Faceți căutări pe acest blog

BV_Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic: de la "elevul model" la "copilul problemă"?


The Republic of Moldova in the Eastern Partnership: From "Poster Child" to "Problem Child"? = [Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic: de la "elevul model" la "copilul problemă"?] / Rinnert, David. - Fundaţia Friedrich Ebert, august 2013. - 10 p.

Sub administrarea Prim-ministrului Vlad Filat (2009-2012), Republica Moldova a fost prezentată ca povestea de succes a Parteneriatului Estic (PaE). Această interpretare a ajuns la un final brusc în 2013, odată cu izbucnirea crizei politice din Moldova. Circumstanţele demisiei lui Filat şi stabilirea noii administraţii conduse de Iurie Leancă au expus lipsa de eficienţă a instituţiilor naţionale şi corupţia din cadrul sistemului său politic.

În pofida evenimentelor de la începutul anului 2013, statutul Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului estic a dat rezultate pozitive în multe domenii. În urma negocierilor pentru stabilirea acordurilor de asociere, de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, de liberalizare a comerţului şi vizelor, în ultimii ani au fost implementate o serie de reforme. Cu toate acestea, este puţin probabil că aceste acorduri vor fi ratificat la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în noiembrie 2013.


Până în prezent, UE s-a concentrat prea mult asupra reformelor legislative şi nu a acordat suficientă importanţă problemelor structurale, cum ar fi cele observate în administraţia publică. Solicitările de la UE pentru reforme şi asistenţă financiară nu favorizează în sine stabilirea unei democraţii durabile. UE ar trebui să efectueze o re-evaluare a situaţiei din Republica Moldova şi să regândească critic propria abordare faţă de ţară.

Cu toate acestea, pe termen mediu, procesul de avansare a integrării Republicii Moldova depinde în primul rând de evenimentele politice care se vor derula în ţară de acum până la alegerile parlamentare din 2014. Observatorii locali au îndoieli cu privire capacitatea actualei administraţii conduse de Leancă de a depăşi disputa între părţi, care este dominată de interese speciale, dar şi de corupţia politică din stat.

DIN CUPRINS:

Criza guvernamentală din 2013
Moldova şi Parteneriatul Estic: contextul "Istoriei de succes"

  • Negocierile cu privire la Acordul de Asociere
  • Calea spre un Acord Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb între Republica Moldova și UE
  • Dialogul Moldova-UE cu privire la vize
  • Transnistria, Rusia şi integrarea europeană a Moldovei
  • Rolul UE pentru Republica Moldova
Opinia publică şi dezbaterile politice interne
În perspectivă: Oportunităţile şi riscurile după Vilnius