Faceți căutări pe acest blog

Vacanţa europeană 2013



 Călătorind prin Europa 2013-2014 
 Europa: un continent cu mii de ani de istorie, cu o moștenire culturală bogată și cu unele dintre cele mai uluitoare peisaje din lume. Atât de multe lucruri pe care călătorul le poate descoperi și explora, totul fiind mult mai ușor datorită Uniunii Europene (UE).

Puteți călători în numeroase țări din UE fără să fiți controlat la frontieră. Cu moneda euro în buzunar, puteți pleca liniștiți la cumpărături „fără granițe”. Aveți acces la îngrijiri medicale, atunci când aveți nevoie, iar câinele sau pisica dumneavoastră vă pot însoți.

Dacă sunteți la volan, permisul de conducere și polița de asigurare auto emise într-o țară din UE sunt valabile în toate celelalte state membre. De asemenea, va fi mult mai ieftin să utilizați telefonul mobil în străinătate  DESCĂRCAŢI

 Testează-ţi cunoştinţele şi descoperă destinaţiile turistice ale Europei !
prin jocul-concurs online desfăşurat în cadrul campaniei  MyPassport2Europe





 http://www.mypassport2europe.com






TURISM IT
descărcaţi pliant


Se află în curs de elaborare portalul european de referinţă pentru afacerile în domeniul turismului/ Acest proiect se prezintă ca o platformă IT şi de referinţă online pentru companiile turistice (IMM)









Planificati o vacanta in Europa,? Verificati valabilitatea pasapoartelor!
 

Din 19 iulie 2013 intră în vigoare Regulamentul UE 610/2013, de modificare a Regulamentului UE 562/2006 (Codul Frontierelor Schengen). Conform regulamentului, resortisanții țărilor terțe care intră în spațiul Schengen vor fi obligați să dețină un document de călătorie valabil pentru cel puțin trei luni de la data prevăzută de parasire a teritoriul statelor membre.

Mai mult  



Încercați o călătorie culinară prin Europa în 27 de rețete!
DESCĂRCAŢI (rom)
 



Gusturi din Europa :Un periplu culinar prin Europa în 27 de reţete/Comisia Europeană,Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală. - Luxembourg, 2013 . - 53p.

Pasagerii din UE au drepturi

Tuturor ne plac vacanţele, mai ales cele îndelungate! Dar drumul până la destinaţie şi înapoi poate fi un coşmar. Ce putem face când apar probleme.





Ce citim în vacanță: sugestii de la liderii politici

Vara este momentul potrivit pentru relaxare citind. Ce recomandă europenilor  deputații din Parlamentul European să citească în timp ce fac plajă sau se răcoresc la marginea piscinei.
 
Mai mult
Ce au citit anul trecut

Vezi de asemenea:

Premiului UE pentru Literatură: Lista cartilor câștigătoare




Iulie 2013

 Prima bibliotecă pe plajă din UE a fost inaugurată în staţiunea Albena din Bulgaria,

turiştii având la dispoziţie peste 3.000 de volume din care să aleagă cărţile pe care vor să le citească în timp ce se bronzează.

Pe malul Mării Negre, în staţiunea Albena, turiştii au parte de o surpriză - prima bibliotecă de pe plajă din Uniunea Europeană, amenajată între umbrelele de plajă şi prosoape,

Astfel, turiştii pot îmbina relaxarea la soare, pe nisipul cald, cu o carte aleasă din oferta de peste 3.000 de volume care există în această bibliotecă. În această bibliotecă se găsesc cărţi în 10 limbi străine şi de diverse genuri literare.
 
Societatea bulgară Makmebel, iniţiatoarea acestui proiect, a solicitat ajutorul unui arhitect austriac, Hermann Kompernas, pentru a proiecta această bibliotecă a cărei lungime este de 12 metri. De asemenea, biblioteca a fost concepută astfel încât să protejeze cărţile de umiditate şi de vânt.

Pentru a împrumuta o carte, persoanele interesate nu au nevoie de un carnet de înscriere la bibliotecă. Cei interesaţi pot de asemenea să doneze propriile cărţi pe care le-au luat în vacanţă, pentru a putea fi puse în rafturile bibliotecii şi, astfel, citite şi de alţi turişti

Modernizarea normelor UE privind pachetele de servicii pentru vacanțe



Odată cu începerea sezonului estival, Comisia Europeană ia măsuri pentru a oferi turiștilor o mai bună protecție prin modernizarea normelor UE privind pachetele de servicii pentru vacanțe.

Până în prezent, protecția oferită turiștilor s-a întemeiat pe dispozițiile Directivei din 1990 privind pachetele de servicii pentru călătorii, vacanțe și circuite. Aceasta garantează o protecție cuprinzătoare a consumatorilor care rezervă pachete prestabilite de servicii pentru vacanțe, în cadrul cărora sunt combinate mai multe servicii, cum ar fi zborul, cazarea la hotel sau închirierea unei mașini. Această protecție include dreptul de a primi toate informațiile necesare înainte de semnarea contractului, certitudinea că există o parte care își asumă răspunderea pentru executarea tuturor serviciilor incluse în pachet și garantarea repatrierii în cazul falimentului unui operator de turism

Reforma intervine pe fondul unei transformări fundamentale a pieței turismului: cetățenii sunt din ce în ce mai activi în a-și adapta vacanțele astfel încât să corespundă cât mai bine exigențelor lor specifice, în special preferând să recurgă la internet pentru a combina diferite formule turistice mai degrabă decât să aleagă dintr-un catalog un pachet prestabilit de servicii


 Pe lângă extinderea protecției existente asupra pachetelor de servicii turistice personalizate, reforma introduce și alte avantaje pentru consumatori și pentru întreprinderi.

