Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Februarie 2014

25.02.2014

Incluziune socială: Programul comun CoE/UE susţine acţiunile de integrare a romilor



Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi Comisarul European pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, László Andor, au anuntat planurile acestor două organizaţii de consolidare a eforturilor autorităţilor locale de a depăşi inegalităţile dintre romi şi cetăţenii non-romi din comunele lor.

Noul Program comun al Consiliului Europei şi Comisiei Europene (ROMACT) a fost lansat în cinci ţări: Ungaria, Bulgaria, România, Italia şi Slovacia şi va implica peste 40 de autorităţi locale.

Activităţile din cadrul ROMACT includ activităţi de orientare, învăţarea reciprocă, instruire personalizată şi îndrumare care să ajute la transpunerea angajamentelor în acţiuni concreteComisia Europeană și Consiliul Europei au semnat deja o decizie financiară pentru a acorda aproape 1 000 000 pentru ROMACT. Aceeaşi sumă va fi acordată la a doua etapă de îmbunătăţire a proiectelor locale de integrare a romilor.


Detalii
Romii: politici europene: Resurse şi documente
25.02.2014


Violenţele din partea poliţiei - o ameninţare serioasă la adresa statului de drept

În numeroase ţări europene, poliţiştii deseori recurg la utilizarea excesivă a forţei împotriva manifestanţilor, maltratează persoanele aflate în detenţie, ţintesc în minorităţi sau comit alte încălcări. Aceste comportamente au drept rezultat subminarea încrederii cetăţenilor faţă de Stat, soeziune socială şi eficienţa menţinerii ordinii, la baza cărora se află cooperarea între poliţie şi populaţia locală”, a declarat Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, într-un nou articol publicat în Carnetul Drepturilor Omului.

Este dificil de a determina dacă abuzurile din partea poliţiei au devenit în unele ţări mai frecvente sau în prezent această problemă a devenit mai vizibilă şi mai identificată. Protestele sunt acum, fără îndoială, mult mai numeroase în Europa decât în ​​trecut, forţele de ordine confruntându-se cu noi probleme. În plus, societăţile europene sunt mult mai diversificate și forţele de poliţie, uneori, se adaptează destul de lent la această diversitate. În alte cazuri, lideri politici poartă o mare responsabilitate, pentru că au dat undă verde pentru abuzuri ale poliţiei, fie prin ordine directe sau prin stigmatizarea anumitor grupuri.

Detalii




25.02.2014

Lansarea  Campaniei Naţionale "Ho hate Speech Moldova"


Un torent de xenofobie, intoleranţă şi discriminare inundă spaţiul cibernetic : discursurile de ură care circulă pe Internet tind să se transforme într-o formă superioară de încălcare a drepturilor omului, cu consecinţe grave atât pe Internet, cât şi în afara Internetului. Faptul că expresiile de ură circulă printre tinerii prezenţi pe Internet, şi că acestea sunt încurajate, justificate şi favorizate, a devenit o problemă îngrijorătoare pentru societatea actuală.

Campania tineretului împotriva discursului de ură pe Internet este un răspuns oferit de Consiliul Europei acestor ameninţări incontestabile. Această iniţiativă are drept scop combaterea rasismului şi discriminării exprimate sub formă de discursuri de ură pe Internet, înarmând tinerii şi organizaţiile de tineret cu competenţe pentru a recunoaşte aceste încălcări ale drepturilor omului şi a acţiona împotriva lor.

În Republica Moldova, conferinţa de presă privind lansarea campaniei Consiliului Europei "No hate speech!" este susţinută de Ministerul Tineretului şi Sportului şi poate fi urmărită în direct pe pagina IPN, la 25 februarie 2014, ora 11.00.

19.02.2014


Comisia de monitorizare a CPLRE examinează evoluţia recentă a democraţiei locale din Moldova.
Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei se reuneşte la Nicosia pentru a examina situaţia democraţiei locale şi regionale în Suedia, Olanda, Regatul Unit şi în Armenia, precum şi evoluţiile recente din Republica Moldova, Georgia, Portugalia şi Finlanda. Pe ordnea de zi mai figurează subiecte ce ţin de procesul de post-monitorizare în Bosnia-Herţegovina, precum şi situaţia actuală din Ucraina.


Alte probleme de pe agenda reuniunii vizează bunele practici în punerea în aplicare a drepturilor omului la nivel local şi drepturile electorale ale alegătorilor care locuiesc de facto în străinătate

Comisia pentru respectarea obligaţiilor şi angajamentelor Statelor membre ale Cartei europene a autonomiei locale – Comisia de monitorizare – este responsabilă, în special, pentru verificarea aplicării Cartei şi evoluţia instituţiilor din regiunile Europei, pregătirea rapoartelor privind situaţia democraţiei locale şi regionale în Europa şi studierea anumitor probleme specifice referitoare la democraţia locală şi regională în Statele membre.


