Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Iunie 2013







 Noutăţi UE-RM 







 28.06.2013
 
Acordul de finanțare semnat cu BERD prevede oferirea a 150 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor principale din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) va susține reabilitarea mai multor drumuri de importanță națională, și anume: o secțiune a traseului R33 Hîncești-Lăpușna-M1, secțiunea R14 Bălți-Sărățeni, secțiunea R9 Soroca-Arionești și secțiunea Hîncești-Leova-Cantemir.

La 28 iunie 2013 Prim-ministrul Iurie Leancă și Sue Barrett , Director pentru Transport al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au semnat un proiect investițional în valoare de 150 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor principale din Moldova.Acordul a fost semnat în satul Măgdăcești, pe șantierul de reconstrucție a porțiunii Chișinău-Soroca de pe traseul M2, unde lucrările au loc cu ajutorul investițiilor străine.

Detalii

 25.06.2013

Reuniunea Consiliului de cooperare Republica Moldova-UE

Сonsiliul de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană a confirmat încheierea negocierilor pe marginea Acordului de Asociere, inclusiv Acordul de liber schimb cu UE. Consiliul contează pe parafarea Acordului la reuniunea Parteneriatului Estic ce va avea loc la Vilnius pe 29 noiembrie a.c. și semnarea acestuia imediat ce vor fi finalizate procedurile tehnice.

Uniunea Europeană apreciază „progresul solid" obținut de țara noastră în ce privește faza a doua și ultima a Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize și reconfirmă obiectivul de călătorie liberă a cetățenilor moldoveni în UE în termeni cât mai restrânși. 

O sesiune specială în cadrul ședinței a fost dedicată procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Părțile au subliniat importanța menținerii dialogului în cadrul formatelor existente de negocieri. Uniunea Europeană a dat asigurări că va continua să acorde asistență pentru a apropia comunitățile de pe cele două maluri ale Nistrului.




25.06.2013

 Drumurile naţionale vor fi reabilitate cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii
Un acord ce prevede oferirea unui împrumut de 150 milioane de euro de către BEI a fost semnat azi, la Luxemburg, de Prim-ministrul Iurie LEANCĂ şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm MOLTERER.
Potrivit Acordului, mijloacele financiare vor fi direcţionate pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie pe coridoarele transeuropene ce trec prin ţara noastră - secţiunea de sud-vest a centurii Chişinău, finalizarea legăturii de la Porumbeni la  Cimişlia şi un drum de ocolire la Comrat.
25.06.2013

Programul de finanţare pentru reabilitarea sistemelor de încălzire centralizată, susţinut de BERD

Potrivit lui Johan Fredholm, leader operațional în cadrul BERD, scopul studiului prezentat astăzi este de a identifica proiecte fezabile pentru finanțare din partea BERD și altor donatori. Oficialul a declarat că există un interes sporit atât din partea BERD, cât și a altor donatori pentru acest sector, deoarece acesta este crucial pentru Republica Moldova.

Detalii

21.06.2013

Declaraţia Înaltului Reprezentant al UE, Catherine Ashton privind aşa-numita lege a Transnistriei cu privire la frontieră


Oficialul european a reafirmat angajamentul UE de a sprijini procesul de reglementare, în interesul și în beneficiul populației de pe acest teritoriu, prin dialog cu toate părțile interesate și printr-un program amplu de măsuri de consolidare a încrederii deschis pentru ambele părți.







18-19.06.2013 
 
Сea de-a 2-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.

În cadrul reuniunii participanții au discutat despre stadiul actual al relaţiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, perspectiva semnării Acordului de asociere RM-UE, Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum și obținerea regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul RM a adoptat o declarație, în cadrul celei de-a doua reuniuni. Potrivit documentului, până la următoarea ședință, Comisia își propune realizarea unui șir de obiective în domeniile educației, mass-media, comunicațiilor, cultural, al transporturilor, administrației publice, muncii, turismului, economic, al energiei și al mediului. În domeniul educației se propune elaborarea și implementarea unui program guvernamental comun, ce ar prevedea organizarea de stagii de perfecționare pentru profesorii din RM și România, schimburi de experiență între profesori, studenți și elevi, sprijin pentru dotarea cu cărți în limba română a bibliotecilor școlare din RM.


