Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Ianuarie 2014



 Arhiva 2011-2013










 30.01 - 1.02.2014

Vizita de monitorizare Raportorului Parlamentului European pentru RM privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon

Dna Tanja Fajon a felicitat autorităţile R. Moldova privind eforturile depuse şi rezultatele impresionante obţinute în implementarea Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, pe care le-a reflectat în Raportul său pentru Comisia Parlamentară pentru Libertate, Securitate şi Justiţie, prezentat la 9 ianuarie 2014. Raportul urmează a fi votat pe 12 februarie curent și transmis pentru adoptare în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European.

  • Comunicat de presă al  Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene 
  • Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă și raportorului Parlamentului European pentru RM privind liberalizarea regimului de vize, Tanja Fajon, în cadrul unei conferințe comune de presă,

 28.01.2014

Consiliul UE face bilanțul progreselor înregistrate în cooperarea vamală cu vecinii din est

 Concluziile, adoptate astăzi de la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare din Bruxelles, au invitat Comisia Europeană  și statele membre să intensifice cooperarea vamală cu vecinii din est, în special, prin  lansarea unor proiecte- pilot privind schimburile de informații vamale prealabile între statele membre și Țările vecine din Est  ", ceea ce ar simplifica controalele  și ar  facilita schimburile comerciale mai bine direcționate."

Consiliul a salutat prelungirea mandatului Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și Ucraina (EUBAM) până la 30 noiembrie 2015

Mai mult (eng) (rom)

23.01.2014

Conferinţa Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE
 

 La Conferinţă sunt prezenţi Comisarii Europeni pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş şi pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Ştefan Fule.

La acest for se discută probleme  pe marginea subiectelor privind schimbul de experienţă prin prisma Panelului de Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Parteneriatului Estic şi necesitatea de modernizare şi cooperare sectorială prin iniţiativa ENPARD.  


(VIdeo) Briefing dedicat Conferinței
(VIDEO)  Deschiderea Conferinței miniștrilor agriculturii din statele Parteneriatului Estic
(VIDEO) Briefing susținut de Iurie Leancă, Ștefan Füle și Dacian Cioloș
Vizita Comisarului European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, Štefan Füle si Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş în Moldova




Consultări interministeriale cu reprezentanţii statelor membre ale Grupului Vişegrad  
Oficialii au subliniat importanţa de a promova pe parcursul anului curent o agendă pro-activă cu partenerii V4, care să încurajeze UE să fie mai ambiţioasă în oferta sa pentru RM  şi care să confirme cursul european ireversibil al RM, inclusiv liberalizarea regimului de circulaţie în spaţiul UE pentru cetăţenii moldoveni şi implementarea Agendei de Asociere.

(VIDEO)Conferinta de presa


23.01.2014

Crearea Comitetului de Coordonare implementării Acordului de finanţare dintre Guvernul RM şi UE privind programul de suport al reformei justiţiei (2011-2016)
Comitetul de Coordonare este format din reprezentanţi ai instituțiilor implicate direct în implementarea acţiunilor prevăzute în Acordul de finanțare, precum și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Membrii Comitetului se vor întruni de cel puțin două ori pe an pentru a evalua progresul reformelor promovate în procesul de implementare a acordului.

În cadrul ședințelor, Comitetul va identifica posibilile constrângeri în raport cu respectarea condiționalităților în baza cărora se efectuează eliberarea tranșelor din suportul bugetar de către Comisia Europeană și va rezolva aceste constrângeri în timp util. Totodată, va examina și aproba rapoartele de progres cu privire la îndeplinirea acestor condiționalități. 

Detalii

 22.01.2014

Reuniunea Comitetului pentru integrare economică, aproximare şi convergenţă juridică cu politicile UE al Adunării Parlamentare EURONEST


În cadrul reuniunii vor fi discutate aspecte legate de cooperarea dintre UE și statele din cadrul Parteneriatului Estic în domeniul infrastructurii, inclusiv implementarea proiectelor în domeniile transportului aerian, terestru și feroviar.

Pe agenda discuțiilor mai figurează subiecte referitoare la impactul instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, avantajele oferite statelor din cadrul Parteneriatului Estic, cooperarea în domeniul vamal între UE și țările din cadrul Parteneriatului Estic. 

