Faceți căutări pe acest blog

BV_Comisia de la Veneţia: Opinie privind interzicerea aşa-numitei "propagande a homosexualităţii"


Opinion on the issue of the prohibition of so-called "Propaganda of homosexuality in the light of recent legislation in some Council of Europe Member States Adopted by the Venice Commission at its 95th Plenary Session (14-15 June 2013) = [Opinie cu privire la subiectul interzicerii aşa-numitei "propagande a homosexualităţii" în unele State membre ale Consiliului Europei], adoptată de Comisia de la Veneţia la cea de-a 95-1 sesiune plenară (14-15 iunie 2013). 

Comisia de la Veneţia şi-a exprimat opinia cu privire la „subiectul interzicerii aşa-numitei „propagande a homosexualităţii” în contextul legislaţiei recente din unele state membre ale Consiliului Europei, în special în Republica Moldova, Federaţia Rusă şi Ucraina.

Opinia a fost elaborată în baza comentariilor oferite de raportori şi adoptată la cea de-a 95-a sesiune plenară din 14-15 iunie 2013.

În acest document, Comisia de la Veneţia a evaluat legalitatea deciziilor instanţelor naţionale de a anula interzicerea „propagandei agresive a homosexualităţii” adoptată de mai multe autorităţi locale din Republica Moldova.



Comisia de la Veneţia a examinat compatibilitatea prevederilor legislaţiei naţionale a Republicii Moldova care sancţionează „promovarea homosexualităţii” cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului.

Cât priveşte protecţia moralităţii şi a tinerilor într-o societate democratică, experţii europeni au făcut referire la Recomandarea Rec. (2010) 5 în care Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei consideră că nici tradiţiile culturale, nici valorile religioase, nici normele „culturii dominante” nu pot fi invocate pentru a justifica un discurs de ură sau orice altă formă de discriminare.