Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - August 2013

30.08.2013

Zilele europene ale patrimoniului: 50 de ţări oferă acces liber la situri istorice

 În septembrie, în cadrul unei iniţiative comune a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei denumite Zilele europene ale patrimoniului, milioane de persoane vor beneficia de acces liber la mii de situri istorice şi culturale, care sunt rareori deschise publicului, în 50 de ţări.

La 30 august are loc lansarea oficială a Zilelor europene ale patrimoniului 2013 la Erevan, în Armenia, ţară care deţine în prezent preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europe şi în aceeaşi zi este lansat un nou site internet interactiv ;acesta va oferi detalii privind siturile care sunt deschise publicului, precum şi informaţii despre evenimentele speciale care au loc în fiecare ţară în cadrul Zilelor patrimoniului.

Detalii

28.08.2013

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va finanţa construcţia unui nou penitenciar la Chişinău

39 milioane de euro va oferi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru cofinanţarea, alături de granturile oferite de UE, a Proiectului de construcţie a unui nou penitenciar în Chişinău care să-l înlocuiască pe cel existent aflat în stare de degradare şi insalubrutate.

Potrivit hotărârii de Guvern aprobată la 21 august 2013 (Monitorul oficial al RM din 23.08.2013) va fi instituit un grup de negociatori, condus de Arapu Anatol, pentru purtarea negocierilor asupra proiectului Acordului-cadru de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului respectiv.


20.08.2013

Munca copiilor în Europa: o provocare persistentă

Nils Muižnieks, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, a publicat un articol în Carnetul Drepturilor Omului, în care atenţionează asupra pericolelor la care sunt expuşi copiii atunci când sunt încadraţi în câmpul muncii la o vârstă timpurie.

18.08.2013

Tudor Panţâru - candidatul favorit la funcţia  de judecător la CEDO din partea României


Ministerul Justitiei al României a transmis Guvernului un memorandum cu propunerea de modificare a listei de candidaturi înaintată Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la CEDO, în sensul înlocuirii Biancăi Guţan cu candidatul de rezervă, Tudor Panţîru, judecător la Curtea Constituţională a Republicii Moldova, care deţine cetăţenie română.

Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Guţan) nu îndeplineşte aceste condiţii.




08.08.2013

Forum european privind valoarea patrimoniului


Iniţiat de patru primării din Marseille (Franţa) şi regiunea sa, coordonat de cooperative "Hôtel du Nord", cofinanţat de Consiliul Europei şi Comisia europeană (Direcţia generală educaţie şi cultură), şi susţinut de Marseille-Provence 2013 şi Consiliul general al Bouches-du-Rhône, "Forumul de la Marseille" va examina chestiuni cu privire la Drepturile Omului, diversitatea şi identitatea culturală, integrarea minorităţilor şi a celor defavorizaţi, şi prevenirea intoleranţei şi discriminării, dialogul inter-religios, intervenţiile în zonele urbane şi peri-urbane defavorizate, etc.

"Forumul de la Marseille privind valoarea socială a patrimoniului şi valoarea patrimoniului pentru societate" va avea loc la 12-13 septembrie 2013 în Franţa.

Forumul este organizat în cadrul "baladelor de la Faro", acţiune a Consiliului Europei cu scopul de monitorizare a implementării "Convenţiei-cadru privind valoarea patrimoniului cultural pentru societate" (Convenţia de la Faro), deschisă semnării la 27 octombrie 2013 la Faro (Portugalia) şi intrată în vigoare la 1 iunie 2011. Republica Moldova a ratificat Convenţia prin Legea nr. 198 din 26.09.2008.


Detalii


02.08.2013 

Moldova şi CEDO: statistici pentru prima jumătate a anului 2013

Recent au fost actualizate cele 47 de "profiluri pe ţară", care cuprind informţaii referitoare la subiectele privind drepturile omului deja examinate sau în curs de examinare de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în privinţa fiecăruia dintre Statele Părţi la Convenţia Europeană penttru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale.

Detalii