17-19.06.2013

Vizita oficiala a Preşedintelui Parlamentului RM Igor Corman la Bruxelles
 
Igor Corman a avut întrevederi cu Martin Schulz, Preşedintele Parlamentului European, Štefan Füle, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de vecinătate, Elmar Brok, Președintele Comisiei Politică Externă a Parlamentului European, Grupul PPE, Hannes Swoboda, Preşedintele Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din cadrul Parlamentului European și cu europarlamentarul Graham Watson, Raportorul Permanent al Parlamentului European pentru Republica Moldova, membru al Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa.



În cadrul întrevederilor au fost discutate subiecte ce se referă la ultimele evoluții politice din Republica Moldova, prioritățile de guvernare ale noii coaliții, progresele înregistrate în implementarea reformelor de pe agenda europeană, diverse aspecte ce vizează relațiile dintre Republica Moldova și UE. 

În cadrul discuțiilor, Președintele Parlamentului a menționat că depășirea crizei și consensul politic existent permit autorităților să se concentreze pe accelerarea reformelor aflate pe agenda internă a țării, în domeniile justiției, afacerilor interne, și combaterea corupției. 
Detalii
Conferinţa de presă[ (VIDEO)

17-18.06.2013

Reuniunea Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova 
Cea de-a 17-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova are loc la Bruxelles, în perioada 17-18 iunie 2013.

 În cadrul reuniunii va fi discutată situația actuală a cooperării dintre UE și Republica Moldova, fiind trecute în revistă progresele înregistrate în procesul de negocieri privind Acordul de Asociere cu UE, Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, progresul în dialogul privind regimul de vize între UE și Republica Moldova și implementarea Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

Detalii
Declaraţia finală şi recomandările celei de-a 17-a reuniuni a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova  


17.06.2013


Cea de-a două Reuniune a Panelului privind Cooperarea Judiciară din cadrul Platformei 1 a Parteneriatului Estic

 În cadrul reuniunii s-au elucidat realizările  înregistrate de R. Moldova în procesul de reformare a sectorului justiției. S-a reiterat necesitatea avansării în calea reformelor pentru fiecare pilon al Strategiei: sistemul judecătoresc, justiția penală, accesul la justiției și executarea hotărârilor judecăterești, integritatea actorilor sectorului justiției, rolul justiției în dezvoltarea economică, respectarea drepturilor omului și sectorul justiției bine coordonat, bine administrat și responsabil.

Detalii

13-15.06.2013

Rezultatele vizitei  oficiale la Bruxelles a Prim-ministrului Iurie Leancă

Iurie LEANCĂ a avut întrevederi cu mai mulți oficiali de la Bruxelles: Directorul Comercial al WIZZ AIR, Gyorgy ABRAN; Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas LINKEVIČIUS; Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate Stefan FULE; Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried MARTENS; Secretarul General al NATO, Anders Fogh RASMUSSEN; Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel BARROSO, Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Belgiei, Didier REYNDERS, precum și cu Monica MACOVEI, Co-preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, dar și alți oficiali.
Iurie LEANCĂ s-a referit la acordurile semnate împreună cu Stefan FULE -   Acordul de finanţare privind Programul de Suport Bugetar în Domeniul Justiţiei şi Acordul privind Programul suport pentru implementarea acordurilor curente şi noi între UE şi RM, reprezentînd a doua fază a Programului Cuprinzător de Consolidare a Capacităţilor Instituţionale.


"Primul Acord  prevede alocarea a 60 de milioane de euro pentru susţinerea Strategiei de reformă din sistemul de justiţie al Republicii Moldova. Cu ajutorul acestui Acord, reforma justiției va fi mult mai lesne de realizat. Programul suport, care prevede oferirea a 30 de milioane de euro, va contribui la pregătirea, negocierea şi implementarea noilor acorduri între Uniunea Europeană şi Republica Moldova: Acordul de Asociere, inclusiv Acordul cu privire la crearea zonei de comerţ liber, aprofundat şi comprehensiv", a declarat Iurie LEANCĂ, adăugînd că în cadrul discuției au fost discutate subiecte cu privire la perspectivele europene ale Republicii Moldova, pregătirea pentru Summit-ul de la Vilnius, dar și strategia de după Summit. Premirul a declarat că în luna octombrie a anului curent, în preajma Summit-ului de la Vilnius, Comisarul european Stefan FULE va vizita Republica Moldova, cu prilejul Forului Societății Civile, care va fi organizat pentru prima dată înafara Uniunii Europene, la Chișinău.

