Faceți căutări pe acest blog

BV - Euromonitor, Nr.34(10-12.2014)


descarcati
Euromonitor: Raportul trimestrial de monitorizare a progresului în implementarea  Planului de acţiuni UE-RM în perioada octombrie-decembrie 2014, Nr.34. - Ch., 2015. - 28 p.

 În luna iulie 2014 a fost aprobat Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, care prevede mai multe acțiuni relevante reformei justiției. Totuși, sectorul justiției, în percepția publicului, rămâne a fi puțin credibil - potrivit Barometrului Opiniei Publice din noiembrie 2014, 70 % din respondenți nu au încredere deloc sau nu prea au încredere în justiție. În plus, reforma procuraturii este o restanță majoră, care pe lângă faptul că erodează masiv încredea în justiție a societății, a cauzat și ratarea a 1,8 milioane EUR din suportul bugetar oferit de către UE pentru reforma sectorului.

De asemenea, Procuratura întâmpină mari dificultăți în a incrimina falsurile în declarațiile de venituri și proprietate, din cauza unor legi ambigue și unei sarcini aparent imposibile a acestora de a proba uzul de fals. În acest condiții, sunt necesare prevederi clare care ar incrimina cert indicarea în declarație a datelor eronate sau incomplete, dar și aprobarea proiectului de lege recent prezentat în Parlament, care cuprindea propuneri în acest sens.


În plus, la finalul mandatului, legislativul nu a reușit să promoveze un șir de legi menite să asigure o mai bună protecție a drepturilor omului în Republica Moldova, prin neadoptarea în lectură finală a  proiectului de lege cu privire la introducerea unei cote de reprezentare minimă atât pentru femei, cât și pentru bărbați, pentru a asigura promovarea participării active a femeilor la luarea deciziilor în structurile de reprezentare publică.

La capitolul politici macroeconomice și macrofinanciare, menționăm inițierea procesului de elaborare a Cadrului bugetar pe termen mediu (2016-2018). Cu toate acestea, eșecul adoptării Bugetului Public pentru 2015 mărește semnificativ nivelul de incertitudine și amână pe un termen nedeterminat aprobarea unor modificări esențială în politica fiscal-bugetară.

În perioada analizată, s-au accelerat masiv relațiile comerciale cu UE, odată cu ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere. În plus, acesta a aprobat o propunere legislativă privind mărirea semnificativă a contingentelor de produse moldovenești ce pot fi exportate în UE fără aplicarea taxelor de import - 40.000 tone de mere proaspete, 10.000 tone  struguri de masă pentru consum în stare proaspătă şi 10.000  tone  prune. Se estimează că majoritatea acestor produse vor fi comercializate în România.