Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - August 2013

 








 
31.08.2013

Programul UE pentru proiecte durabile demonstrative urbane  


Comisia Europeană a anunțat un nou program care va sustine orașele din vecinătatea estică și sudică a UE să reziste provocărilor locale de dezvoltare durabilă, cum ar fi eficiența energetică, securitatea aprovizionării cu energie și creșterea economică durabilă.

Detalii 

27.08.2013

 Comisarul european Oettinger inaugurează lucrările la gazoductul Iași - Ungheni

Comisarul european pentru energie Günther Oettinger, prim-ministrul României Victor Ponta și prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă au inaugurat marți, 27 august, lucrările la interconexiunea de gaze naturale dintre Ungheni (vestul Republicii Moldova) și Iași (estul României)

Interconexiunea lungă de 42 de kilometri este prima conductă de gaz natural care face legătura dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Gazoductul "Ungheni – Iași" va avea o capacitate maximă anuală de 1 miliard de metri cubi, acoperind aproximativ o treime din consumul de gaz al Republicii Moldova. Împreună cu o nouă conductă lungă de 130 de kilometri și compresoarele care urmează să fie construite, noua interconexiune va livra gaze naturale orașului Chișinău, capitala Republicii Moldova. Pentru prima oară, Republica Moldova va putea primi gaze naturale direct de pe piețele Uniunii Europene și internaționale. Până în prezent, Republica Moldova este dependentă în totalitate de importurile de gaze naturale din Rusia și nu are o producție internă de gaze.

    Comisia Europeană a aprobat deja o finanțare în valoare de 7 milioane de euro în cadrul Instrumentului european de vecinătate și de parteneriat și a programului de cooperare transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Guvernul României s-a angajat de asemenea să sprijine Republica Moldova cu suma de 9 milioane de euro. Costurile totale de construcție sunt estimate la 28 de milioane de euro.

Începând cu anul 2010 Republica Moldova este membră a Comunității Europene a Energiei, care își propune să integreze vecinii Uniunii Europene în piața internă europeană a energiei. Albania, Bosnia și Herțegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Ucraina și Kosovo sunt state membre. Uniunea Europeană își propune să integreze aceste țări în piața internă a energiei prin măsuri legislative, dar și prin stabilirea de conexiuni fizice.

 Detalii
 Comunicat de presa al Guvernului RM


21.08.2013

Vizita Preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, la Vilnius  

Președinții forurilor legislative din Republica Moldova și Lituania au apreciat importanța Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius pentru viitorul european al Republicii Moldova. Igor Corman și-a exprimat încrederea că Lituania va susține în continuare activ perspectiva europeană a Republicii Moldova. Potrivit Președintelui Parlamentului, Republica Moldova a reușit să realizeze o parte considerabilă a obiectivelor de integrare europeană stabilite, o atenție specială fiind acordată în prezent justiţiei, consolidării instituţiilor democratice și dezvoltării unei economii de piață funcționale.

”Obiectivul Republicii Moldova îl constituie parafarea Acordului de Asociere cu UE către Summit-ul Parteneriatului Estic și semnarea ulterioară a Acordului de îndată ce procedurile tehnice vor fi finalizate. Autoritățile de la Chișinău își propun asigurarea unui nivel suficient de implementare a Planului de Acțiuni pentru Liberalizarea Regimului de Vize, care să permită Comisiei Europene să constate, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, încheierea celei de-a doua faze a dialogului pe vize și să recomande statelor membre liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a menționat Igor Corman. 

Detalii 


13.08.2013
 
Uniunea Europeană este cel mai mare dintre multiplii parteneri de dezvoltare care au fost activi în Moldova.

 A fost elaborată şi lansată pentru discuţii versiunea de lucru a Raportului cu privire la asistenţa externă acordată Moldovei – 2012

Raportul prezintă rezultatele finale ale procesului anual de evaluare a impactului asistenţei externe asupra dezvoltării sociale şi economice din Republica Moldova.

Potrivit Raportului, în anul 2012 Republica Moldova a beneficiat de 384 de proiecte în proces de implementare în diverse sectoare, inclusiv 116 de proiecte în domeniul guvernării și al societății civile, 58 de proiecte în infrastructură și servicii sociale, 49 de proiecte destinate educației, 31 de proiecte în agricultură, 29 proiecte multisectoriale, 24 proiecte pentru dezvoltarea sectorului privat, 19 proiecte în domeniul mediului și 16 proiecte care au vizat generarea și livrarea energiei. În total, în anul de raportare au fost lansate 98 de proiecte noi, cu angajamente noi în valoare de 206,6 milioane de euro în diferite sectoare.  Alți donatori importanți sunt BERD, BEI, BM, Guvernul Statelor Unite ale Americii, ONU, Regatul Suediei, Republica Austria, Confederația Elvețiană și Republica Federală Germană. Pentru anul 2013, volumul estimat al asistenței externe este de 314 milioane euro.


Detalii
 
7.08.2013


UE și Guvernul Republicii Moldova au lansat un proiect de asistență tehnică pentru a susține edificarea unui sistem de justiție eficient, independent, transparent și profesionist în Moldova

Proiectul va fi implementat în următorii trei ani și este parte a unui program de asistență tehnică de 10 milioane de euro, oferit de UE pentru a susține reforma sectorului justiției din Moldova. Unul dintre scopurile principale constă în sprijinirea și consolidarea capacităților Mecanismului de Coordonare și Monitorizare (MCM), compus din grupurile de lucru ale celor șapte piloni ai Strategiei și a Planului de acțiuni pentru reforma sectorului de justiție ce urmează a fi implementate pînă în 2016. 

Proiectul "Suport în coordonarea reformei în domeniul justiției în Republica Moldova” (2013-2015) are un buget total de 2,2 milioane de euro, oferit de Uniunea Europeană, și este implementat de către Altair Acesores (Spania), în consorțiu cu ICON-INSTITUTE Consulting Group (Germania), Fundați aGermană pentru cooperare Juridică Internațională (IRZ) și Institutul de Reforme Penale a Republicii Moldova (IRP).