Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - Martie 2014




Februarie 2014
Ianuarie 2014
Arhiva 2011-2013






31.03.2014

Cea  de-a doua sesiunie a Comisiei interguvernamentale RM – România pentru integrare europeană

Reuniunea a fost coprezidată de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi omologul român, Titus Corlăţean. 

În marja acesteia au fost semnate mai multe acorduri bilaterale privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, cooperarea dintre Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România şi Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, cooperarea dintre Institutul Naţional al Magistraturii din România şi Institutul Naţional de Justiţie din Republica Moldova.

 În cadrul celei de-a doua sesiuni a Comisiei au fost organizate întruniri în plen şi grupuri de lucru sectoriale, în domeniile prioritare pentru integrarea europeană a RM, cu accent pe implementarea viitoare a Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător UE- Republica Moldova. Grupurile de lucru tematice privesc: statul de drept, afacerile interne, agricultur


 31.03.2014

Reuniunea Biroului AP EURONEST

Potrivit agendei reuniunii, membrii Biroului vor analiza rezultatele activității AP EURONEST cu ocazia încheierii mandatului Parlamentului European și vor fixa direcțiile de activitate pentru următoarea perioadă. În cadrul ședinței va fi discutat și calendarul activităților planificate pentru a doua jumătate a anului 2014. De asemenea, parlamentarii vor face un schimb de opinii pe marginea situației din Ucraina.

Mai mult
Euronest

27.03.2014

 Pachetul 2014 privind Politica Europeana de Vecinătate

 prezentat de Dna Catherine Ashton,Înaltului Reprezentant al UE, şi Dl Štefan Füle,Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate,, subliniază că succesul acestei politici depinde de capacitatea şi voinţa guvernelor de realizare a  reformelor

  "Pachetul de vecinătate" anual  2014 contine o  comunicare comună ("Vecinătatea la răscruce") și un set de rapoarte specifice de țară și regionale. Raportul cu privire la Republica Moldova subliniază evoluțiile-cheie / principale și eforturile depuse pentru reformă în 2013 și formulează recomandări pentru anul următor.

Rapoartele arată că provocările cu care se confruntă țările partenere sunt din ce în ce mai diverse. Astfel, politica de vecinătate trebuie să răspundă mai bine așteptărilor și necesităților actuale ale fiecărei țări partenere, propunând totodată o perspectivă pe termen lung pentru integrarea economică și asocierea politică a acestora cu UE.

25-26.03.2014

 Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – RM: Cea de-a 18-a reuniunea

Lucrările reuniunii au fost deschise de copreședinții Comitetului de Cooperare Parlamentară UE - RM, Ion Hadârcă, Președintele Fracțiunii parlamentare a PLR și europarlamentarul român Monica Macovei.

Subiectele abordate țin de stadiul cooperării și progresul relațiilor dintre UE și Republica Moldova, evoluția evenimentelor politice și progresele reformelor de dezvoltare a țării, rezultatele implementării recomandărilor celei de-a 17-a reuniuni a Comitetului de cooperare UE – RM, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. Totodată, membrii Comitetului de cooperare urmează să stabilească locația și perioada desfășurării următoarei reuniuni a CCP UE – RM

Monica Macovei: RM trebuie să semneze Acordul de Asociere cu UE în luna aprilie

  19.03.2014

 Consolidarea cooperării energetice RM-UE în cadrul programului INOGATE

 Programul UE INOGATE, în parteneriat cu Ministerul Economiei a organizat la 19 martie curent, un eveniment de informare cu privire la rezultatele cooperării dintre Republica Moldova şi UE în cadrul programului INOGATE, în domeniul energiei electrice, a gazelor și a energiei durabile, precum şi perspectivele pentru 2014.






Principalele subiecte abordate în cadrul Conferinţei au vizat:

-         activităţi comune de cooperare în domeniul energieie electrice şi a gazului;
-         experienţa UE în creşterea gradului de conştientizare privind energia durabilă
-         experienţa în inaugurare a Centrelor de Informare privind Energia Durabilă (exemplul Centrului de Informare din Letonia)
-         Clarificarea implementării Directivei UE privind cel de-al treilea Pachet Energetic cu accent pe art. 27 şi implicaţiile sale pentru Moldova.

 Detalii (eng)  (rom)


 19.03.2014



Perspectivele integrării europene ale RM discutate de presedintii RM si României



Presedintii au vorbit despre importanța semnării, cât mai curând, de către Republica Moldova, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Nicolae Timofri a mentionat :   ".. țara mea solicită Uniunii Europene să i se ofere o perspectivă clară de aderare la spațiul comunitar. L-am rugat pe domnul președinte Traian Băsescu să susțină, la nivelul Uniunii Europene, această dorință firească, această voință a Republicii Moldova."