Pentru cumpărătorii de pachete tradiționale și personalizate, propunerea prevede:
  1. controale mai stricte în ceea ce privește vânzarea la suprapreț (fixând un plafon de 10 % pentru majorările de prețuri) și obligația de a transfera reducerile de prețuri în circumstanțe echivalente;
  2. consolidarea drepturilor de anulare: consumatorii vor beneficia de o mai mare flexibilitate, având posibilitatea de a rezilia contractul înainte de plecare și de a plăti organizatorului o compensație rezonabilă. De asemenea, ei vor putea anula gratuit contractul înainte de plecare în caz de dezastre naturale, tulburări civile sau situații grave similare la destinație care le-ar putea afecta concediul, de exemplu, atunci când ambasadele nu recomandă călătoriile către o anumită destinație;
  3. o mai bună informare privind responsabilitatea: consumatorii vor trebui să fie informați, într-un limbaj simplu și inteligibil, că organizatorul este responsabil de executarea corectă a tuturor serviciilor incluse în pachet — în timp ce, în prezent, divergența dintre normele naționale în ceea ce privește identificarea părții responsabile (organizatorul, comerciantul cu amănuntul sau ambii) determină apariția unei situații în care organizatorii și comercianții cu amănuntul recomandă consumatorului să se adreseze celeilalte părți, fără ca vreuna dintre acestea să își asume responsabilitatea;
  4. consolidarea drepturilor la compensații: în cazul în care un serviciu turistic nu a fost prestat așa cum ar fi trebuit, consumatorii pot solicita, pe lângă reducerile de preț, o compensație pentru daunele morale suferite, în special în cazul unui concediu ratat;
  5. un singur punct de contact în cazul apariției unor probleme: consumatorii vor putea adresa plângeri sau cereri de compensații direct comerciantului cu amănuntul (agenția de turism) de la care au achiziționat pachetul de vacanță.
Detalii

 Noi plafoane tarifare mai mici pentru serviciile de roaming de la 1 iulie

De la 1 iulie 2013, regulamentul Uniunii Europene privind serviciile de roaming prevede scăderea cu 36 % a plafoanelor tarifare pentru transferul de date, devenind astfel mult mai ieftin să se utilizeze hărți, să se vizioneze materiale video, să se verifice adresa de poștă electronică și să se actualizeze rețelele de socializare atunci când se călătorește pe teritoriul UE

Noile plafoane tarifare, care intră în vigoare la 1 iulie 2013, sunt:
  • Descărcarea de date sau navigarea pe internet — 45 eurocenți/megabyte (MB) (tarif perceput pe kilobyte utilizat) + TVA. (o reducere de 36 % în comparație cu 2012)
  • Efectuarea de apeluri — 24 de eurocenți/minut + TVA (o reducere de 17 % în comparație cu 2012)
  • Primirea unui apel — 7 eurocenți/minut + TVA (o reducere de 12,5 % în comparație cu 2012)
  • Trimiterea unui mesaj text — 8 eurocenți + TVA (o reducere de 11 % în comparație cu 2012)
Detalii

Iunie 2013

Campania de informare cu privire la drepturile pasagerilor

Pentru prima dată, milioane de turiști care călătoresc în UE în această vară vor fi protejați de drepturi ale pasagerilor cuprinzătoare, aplicabile celor care călătoresc cu avionul sau cu trenul, precum și, de acum, cu vaporul, autobuzul și autocarul. Studiile arată însă că două treimi din pasageri nu sunt informați privind drepturile pe care le au. Din acest motiv, Comisia Europeană lansează o nouă campanie de informare a numeroaselor persoane care se pregătesc să călătorească în această vară în legătură cu drepturile lor ca pasageri și în legătură cu modul de a le reclama, dacă este necesar.


 Comisarul Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei responsabil cu mobilitatea și transporturile, a declarat: „Pentru milioane de europeni, vacanțele sunt o perioadă în care se bucură de o binemeritată odihnă, iar marea majoritate a acestora se va deplasa fără nicio problemă. Uneori, însă, pot apărea probleme. Pentru prima dată în această vară, turiștii pot călători în Europa - de la Londra la Lisabona sau Ljubljana - știind că drepturile lor ca pasageri sunt apărate în temeiul legislației UE, oriunde și oricum călătoresc. Dar este necesar ca pasagerii să își cunoască drepturile pentru a putea face uz de ele. Această campanie le va pune la dispoziție mai multe informații.”
Site internet al campaniei, pentru toate modurile de transport. 
Materiale video și afișe pe tema campaniei:http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/en/32-campaign.html
Pentru mai multe informații, a se vedea: http://ec.europa.eu/transport/passengers/index_en.htm
Vizitați site-ul internet al Comisiei Drepturile dumneavoastră de pasager la îndemână.

VEZI

Vacanţa europeană 2012