 16.01.2013

Desfăşurarea primei runde de consultări asupra Agendei de Asociere RM-UE



Desfăşurarea primei runde de consultări asupra Agendei de Asociere RM-UE

Consultările au vizat identificarea acţiunilor prioritare care vor fi implementate în următorii 3 ani în baza prevederilor Acordului de Asociere RM-UE.

În ceea ce priveşte dialogul politic şi reformele, prioritate a fost acordată acţiunilor ce ţin de statul de drept, drepturile omului, reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi libertatea de expresie. Discuţiile pe marginea politicii externe şi de securitate au vizat consolidarea cooperării RM-UE, inclusiv în partea ce ţine de prevenirea conflictelor şi gestionarea crizelor. O atenţie deosebită a fost acordată capitolului justiţie, libertate şi securitate, în special cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, migraţia şi azil, reforma poliţiei, combaterea crimei organizate si managementul frontierei.

Detalii


15.01.2014

Program de suport din parte UE pentru susținerea reformei în învățământul vocațional-tehnic

 Republica Moldova va beneficia din partea Uniunii Europene de un Program de suport pentru susținerea reformei în învățămîntul vocațional-tehnic, în valoare totală de 30 mln de euro. Acesta constă dintr-un proiect de asistență tehnică cu un buget indicativ de 5 mln euro pentru susținerea reformei și consolidarea capacităților instituționale și un program de suport bugetar în valoare de 25 mln de euro

Obiectivul general al Programului este reconceptualizarea programului de învăţămînt în sectorul de învăţămînt vocaţional/tehnic şi restructurarea reţelei instituţiilor de învăţămînt vocaţional/tehnic cu scopul de a creşte eficienţa educaţiei profesionale şi a oferi forţă de muncă competitivă pentru economia naţională care să răspundă necesităţilor pieţei muncii în termeni de calitate şi cantitate.


 14.01.2014

 A fost  publicat Acordul de Asociere în limba română

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost tradus în limba română și publicat pe site-ul Executivului .

Până la sfărșitul acestei luni va fi publicat și textul în limba rusă, tot în versiune neoficială.

Documentul respectiv nu reprezintă versiunea finală a Acordului de Asociere și este prezentat cu titlu de informare. În conformitate cu procedurile standarde textul parafat este transmis serviciilor juridice relevante pentru verificări juridico-lingvistice în vederea pregătirii sale pentru semnare. Doar textul semnat al Acordului implică obligații de ordin juridic reglementate de dreptul internațional public. 
Textul Acordului 

14.01.2014

 Sondaj socilogic: UE ramine atractivă dar nu este implicită pentru moldoveni

Potrivit sondajului solicitat de Comisia Slovacă Atlantică ( SAC ) și Institutul de Politici Central-Europene ( CEPI ), în cadrul proiectului " Extinderea Dialogului European în Republica Moldova ", moldovenii încă consideră UE o opțiune atractivă pentru viitorul țării lor . Cu toate acestea , aceasta încă nu este o opțiune prestabilită . Pentru mulți moldoveni Uniunea Vamală Euroasiatică condusă de Rusia (UVE) reprezintă modelul care poate oferi o soluție rapidă pentru stabilitate, prosperitate și securitate .


Ca urmare, opinia publică este împărțită în mod explicit între cele două centre de putere regionale. Invitaţi să aleagă între susţinerea în favoarea UE sau UVE, o ușoară majoritate a moldovenilor ( 44 % ), a preferat UE față de UVE ( 40 % ) .

Detalii (eng)  (rom)

09.01.2014

Prezentarea raportului Comisiei pentru Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni


La 9 ianuarie 2014, în cadrul Comisiei privind Libertăţile Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European, a fost examinat raportul şi prezentată propunerea privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Raportorul desemnat, dna Tanja Fajon, membru al Parlamentului European, a încurajat aprobarea rapidă a propunerii Comisiei Europene în acest acest sens fără operarea anumitor modificări.

Conform procedurii legislative de codecizie,  avizul Comisiei respective este determinant în procesul decizional al Parlamentului European şi, în comun cu avizul Comisiei pentru Afaceri Externe, reprezintă premisa necesară pentru aprobarea deciziei finale de către plenul Parlamentului European.

Detalii 
Draft report FAJON on Third countries whose nationals must be in possession of visas when crossing the external borders and those whose nationals are exempt from that requirement