Faceți căutări pe acest blog

Ziua internațională pentru comemorarea Holocaustului: UE invită statele membre să incrimineze negarea crimelor împotriva umanității

27.01.2015


În contextul Zilei internaționale pentru comemorarea Holocaustului, un nou raport publicat astăzi precizează că majoritatea statelor membre ale UE nu au pus încă în aplicare în mod corect normele UE menite să abordeze infracțiunile cu caracter rasist si xenofob motivate de ură. Statele membre au adoptat în unanimitate decizia-cadru din 2008 privind combaterea rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal, însă legislațiile naționale ale unor țări sunt în continuare necorespunzătoare. În special, dispozițiile naționale împotriva negării, apologiei sau minimizării vădite a crimelor - cum ar fi crimele împotriva umanității - sunt în continuare insuficiente în 20 state membre. 
Într-un discurs cu ocazia Zilei internaționale pentru comemorarea Holocaustului, Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul UE pentru justiție, a declarat: „Astăzi, am reușit să aducem pacea între națiunile din Uniunea Europeană. Rămâne însă o altă provocare: să luptăm în continuare pentru toleranță în cadrul propriilor noastre societăți. Nimeni nu ar trebui să se mai confrunte vreodată cu discursuri sau infracțiuni motivate de ură. Prin urmare, astăzi, fac apel la toate statele membre ale UE să ia măsurile necesare pentru transpunerea integrală a deciziei-cadru a UE și pentru a se asigura că prevederile acesteia sunt puse în aplicare în practică.”


Comisia se va angaja în dialoguri bilaterale cu statele membre în cursul anului 2014 pentru a asigura transpunerea integrală și corectă a deciziei-cadru în legislațiile naționale, ținând cont în mod corespunzător de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și, în special, de libertatea de exprimare și de asociere.

Decizia-cadru a UE are ca obiectiv, în special, combaterea discursurilor și infracțiunilor cu caracter rasist și xenofob motivate de ură, solicitând statelor membre să definească drept infracțiuni incitarea publică la violență sau la ură pe motiv de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională ori etnică.

Principalele constatări ale raportului privind punerea în aplicare publicat

Acesta este primul raport privind punerea în aplicare a Deciziei-cadru 2008/913/JAI. Raportul evaluează măsura în care statele membre au pus în aplicare toate dispozițiile deciziei-cadru. Raportul se bazează pe măsurile de transpunere notificate de statele membre și pe informațiile tehnice care le sunt solicitate de către Comisie în cursul analizei (inclusiv jurisprudența națională, activitatea de pregătire și orientările), precum și pe informațiile colectate în cadrul a cinci reuniuni ale grupului de experți guvernamentali și dintr-un studiu contractat de Comisie.


Majoritatea statelor membre au dispoziții privind incitarea la violență și ură cu caracter rasist și xenofob, însă se pare că acestea nu transpun întotdeauna integral infracțiunile reglementate de decizia-cadru. Au fost observate, de asemenea, unele lacune în ceea ce privește motivația rasistă și xenofobă a unor infracțiuni, răspunderea persoanelor juridice și competența.