Faceți căutări pe acest blog

BV - Integrarea Europeană: un pas înainte și doi înapoi?


DESCĂRCAŢI
Integrarea Europeană: un pas înainte și doi înapoi? /Boțan I., Valeriu Prohnițchi V.,  Lupușor A., Afanasieva N.. - Chişinău,  2013 . - 122 p.
 
Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP în colaborare cu Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a lansat joi, 4 iulie 2013, raportul de monitorizare a progresului în implementarea Planului de acțiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova pentru anii 2005-2012 și a lansat site-ul www.euromonitor.md, care va reprezenta un format nou de monitorizare a progresului în implementarea PAUERM.
 


Scopul  Raportului este analiza independentă a politicilor și reformelor implementate de autoritățile de la Chișinău în vederea apropierii politice, economice și instituționale de Uniunea Europeană. În particular, a fost monitorizat Planul de Acțiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova (PAUERM) care este cel mai important și exhaustiv document de planificare strategică unde sunt specificate toate angajamentele Moldovei în procesul integraționiste european. 
 
 Progresul Republicii Moldova privind procesul integraționist european a fost unul moderat, fiind apreciat cu nota medie de 3 din 5 puncte maxim. Cele mai importante evoluții au fost realizate în domeniului dreptului de stabilire a societăților, statisticii și a politicii macroeconomice și macrofinanciare. Însă aceste realizări au fost umbrite de mai multe restanțe sau chiar regrese pe dimensiunea soluționării conflictului transnistrean, democrației și supremației legii în domeniul transporturilor.
 
Deși perioada formală de implementare este 2005-2012, acesta a fost automat prelungit pentru o perioadă nedeterminată. Mai mult decât atât, acesta a rămas actual, având în vedere și faptul că marea majoritate a priorităților și acțiunilor necesare specificate în plan sunt relevante și în prezent.
 
Vezi