  
 Detalii

  18.03.2014

Cooperare între Eurojust  și Republica Moldova

 La cea de-a 3306-a întrunire a Consiliului Afacerilr Generale care a avut loc la Bruxelles, 18 martie 2014 a fost aprobat acordul de cooperare între Eurojust și Republica Moldova care urmărește consolidarea cooperării acestora în combaterea infracțiunilor grave, in particular criminalitatea organizată și terorismul.


Detalii (rom) (eng)




17.03.2014

Lansarea Programului Cadru pentru Cercetare şi Inovare al UE „Orizont 2020” în RM Moldova


În incinta Academiei de Științe a Moldovei are loc evenimentul regional de lansare a Programului Cadru pentru Cercetare și Inovare al UE ,,Orizont 2020’’, cu participarea țărilor Parteneriatului Estic.

Cu ocazia evenimentului şi în vederea extinderii dialogului moldo-comunitar în domeniul tehnico-ştiinţific, într-o vizită de lucru în ţara noastră se  află dl Robert-Jan SMITS, Director general al Directoratului Comisiei Europene pentru Cercetare şi Inovare și alți delegați ai Comisiei Europene.

În cadrul evenimentului menționat  participă în jur de 30 de reprezentanți ai academiilor de științe, ministerelor, agențiilor și fundațiilor din domeniul cercetare-dezvoltare-inovare din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina.

Agenda evenimentului  include sesiunea plenară care va prezenta obiectivele Republicii Moldova privind Spațiul European de Cercetare, oportunitățile oferite de Programul Orizont 2020, precum și sesiuni paralele bazate pe următoarele domenii: sănătate, tehnologii informaționale și de comunicație, acțiunile Marie Sklodowska Curie.









Consiliul UE a luat o decizie în favoarea eliminării vizelor pentru cetăţenii RM

În cadrul şedinţei de astăzi, 14 martie 2014, a Consiliului Uniunii Europene, reunite în formatul miniştrilor pentru Transport, statele membre ale UE au susţinut propunerea Comisiei Europene de anulare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată (pentru o perioadă de şedere de până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni) în spaţiul Schengen, pentru cetăţenii R. Moldova, posesori ai paşaportului biometric.

Adoptarea propunerii respective de către statele membre ale UE încheie faza deliberativă a procedurii decizonale a UE privind liberalizarea regimului de vize.

După finalizarea procedurilor de aprobare a deciziei la nivelul Preşedinţilor Consiliului UE şi Parlamentului European prin semnarea de către aceştia a Regulamentului UE 539/2001, amendat în urma procedurii de co-decizie, acesta va fi remis pentru publicare în Jurnalul Oficial al UE. 

Regulamentul amendat va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Detalii
Visa liberalisation for Moldova

 12.03.2014

PE:  Evaluarea și stabilirea priorităților pentru relațiile UE cu țările din Parteneriatul estic

În cadrul şedinţei plenare a Parlamentului European din 12 martie 2014 a fost adoptată Rezoluţia PE privind priorităţile pentru relaţiile UE cu ţările Parteneriatului Estic

Documentul conţine propuneri care să demonstreze deschiderea şi angajamentul UE faţă de dezvoltarea Parteneriatului estic. În pofida crizei existente, acţiunile UE vor fi mai mult decât un angajament politici, dar se vor concentra mai mult asupra cetăţenilor din ţările Parteneriatului estic, asupra politicilor cu rezultate tangibile, cum ar fi liberalizarea regimului de vize

Mai mult   eng   rom

11.03.2013
Fule:Priorităţile pentru relaţiile UE cu ţările Parteneriatului Estic 

În cadrul Dezbaterilor în plen din  Parlamentul European, din 10 martie 2014.omisarului European pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate Štefan Füle  a pronuntat un discurs care a vut drept scop consolidarea  mesajelor din raportul  prezentat in cadrul Comisiei, adaugand unele comentarii, importante in opinia sa .

Cele sapte comentarii ale Comisarului European prezinta o analiza a evenimentelor din ultimii ani, a actiumilor care au avut succes si a ceia „ce a mers prost”.

Detalii  eng   rom

11.03.2014



Vizita  Directorului General , DG pentru Afaceri Interne (DG Home Affairs) din cadrul Comisiei Europene,  Stefano Manservisi,  în RM

 Oficialul european va avea o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.În cadrul întrevederii, oficialii vor discuta despre priorităţile de pe agenda UE-RM în domeniul afacerilor interne, în special despre ultimele evoluţii ale procesului decizional privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii R. Moldova. Detalii