Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Ianuarie 2015

27.01.2015


Tinerii din cartierele defavorizate trebuie să beneficieze de drepturi sociale

Cartierele defavorizate sunt încă o realitate pentru toate statele membre ale Consiliului Europei. Acestea sunt regiuni sau comunităţi în care locuitorii trăiesc în sărăcie, violenţă, excludere, lipsă de perspective, în condiţii locative rele, mediu poluat, fiind mult mai vulnerabili decât majoritatea populaţiei. Aceste cartiere deseori sunt uitate sau lipsite de finanţe din partea autorităţilor publice naţionale, locale sau din sectorul privat. Aceste cartiere sunt lipsite de infrastructură, servicii importante pentru tineri, şcoli, echipamente sportive şi culturale, agenţii de angajare. Această situaţie reduce perspectivele de dezvoltare a tinerilor locuitori.

Recomandarea adoptată de către Comitetul de Miniştri pune accentul pe domenii importante cum ar fi educaţia şi instruirea, condiţiile de muncă şi posibilitatea de angajare, sănătatea, locuinţa, informarea şi consilierea, sportul, timpul liber şi cultura; documentul insisită asupra eforturilor furnizate pentru eliminarea segregării şi izolării care afectează cartierele devaforizate, indiferent de localizarea acestora. Politicile trebuie să promoveze participarea tinerilor din aceste cartiere la toate întrebările legate de planificarea şi gestionarea vieţii lor. Recomandarea subliniază rolul educaţiei neformale şi a activităţilor cu implicarea tinerilor, muncitorilor şi organizaţiilor de tineret, în prevenirea discriminării, violenţei şi excluderii, sau în promovarea cetăţeniei active.
Recomandarea   CM/Rec(2015) Comitetului de Miniştri către Statele membre cu privire la accesul tinerilor din cartierele defavorizate la drepturi sociale




26-30.01.2015

Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
 
În perioada 26-30 ianuarie 2015, la Strasbourg se desfăşoară sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la care vor participa şi reprezentanţi ai Parlamentului RM. Agenda sesiunii include prezentarea unui raport privind alegerile parlamentare din Republica Moldova.



27.01.2015

Ziua Internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului
La Auschwitz este organizată o ceremonie impresionantă cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist. La eveniment participă, pe lângă cei 300 de supravieţuitori, mai mulţi şefi de stat şi de guvern, ca şi reprezentanţi ai familiilor regale din Europa. Vor fi prezenţi, între alţii: preşedinţii Germaniei, Franţei şi Ucrainei, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale. Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, va fi de asemenea prezent la ceremonie, Consiliul Europei aflându-se la originea instituirii unei Zile de comemorare a Holocaustului şi de prevenire a crimelor împotriva umanităţii.

În ajunul evenimentului, la 26 ianuarie, la Consiliul Europei a fost organizat un program special dedicat acestei aniversări, inclusiv o şedinţă solemnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în cadrul sesiunii de iarnă. 


22.01.2015

Respectarea drepturilor sociale: 252 încălcări în 41 de ţări europene


Comitetul European pentru Drepturi Sociale (Consiliul Europei) a publicat concluziile sale pentru 2014, în care a stabilit mai multe încălcări ale Cartei Sociale Europene, un echivalent al Convenţiei europene a drepturilor omului în domeniul social şi economic. În Concluziile sale referitoare la situaţia din Republica Moldova, Comitetul s-a pronunţat asupra respectării prevederilor articolelor 2 (dreptul la condiţii de muncă echitabile), 4 (dreptul la salarizare echitabilă), 5 (dreptul sindical), 6 (dreptul la negociere colectivă), 21 (dreptul la informare şi consultare), 26 (dreptul lucrătorilor la protecţia propriilor creanţe în caz de insolvabilitate a patronului), 28 (dreptul reprezentanţilor lucrătorilor la protecţie în întreprindere şi facilităţile acordate acestora) şi 29 (dreptul la informare şi consultare în procedurile de concediere colectivă) din Carta Socială revizuită.
 
Detalii
Raportul cu privire la Republica Moldova

22.01.2015

CPT a atenţionat asupra intimidării persoanelor care denunţă rele tratamente
 
În raportul său anual, Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei (CPT) indică faptul că mai multe persoane cu care a discutat păreau a fi intimidate sau supuse diferitor forme de represalii din partea funcţionarilor publici sau la iniţiativa acestora.

 Detaliat

13.01.2015

Hotărâri CEDO împotriva Moldovei din cauza condiţiilor de detenţie şi duratei excesive a proceselor



Rimschi împotriva Republicii Moldova (nr. 1649/12) şi Silvestru împotriva Republicii Moldova (nr. 28173/10), dar şi pe alte 8 cauze împotriva Republicii Moldova, care în special vizează condiţiile de detenţie şi durata excesivă a proceselor:


Detaliat

12.01.2015

Masacrul de la "Charlie Hebdo" - un atac asupra valorilor societăţilor democratice

Oficialii europeni au condamnat cu fermitate atacurile teroririste de la Paris, din 7 ianaurie 2015, asupra jurnaliştilor redacţiei revistei satirice "Charlie Hebdo". Eu au adus omagii victimelor şi au menţionat că această acţiune este un atac direct împotriva libertăţii de exprimare şi de opinie, împotriva toleranţei şi respectului reciproc. Participanţii la Marşul pentru toleranţă "Suntem uniţi în apărarea valorilor democratice" care a avut loc la Berlin, au transmit un mesaj ferm potrivit căruia nicio acţiune teroristă nu poate fi comisă din numele unei religii".

Detalii