Faceți căutări pe acest blog

Combaterea abuzului sectar asupra minorilor


Comisia pentru afaceri juridice a APCE, reunită la Paris, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la excesele sectelor care afectează minorii. Ea a propus să fie puse în aplicare mai multe măsuri şi politici la nivel naţional şi european pentru a proteja minorii de abuzul sectar, având în vedere că gravitatea problemei necesită mai mult angajament din partea autorităţilor publice.

Raportul elaborat de Rudy Salles (Franţa, PPE/CD), adoptat de către comisie, menţionează că informaţiile cu privire la amploarea fenomenului sectelor din Europa sunt, cu părere de rău, incomplete, în special în ţările din Europa Centrală şi de Est, şi regretă lipsa de acţiuni concrete în majoritatea Statelor membre .

Pentru a lupta împotriva sectarismului, unele state membre permit mai mult spaţiu de manevră societăţii civile şi bisericilor "tradiţionale" (catolice, ortodoxe și protestante), de exemplu, în ceea ce ţine de informaţii şi asistenţă victimelor. Cu toate acestea, în opinia Comisiei sunt necesare măsuri mai importante, inclusiv : consolidarea controlului de stat asupra şcolilor private şi şcolarizării la domiciliu, măsuri de sensibilizare pentru serviciile de asistenţă socială, judecători şi poliţişti pentru a detecta pericolele care ameninţă bunăstarea minorilor, sancţionarea abuzului de slăbiciune a persoanei prin introducerea unei prevederi explicite în Codul penal, precum şi elaborarea de statistici cu privire la sectarism .

Comisia propune, de asemenea, ca în cadrul parlamentelor naţionale să fie stabilite grupuri de studiu cu privire la fenomenul sectelor și impactul acestora asupra minorilor.

Raportul va fi discutat joi, la zece aprilie, la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a APCE .

Sursa: APCE