  12.06.2013

 Parcursul mai rapid spre Uniunea Europeană -  prioritatea Guvernului RM

Cel de-al treilea obiectiv major al Guvernului pentru următoarele 100 de zile se concentrează pe Integrarea Europeană. În acest sens, Premierul a remarcat vizita sa la  Bruxelles pentru a prezenta și promova agenda europeană a Republicii Moldova, precum și pentru a discuta în privința rezultatelor finalizării procesului de negocieri pentru Acordul de Asociere.

 "Sper să finalizăm negocierile pe zona de liber schimb, astfel încît atunci cînd vom avea Consiliul de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană, să putem declara despre finalizarea procesului de negocieri și să ne axăm pe următoarea etapă care este pregătirea pentru parafarea Acordului de Asociere și părții sale integrante, a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător", a menționat Iurie LEANCĂ, cu referire la obiectivele Guvernului pentru următoarele 100 de zile.

 Detalii

11-12.06.2013

Ultima rundă de negocieri a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv  RM–UE

Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE asigură integrarea economică a RM în spaţiul comunitar și presupune liberalizarea graduală  a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la Acquis UE. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP) care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – ZLSAC va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii.
7.06.2013

Reuniunea în format extins a Platformei Locale de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate  

La reuniune au fost prezentate rezultatele proiectelor implementate în cadrul Parteneriatului de Mobilitate pe diverse domenii: mobilitate, migraţie legală şi integrare; creşterea impactului migraţiei şi mobilităţii asupra dezvoltării; consolidarea relaţiilor cu diaspora, managementul frontierei, readmisia, documentele de identitate şi călătorie, combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane. Totodată, s-a dat o apreciere înaltă rezultatelor obţinute în cadrul Parteneriatului de Mobilitate, reliefate şi în concluziile primului exerciţiu de evaluare cuprinzătoare, precum şi remarcate drept realizari importante crearea bazei de date electronice Scoreboard şi finalizarea Raportului Profilului Migraţional Extins.

Detalii

6.06.2013

Lansarea programului ”Promovarea dezvoltării economice „verzi” în ţările Parteneriatului Estic” (EaP GREEN)

 Programul are scopul de a susţine procesul de tranziţie a ţărilor Parteneriatului Estic ale Uniunii Europene (EaP) spre o economie „verde”. Preconizările documentului răspunde necesităţilor curente de dezvoltare în aceste ţări şi angajamentelor asumate de către ele, inclusiv şi de Republica Moldova în cadrul Summitu-lui de la Varşovia a Parteneriatului Estic, Conferinţei miniştrilor ”Un mediu pentru Europa” şi Conferinţei ONU privind dezvoltarea durabilă ”Rio+20”. În cadrul programului EaP GREEN vor fi elaborate noi abordări, politici şi instrumente de gestionare, vor fi realizate proiecte la nivel de întreprindere. Financiar programul este susţinut de Comisia Europeană şi alţi donatori.



5.06.2013

Majoritatea moldovenilor  susţin orientarea pro-europeană a Moldovei

Din rezultatele sondajului IMAS s-ar putea face concluzia că mai mult de jumătate  de  din populaţie (51 procente) este interesată de evoluţia europeană a Moldovei, majoritatea lor susţin orientarea pro-europeană a Moldovei (36 procente), sunt informaţi despre evenimentele majore care ar influenţa viitorul european al Moldovei, cum ar fi Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (31 procente)  şi sunt optimişti faţă de rezultatele acestuia (33 procente). În pofida situaţiei politice din ţară, doar 10 procente consideră că eforturile autorităţilor de aderare la UE au  regresat.