17-18.02.2014

"NU SE VINDE!" - Acţiuni comune la nivel european de combatere a traficului de persoane

La Viena a avut loc o Conferinţă internaţională, organizată de Consiliul Europei şi OSCE privind protecţia victimelor traficului de persoane şi urmărirea autorilor infracţiunii, constituind o acţiune comună a acestor două organizaţii dirijată de către Grupul de experţi al Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA).

Obiectivul conferinţei a fost de a face un bilanţ al progreselor realizate în punerea în aplicare a Convenţiei Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane. Aceasta a fost, de asemenea, o oportunitate de a face schimb de opinii cu privire la cele mai bune practici şi instrumente elaborate pe baza Planului de acţiune al OSCE pentru combaterea traficului de fiinţe umane şi modalitatea în care normele juridice, mecanismele de monitorizare şi strategiile politice pot să se sprijine reciproc şi să genereze acţiuni eficiente de combatere a traficului de fiinţe umane.

Participanţii au evaluat dificultăţile existente şi au examinat potenţialele soluţii, cum ar fi consolidarea parteneriatelor cu ONGurile şi întreprinderile private, multiplicarea acţiunilor de formare destinate tuturor serviciilor responsabile de aplicarea legii sau acordarea unei asistenţe sporite şi a unei mai mari protecţii victimelor traficului. Responsabilii europeni au apelat la guverne să consolideze lupta împotriva sclaviei moderne luând măsuri speciale pentru a proteja victimele şi pentru a urmări autorii acestei infracţiuni.

În cadrul sesiunii dedicate prevenirii fenomenului traficului de fiinţe, printre vorbitori a fost şi Alina Braşoveanu, expert din republica Moldova, Vicepreşedintele GRETA, iar în cadrul sesiunii dedicate identificării şi protecţiei victimilor a prezentat un raport din partea Moldovei, Ana Revenco, Directorul Centrului de conmbatere a tarficului de persoane din cadrul Ministerului de Interne.

Detalii

12.02.2014

Experţii Comisiei de la Veneţia pregătesc un Avizul privind răspunderea disciplinară a judecătorilor

La Chişinău s-a aflat într-o vizită de lucru experţii Comisiei de la Veneţia (Consiliul Europei) Kote Varzelashvili, James Hamilton şi Charlotte de Broutelles, în vederea pregătirii Avizului Comisiei la proiectul Legii RM cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, care face parte din Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.

Membrii Comisie de la Veneţia au avut întrevederi cu membrii grupului de lucru pentru revizuirea legislaţiei privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, reprezentanţii Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Ministrul Justiţiei şi membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Un luna martie va fi adoptat Avizul Comisiei de la Veneţia asupra proiectului de lege privind răspunderea disciplinară a judecătorilor.

Detalii

11.02.2014

Ziua Siguranţei pe Internet

Susţinută la nivel european de către Consiliul Europei, organizaţia INSAFE, Directoratul General pentru Media şi Societatea Informatică al Comisiei Europene, Ziua Siguranţei pe Internet a atins un grad global de participare, conştientizare şi acoperire media, aflându-se în continuă creştere. 
Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet. Cea de-a 11-a ediţie a Zilei Siguranţei pe Internet este celebrată la 11 februarie 2014 şi are genericul "Împreună facem internetul mai bun".

11.02.2014

CEDO a condamnat Moldova în alte trei dosare


Un medic veterinar din Chişinău (încălcarea dreptului la un proces echitabil), părintele unui băiat care a căzut de la etaj (încălcarea dreptului la viaţă) şi un cetăţen al Lituaniei (încălcarea dreptului la proprietate) au obţinut astăzi câştig de cauză la CEDO în dosare îndreptate împotriva Moldovei. Suma totală a despăgubirilor acordate se ridică aproape la 20.000 euro.



04.02.2014

Invitaţie de participare la Cursul de instruire  "Sportul şi valorile Consiliului Europei"

Cursul de instruire pentru formatori "Sportul şi valorile Consiliului Europei" va fi organizat în cadrul Programului Pestalozzi al Consiliului Europei şi al Acordului Parţial Extins privind Sportul (EPAS). La acest curs pot aplica candidaţi din Republica Moldova. Cursul se va axa pe influenţa educaţiei fizice şi a sportului extra-şcolar asupra educaţiei şi a dezvoltării personale. Scopul de bază este instruirea formatorilor de educaţie fizică pentru grupuri de persoane de toate vârstele care lucrează în mediul şcolar, în special pentru cei implicaţi în activităţi sportive extra-şcolare.

Dacă sunteţi interesaţi de a face parte dintr-o echipă de formatori pentru acest curs, va rugăm să expediaţi pâna la 15 februarie 2014, o scrisoare care reflectă interesul dumneavoastră la adresa josef.huber@coe.int şi o copie la adresa betsy.lang@coe.int.