Faceți căutări pe acest blog

“Turismul defăimării” ameninţă grav libertatea de exprimare: Declaraţia CM al Consiliului Europei

4.07.2012

Consiliul Europei a atenţionat cele 47 de state membre despre pericolul “turismului defăimării”  asupra libertăţii de exprimare. Acest tip de turism constă în căutarea unei jurisdicţii care este uşor de sesizat  şi este considerată ca fiind potrivită pentru adoptarea deciziei celei mai favorabile




În declaraţia adoptată la 4 iulie 2012, Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei precizează că prevenirea turismului defăimării ar trebui să facă parte din reforma legislaţiei din Statele membre relativă la defăimare. De asemenea, ea face apel la elaborarea regulilor clare cu privire la dreptul jurisdicţiilor aplicabile în scopul consolidării previzibilităţii şi securităţii juridice, în conformitate cu jurisprudenţa Curţii europene a Drepturilor Omului, şi cu privire la proporţionalitatea daune-interese în cauzele de defăimare.

Riscul căutării oportuniste a jurisdicţiei în cauzele de defăimare a sporit în rezultatul efectului mondializării şi accesibilităţii durabile a conţinuturilor pe internet astfel încât deseori este imposibil d a prevedea unde va fi exercitată o acţiune de defăimare.

Reamintind că legislaţia împotriva defăimării poate urmări scopuri legitime, Comitetul Miniştrilor precizează că aplicarea sa neproporţională riscă să aibă un efect de descurajare asupra exercitării libertăţii de exprimare. În unele cazuri, acest turism poate fi considerat ca o tentativă de intimidare sau de reducere la tăcere a jurnaliştilor de investigare. 

Mai multe informaţii: