Faceți căutări pe acest blog

BV - Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă - Martie 2014



 Interviuri, comentarii, opinii







 31.03.2014

Vladimir Socor: „Ruşii au pierdut capacitatea de a folosi conflictul din Transnistria ca pe o pârghie antieuropeană” Despre relaţiile moldo-ruse în contextul crizei din Ucraina,

  28.03.2014
 
Vlad Spânu: „pentru fiecare parte vulnerabilă a R. Moldova în relațiile cu Rusia se poate găsi o soluție...”

Un interviu cu Vlad Spânu, președintele Fundației Moldova de la Washington, în ajunul vizitei unor oficialități americane de prim rang la Chișinău.

 Vlad Spânu: „Eu cred că vizitele, care sunt în Moldova, și din partea americanilor, și din partea europenilor, vin să dea un mesaj populației din Republica Moldova, că cursul pe care și l-a ales de a se integra în structurile europene este o cale corectă. Și au susținerea acestor instituții din Uniunea Europeană, de la Bruxelles, și susținerea americanilor. Evident, aceste vizite sunt în contextul evoluțiilor care se întâmplă în regiune și anume agresiunea militară a Rusiei față de Ucraina, și nu doar în Crimeea, dar și în estul și în sud-estul Ucrainei....

...Vlad Spânu: „Chișinăul ar trebui să înțeleagă aceste pericole pe care le are, vulnerabilități, să încerce, cu ajutorul Vestului, să rezolve aceste probleme, cel puțin, să aibă un plan pe termen scurt cum să le soluționeze, cum să aplaneze eventuale consecințe negative, dar, pe termen lung, cum să le rezolve. Și mai buni parteneri pentru soluționarea acestor probleme decât Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii Moldova nu are. Și, în acest context, cred că trebuie să pedaleze foarte tare guvernul de la Chișinău în această direcție.

Semnarea Acordului de Asociere este un prim pas. Și cât mai degrabă va fi această semnare, cu atât mai bine pentru Republica Moldova și cu atât mai ușor va fi de discutat cu partea rusă. Dacă se încep negocierile și discuțiile, până la semnare, eu cred că Moldova își va pierde atuul, în cazul când îl semnează și atunci discută cu partea rusă.” 

25.03.2014

Alexandru Leşco: „Chiar crede cineva că vom intra cu Transnistria în Europa? Eu nu cred. Deja nu...” :Interviu cu fostul deţinut al regimului de la Tiraspol şi candidat în alegerile pentru Parlamentul European,

Alexandru Leșco este un luptător pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul conflictului armat de la Nistru în care Federația Rusă a fost declarată stat agresor de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Leșco a fost arestat în Tiraspol în iunie 1992, alături de alți membri ai așa-numitului grup Ilașcu, de forțele separatiste și condamnat la 12 ani de închisoare. A fost acuzat de crime de război și terorism și a fost găsit vinovat de uciderea unui demnitar al republicii separatiste cu scopul de a genera teroare și de utilizarea neautorizată a munițiilor și explozibililor. Alexandru Leșco a fost eliberat după ispășirea condamnării, la 2 iunie 2004. Alexandru Leșco a primit cetățenia română în timpul detenției în inchisoarea din zona separatista. Fostul deținut politic Alexandru Leșco este candidat pentru Parlamentul European pe listele Partidului Mișcarea Populară din România

25 martie 2014


Monica Macovei: „Acordul de Asociere la UE trebuie semnat cît mai repede...”

Un interviu cu europarlamentara Monica Macovei despre criza internațională actuală și consecințele ei pentru R. Moldova.

Deci noi, Uniunea Europeană, noi vrem stabilitate și democrație, și vrem să extindem acest spațiu de stabilitate și democrație și înglobând Moldova și Ucraina. Aici e foarte simplu: dacă nu sunteți în democrație și în prosperitate, că Uniunea Europeană e prosperitate, și drepturile omului sunt respectate pentru fiecare om în parte, atunci nu aveți decât alternativa Federației Ruse.



24 martie 2014
22 martie 2014
  Hannes Swoboda: Cred ca trebuie să acceptam ceea ce cetăţenii decid la viitoarele alegeri, dar in acelasi timp europenii trebuie sa spuna foarte clar ca sprijina cu tarie ​​integritatea Moldovei şi orice program de reforme.
   20 martie 2014
 
19 martie 2014
...Republica Moldova este un stat neutru, de mici proporţii, care, cred, are interesul de a ieşi din acest balans geopolitic dintre Rusia şi Occident. Şi acum este şi o chestiune de voinţă politică, într-un moment de criză regională profundă. Şi noii lideri de la Kiev sunt mult mai clari în dorinţa lor de a accelera dialogul cu Uniunea Europeană şi de a parcurge nişte etape. Cred că şi Uniunea Europeană este dispusă să aplice proceduri de urgenţă. De pildă, Republica Moldova ar putea semna, în contextul nefericit în care ne aflăm, mult mai repede Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb şi ar putea face nişte paşi decisivi, chiar în acest an, pentru apropierea de UE.”
18 martie 2014
Europa Liberă: Uniunea Europeană vede acum la pachet parcursul european al Republicii Moldova și Ucrainei?
 
Vladimir Socor: „Nu. Cred că ar fi dezavantajos pentru Republica Moldova să intre într-un pachet cu Ucraina sau chiar și cu Georgia. Ucraina are probleme enorme de rezolvat. Ucraina este foarte greu digerabilă de către Uniunea Europeană. Sigur, este de o importanță vitală pentru Republica Moldova să avem o Ucraina stabilă, solidă, între Moldova și Rusia. Și, subliniez, o Ucraină nefederalizată pentru că o Ucraină federalizată este la cheremul Rusiei. Deci ar fi foarte important, ar fi vital și pentru Moldova, și pentru România și, bineînțeles, și pentru Polonia să continue să existe o barieră ucraineană stabilă între aceste țări și Rusia. Dar cu totul altceva este procesul integrării europene. Ucraina e foarte greu de digerat de către Uniunea Europeană. Republica Moldova are avantajul unic al dimensiunii mici și al distanței față de Rusia. Iată de ce cred că Republica Moldova nu trebuie să facă parte din niciun pachet pentru că are aceste avantaje unice. Și, pur și simplu, să se grăbească, de una singură, în direcția Europei.”
 


17 martie 2014

14 martie 2014
13 martie 2014
Guvernul a aprobat  proiectul de lege cu privire la instituirea Serviciului Unic de Urgenţă 112. „Proiectul va asigura accesarea serviciilor specializate de urgenţă pe o platformă tehnologică modernă de prelucrare și stocare a informaţiei prin folosirea posibilităților oferite de comunicaţiile electronice moderne”,  declară Europei Libere ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.
"...Paradoxal, dar anume sub presiunea contextului atât de tensionat şi dramatic, datorat Rusiei lui Vladimir Putin, Uniunea Europeană pare să-şi schimbe fundamental optica asupra legăturilor sale cu Ucraina sau cu Republica Moldova, oferindu-le perspectiva integrării în familia europeană, o perspectivă pe care o refuzase, până mai ieri. Fără Crimeea, dacă acesta va fi preţul minim pe care va trebui să-l plătească pentru opţiunea sa europeană, Ucraina poate urma drumul spre Uniunea Europeană, ca şi Serbia, fără Kosovo.”  
12 martie 2014
Europa Liberă: Semnarea Acordului de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb va oferi mai multe  oportunităţi?

Eugen Tomac: „Da. Şi acest lucru va schimba fundamental. Vreau să vă spun că ziua în care vor fi eliminate, definitiv şi pentru totdeauna, vizele, pentru mine personal va fi una dintre cele mai importante zile din viaţă, pentru că ştiu prin câte dificultăţi au trecut cetăţenii Republicii Moldova, în ultimii zece ani, de când au fost introdus regimul de vize.”

Europa Liberă: Şi tot atât de semnificativă şi semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană din partea Chişinăului.

