Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM: Iunie 2013

27.06.2013

Candidaţii Moldovei la funcţia de membru al CPT

Preşedintele delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Liliana Palihovici, a prezentat Sub-comitetului pentru Drepturile Omului al APCE dosarele celor trei candidaţi selectaţi de Parlamentul Republici Moldova pentru funcţia de membru al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau DegradanteAceştia sunt: Victor Zaharia, Ludmila Popovici și Vladimir Gîlcă.

Comitetul de Miniştri a Consiliului Europei urmează să anunţe în curând numele reprezentantului Republicii Moldova selectat la funcţia de membru al CPT.


27.06.2013

La Călăraşi, Briceni şi Sângeri începe construcţia de locuinţe speciale

În luna august Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei urmează să deburseze prima tranşă de bani, iar blocurile locative din raionele Călăraşi şi Briceni urmează a fi date în exploatare în octombrie 2014, iar cel de la Sîngerei în iunie 2015. Apartamentele vor fi finalizate "la cheie" ceea ce semnifică că beneficiarii vor dispune de bucătărie şi baie mobilată dotate cu utilaje tehnico-sanitare, pardosea finită cu gresie, teracotă și laminat, precum şi pereţi tencuiţi, inclusiv conectarea la reţelele de apă şi canalizare, telefonie fixă, televiziune prin cablu şi internet, etc.

Costul total al Proiectului constituie 20,4 milioane Euro, din care BCE participă cu 65% (13,4 milioane Euro). Împrumutul BCE este acordat pe o perioadă de până la 20 de ani (de la data debursării) inclusiv 5 ani perioada de graţie. Republica Moldova contribuie la realizarea proiectului prin intermediul autorităţilor publice locale, pe teritoriul cărora se construiesc spaţiile locative, iar aportul acestora constituie 35% din costul proiectului şi este constituit din aport nefinanciar şi aport financiar.  


26.06.2013

Vicepreşedintele Parlamentului RM a avut la Strasbourg întrevederi cu oficiali din cadrul Consiliului Europei

Doamna Liliana Palihovici a discutat, la Strasbourg, cu Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dl Jean-Claude Mignon şi cu raportorii APCE pentru Republica Moldova, Lise Christoffersen şi Piotr Wach.

Discuţiile s-au  referit la situaţia social-politică din Republica Moldova şi la recentele evoluţii din ţara noastră în contextul constituirii noii Coaliţii de guvernare. De asemenea a fost abordată situaţia din zona transnistreană.



Preşedintele APCE Jean Claude-Mignon a salutat depăşirea crizei politice din Republica Moldova, exprimându-şi încrederea că noul Guvern va depune toate eforturile pentru realizarea programului de guvernare asumat. Preşedintele APCE a menţionat că are un ataşament aparte pentru ţara noastră şi va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile de pe arena politică internă. În acest scop, Preşedintele APCE va efectua o vizită în Republica Moldova.

Co-raportorii APCE, Lise Christoffersen şi Piotr Wach., au adresat o serie de de întrebări referitoare la evoluţiile produse în ţara noastră în contextul constituirii noii Coaliţii de guvernare şi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu recentele acţiuni  ale autorităţilor autoproclamate din regiunea transnistreană. 

La sesiunea de toamnă plenul APCE va dezbate raportul elaborat de co-raportorii Lise Christoffersen şi Piotr Wach. privind funcţionarea instituţiilor democratice din Republica Moldova.

Detalii

24-28.06.2013

Participarea ONG-urilor la elaborarea  politicilor

Participarea ONG-urilor în elaborarea politicilor este subiectul principal care va fi discutat la sesiunea din iunie a Conferinţei ONGI-urilor, care se desfăşoară la Strasbourg, la 24-28 iunie. Şedinţele de miercuri şi joi dimineaţă au scopul de a înţelege mai bine situaţia actuală a participării ONG-urilor la nivel local şi naţional şi de a explora oportunităţile pentru sporirea participării tinerilor şi impactul Codului de bune practici .

Detalii
Codul bunelor practici pentru participarea societăţii civile la elaborarea deciziilor 


24- 28.06.2013

Agenda sesiunii de vară a APCE


La Strasbourg se desfăşoară partea a III-a a sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care este transmisă în direct la Web TV

Printre subiecte de pe ordinea de zi pot fi menţionate: o decizie privind cererede a deschide o procedură de monitorizare în privinţa Ungariei; dezbaterea privind lupta împotriva discriminării bazate pe orientarea sexuală şi identitatea de gen; situaţia din Orientul Mijlociu, corupţia ca o ameninţare la adresa statului de drept, încetarea sterilizarii şi castrării forţate; raportul de evaluare a "Parteneriatului pentru Democraţie" între Parlamentul din Maroc şi Adunare; alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Islandei, Lituaniei şi Slovaciei.

Printre invitaţii speciali la această sesiune care vor prezenta discursuri în faţa Adunării sunt Ministrul francez pentru drepturile femeii, Najat Belkacem-Vallaud şi Ministrul armean de Externe, preşedinte al Comitetului de Miniştri, Edward Nalbandian.

Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova la APCE este condusă de vicepreşedinta Parlamentului Liliana Palihovici. Din componenţa delegaţiei parlamentare fac parte deputaţii Ana Guţu, Stella Jantuan, Valeriu Ghileţchi şi Grigore Petrenco.

Detalii:



17-20.06.2013

Vizita de evaluare a cooperării CoE-Moldova


Delegaţia Secretariatului Consiliului Europei efectuează, în perioada 17-20 iunie curent, o vizită la Chişinău, cu scopul de a face o evaluare a cooperării dintre R. Moldova şi Consiliul Europei (CoE), pentru perioada 2011-2013, precum şi de a contura priorităţile şi acţiunile viitoare.


11.06.2013



Consiliul Europei atenţionează guvernele cu privire la pericolele supravegherii şi urmăririi digitale 

Printr-o declaraţia a Comitetului de Miniştri, Consiliul Europei a atras atenţia celor 47 de state membre cu privire la pericolele pe care le prezintă urmărirea digitală şi alte tehnologii de supraveghere asupra drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept şi a reiterat necesitatea de a asigura legitimitatea utilizării lor.


Detalii

Convenţia privind criminalitatea informatică: o protecţie pentru tine şi pentru drepturile tale

07.06.2013

La Consiliul Europei s-a discutat despre problemele cu care se confrunta instituţiile naţionale responsabile pentru lupta împotriva rasismului şi intoleranţei
Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) a Consiliului Europei a organizat la Strasbourg, la 30-31 mai, un seminar, la care au participat reprezentanti ai institutiilor nationale specializate in combaterea discriminarii. Moldova a fost reprezentata de Aurelia Grigoriu, Avocat parlamentar, de Oxana Gumennaya si Doina Ioana Străisteanu, membri ai Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurării Egalităţi, creat in Moldova acum o jumatate de an.

Discutiile in cadrul seminarului s-au axat pe impactul crizei si a altor provocari actuale asupra activitatii acestor institutii si pe modalitatile de asigurare a independentei acestora. In rezultatul seminarului exper'ii ECRI vor formula recomandari privind adoptarea masurilor la nivel european si national de consolidare a acestor institutii


Detalii