Faceți căutări pe acest blog

Câștigătorii Premiului UE 2014 pentru patrimoniu cultural


Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii Premiului Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniul cultural / Premiilor Europa Nostra. Cele 27 de proiecte laureate, alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de țări, au avut realizări remarcabile în patru domenii: conservare, cercetare, contribuții exemplare, educație, formare și sensibilizare a publicului. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la data de 5 mai, la Burgtheater din Viena, sub patronajul președintelui Austriei, Heinz Fischer.  Șase dintre câștigători vor primi titulatura de laureați ai Marelui Premiu, fiind recompensați cu 10 000 € fiecare, iar unul dintre ei va primi Premiul Publicului, în urma votului online organizat de Europa Nostra. Concomitent cu celebrarea excelenței în activitățile legate de patrimoniul cultural, Premiul UE urmărește să promoveze o înaltă calitate a competențelor și a standardelor de conservare.

 Premiile sunt susținute prin programul UE „Cultura”, care a investit aproape 40 de milioane EUR în cofinanțarea proiectelor de patrimoniu între 2007 și 2013. Există și alte programe UE care au oferit sprijin în aceeași perioadă: FEDR a alocat 6 miliarde EUR pentru protecția și conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea infrastructurii culturale și sprijinirea serviciilor culturale de tipul școlilor de meserii și al educației artistice și în domeniul patrimoniului. Programele UE de cercetare și dezvoltare tehnologică au furnizat o sumă suplimentară de 150 milioane EUR pentru patrimoniul cultural începând cu 1998.
Noul program Europa Creativă , cu un buget de aproape 1,5 miliarde EUR pentru următorii șapte ani (cu 9% mai mare decât în anii precedenți) va continua să sprijine proiectele de cooperare transnațională în domeniul patrimoniului.

Câștigătorii premiilor din 2014 (în ordine alfabetică, pe țări)

Categoria 1 — Conservare
 
Categoria 2 — Cercetare
Categoria 3 — Contribuții exemplare
Categoria 4 — Educație, formare și sensibilizare
Se atribuie un Premiu Europa Nostra și unor proiecte din două țări europene care nu participă la Programul „Cultura” al UE (2007-13):