Eugen Tomac: „Fondurile care vin sunt bani pe care Republica Moldova îi va primi gratis pentru dezvoltare, pentru creare de locuri de muncă, pentru un trai mai bun. Deci sunt soluţii concrete, astfel încât societatea să înceapă să se schimbe. Să ştiţi cât de mult s-a schimbat România, în zece ani, nu-mi vine mie să cred. Pentru că sunt miliarde de euro care au venit pentru drumuri, pentru apă, pentru gaz ş.a.m.d.”
11 martie 2014
...să nu uităm că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este consecinţa eforturilor lui Vladimir Putin de a nu admite semnarea de către Ucraina a Acordului de Asociere cu UE.

Republica Moldova se află în perspectiva semnării acestui acord şi, deci, trebuie să fim prudenţi în ceea ce priveşte politicile Federaţiei Ruse, deoarece diplomaţii ruşi, în repetate rânduri, şi-au exprimat într-un limbaj diplomatic avertizările în raport cu R. Moldova cum că semnarea Acordului de Asociere ar putea să complice relaţiile cu regiunea transnistreană, 

10 martie 2014
Europa Liberă: Bruxellesul a anunțat că Ucraina ar putea să semneze Acordul de Asociere cu UE până la alegerile parlamentare și prezidențiale din țara vecină. Dacă și Moldova se apropie mai mult de UE, ce se întâmplă cu această regiune transnistreană?

Victor Osipov: „Transnistria este parte a Republicii Moldova. În contextul integrării europene a țării noastre, ea va beneficia de toate avantajele pe care acest proces le oferă și nu cred că va avea niciun fel de dificultăți în acest sens.”
Politologul din Tiraspol Andrei Safonov crede că viitorul R. Moldova şi al regiunii transnistrene va fi marcat de situaţia din Ucraina.
Un interviu cu profesorul emerit Sir Adam Roberts, specialist în relațiile internaționale de la Universitatea Oxford, pe tema legalității referendumului separatist din Crimeea și a posibilelor soluții ca criza internațională actuală.
08 martie 2014
07 martie 2014
     
Europa Liberă: Există posibilitatea și pentru Ucraina să semneze, până la alegerile parlamentare, prezidențiale din țara vecină, Acordul de Asociere. Și atunci ar putea și Republica Moldova, cu Ucraina, la pachet să semneze?

Marian Lupu: „Pe mine, întâi de toate, mă interesează destinul țării mele. Preocuparea și grija primordială este semnarea acestui Acord de către Republica Moldova. În mod evident, ține de interesul nostru regional și semnarea acestui Acord de către Ucraina, însă eu nu m-aș grăbi să le pun pe ambele la pachet. Din partea Republicii Moldova ar fi șanse foarte bune ca acest Acord să fie semnat, până în vara anului curent, în modul în care Parlamentul să fie în capacitate să ratifice Acordul, pe parcursul actualei sesiuni. Nu avem divergențe cu privire la această modalitate de semnare a Acordului, suntem toți pro. Mingea, la moment, este pe terenul Bruxelles-ului, fiindcă acolo ar trebui să fie pregătite anumite proceduri mai speciale, unele mai de excepție, din punct de vedere tehnic. Și mizăm foarte mult pe susținerea și înțelegerea colegilor.”
Europa Liberă: Parcursul european al Ucrainei favorizează situația din Republica Moldova?

Marian Lupu: „Da, din toate punctele de vedere. Orientarea spre aceleași valori democratice, spre aceleaşi principii de dezvoltare ne-ar apropia şi mai mult, ca şi ţări, ca şi viziuni, ca şi poziţii. Şi un parcurs european foarte evident şi unul grabnic, în sensul semnării Acordului de Asociere, ar forma premise noi, premise foarte pozitive pentru o colaborare foarte bună, la nivelul celor două ţări, pe plan politic, pe plan economic, pe plan comercial, cât şi în contextul dialogului în continuare pe marginea soluţionării diferendului transnistrean, dar şi în contextul asigurării unei stabilităţi regionale în care este interesată atât Republica Moldova, cât şi Ucraina.”
06 martie 2014

05 martie 2014
04 martie 2014
03 martie 2014