Faceți căutări pe acest blog

Aniversarea drapelului european - simbol al unităţii europene



Recunoscut pe întregul continent şi dincolo de el, drapelul albastru cu 12 stele aurii împlineşte 60 de ani. El simbolizează ambiţia şi realitatea construcţiei europene.

După adoptarea lui de către Consiliul Europei în 1955, drapelul european nu a încetat să exprime voinţa de promovare a păcii şi prosperităţii pentru toate ţările europene, respectând valorile comune cum ar fi democraţia, drepturile omului, statul de drept  şi diversitatea.

În 1983, Parlamentul European a adoptat oficial drapelul ca simbol al Comunităţii Europene. Summitul Uniunii Europene a adoptat această propunere în iunie 1985.Drapelul european a devenit astfel simbolul unui proiect politic comun, care uneşte toţi Europenii, depăşind diversitatea lor.

Numărul de stele pe drapel este stabil şi nu are nicio legătură cu Statele membre, cifra doisprezece fiind simbolul perfecţiunii, unităţii şi armoniei, reamintind de apostoli, faptele lui Hercule, lunile anului, cele douăsprezece semne zodiacale...




Consiliul Europei 
În cadrul celei de-a 60-a aniversări a drapelului european, Consiliul Europei va organiza pe parcursul anului mai multe evenimente accesibile publicului, pentru a reaminti istoria acestei embleme devenită simbol al unei identităţi europene comune.
Consiliul Europei a adus onoruri drapelului prin organizarea diverselor manifestaţii: marţi, 5 mai, ziua aniversară a Consiliului Europei, pe gazon a fost localizat un balon.

 La  9 mai 2015 , în cadrul Zilei Europei, drapelul european a fost ancorat pe turnul Catedralei din Strasbourg şi au fost difuzate mesaje ale personalităţilor europene; evenimentul a fost precedat de un flashmob muzical organizat de Delegaţia Uniunii Europene pe lângă Consiliul Europei şi a fost urmat de un eveniment artistic al asociaţiei “Eurofilii” (Strasbourg) întitulat “ Noi toţi suntem o stea a Europei”. De asemenea, a fost expus un stand informaţional.

Consiliul Europei a editat o broşură jubiliară şi o expoziţie care pot fi descărcate online.

De asemenea, au fost elaborate două materiale video către acest eveniment, care pot fi vizionate online în versiunea engleză sau franceză. 

 Uniunea Europeană

În iulie 2015, cele 19 țări din zona euro vor emite o monedă comemorativă comună pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la adoptarea de către UE a drapelului european. În mod normal, pe fața națională a monedei este marcat un motiv specific țării. De data aceasta, toate monedele țărilor din zona euro vor avea același design - un simbol al unității europene.

Este pentru a patra oară când membrii zonei euro au hotărât să emită o monedă comemorativă comună: celelalte trei monede comemorative comune au fost emise în 2007 (la 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma), în 2009 (la 10 ani de la crearea uniunii economice și monetare) și în 2012 (la 10 ani de la lansarea monedei euro).

Un juriu format din profesioniști a analizat cele 62 de proiecte depuse de monetăriile țărilor din zona euro și a selectat 5 modele de monede.
Pentru a aduce acest eveniment mai aproape de beneficiarii săi, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare al BNRM a organizat o expoziție de materiale informative, dedicată aniversării Drapelului European, dar și o Expoziție virtuală.








Mai mult

CoE

UE
EXPOZIȚIA VIRTUALĂ