pentru a adera la UE. În cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu oficialii de la Chișinău am punctat foarte clar faptul că reformele nu sunt pentru Europa, ci pentru bunăstarea și sporirea nivelului de trai al cetățenilor acestei țări”, a declarat Andi Cristea.


Detalii
 
 3.04.2015

Misiunea UE de Asistentă la Frontieră a deschis Oficiul de Legătură la Chişinau

O prezență accentuată a Oficiului de Legătură va permite Misiunii să reacționeze mai bine la schimbările activităților prioritare ale partenerilor săi din Moldova și să conlucreze cu alți donatori
Oficiul de Legătură va fi amplasat și își va fi desfășura activitatea împreună cu Biroul Teritorial Chișinău al Misiunii.

Șeful Oficiului de Legătură este Andrew Filmer.



01.04.2015

"Construim viitorul acasă” : Prima campania națională de comunicare despre dezvoltarea regională 

Campania  lansată de Minister Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenții de Dezvoltare Regională (ADR)    se desfășoară cu sprijinul Guvernului Germaniei și Uniunii Europene, oferit prin intermediul proiectului “Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Pe parcursul a două luni, 4 posturi TV și 2 radio vor rula spoturi care relatează despre cum proiectele de dezvoltare regională au reușit să contribuie la creșterea calității vieții. Astfel, în perioada 2011-2014 în au fost investiți aproape 736 de milioane de lei, atât din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, cât și din surse externe