Faceți căutări pe acest blog

Rezoluţia Adunării Parlamentare a OSCE cu privire la Moldova

La 8 iulie 2012, la Monaco, în cadrul Comitetului General pentru Afaceri Politice și Securitate al AP OSCE a fost pe larg discutată și adoptată Rezoluția AP OSCE cu privire la Republica Moldova.







Președintele Grupului AP OSCE pentru Moldova, autoarea Rezoluției AP OSCE cu privire la Moldova, Walburga Habsburg Douglas, a menționat importanța reluării cu succes a negocierilor privind problema transnistreană în formatul 5 + 2 și a pledat pentru o implicare mai activă a parlamentarilor în reglementarea conflictelor înghețate în spațiul OSCE. Walburga Habsburg Douglas a remarcat imperativul consolidării interacțiunii între Adunarea Parlamentară a OSCE și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în vederea soluționării diferendului transnistrean și a opinat că Rezoluția în cauză poate reprezenta un start important pentru lansarea cooperării AP OSCE - APCE în această privință. La același subiect, Walburga Habsburg Douglas a salutat constituirea Comisiilor Parlamentare Comune în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, prevăzut să implice reprezentanți ai puterii legislative din regiunea transnistreană, și a exprimat speranța că toate forțele politice din Parlamentul Republicii Moldova vor fi implicate în aceste Comisii. De asemenea, dânsa a propus organizarea unui seminar la Stockholm, la sfârșitul anului curent, la care ar putea participa reprezentanții Parlamentului de la Chișinău și reprezentanții așa-zisului Soviet Suprem al regiunii transnistrene a Moldovei.

Cu referință la Republica Moldova, Rezoluția AP OSCE consideră faptul că identificarea statutului legal special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova, în timp ce consolidează și asigură suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional, constituie obiectivul principal al procesului de soluționare a conflictului transnistrean.

În același context, Rezoluția propune să faciliteze dialogul parlamentar dintre membrii Parlamentului Republicii Moldova și reprezentanții sovietului suprem al regiunii transnistrene sub auspiciile Echipei Parlamentare a AP a OSCE privind Republica Moldova, cu sprijinul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Rezoluția AP OSCE face apel la Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale legii și angajamentelor internaționale asumate în cadrul OSCE. De asemenea, în Rezoluție se conține o invitație către toți participanții la soluționarea conflictului transnistrean să întreprindă consultări în vederea transformării mecanismului actual de menținere a păcii într-o misiune civilă multinațională sub un mandat (OSCE) internațional.

Toate delegațiile naționale au susținut Rezoluția AP OSCE cu privire la Moldova, și doar două delegații - Federația Rusă și Cipru - s-au abținut în timpul votării. Mâine, 09 iulie 2012, Rezoluția AP OSCE cu privire la Moldova urmează a fi formal votată și de plenul AP OSCE.

O delegație a Parlamentului Republicii Moldova participă, în perioada 05-09 iulie curent, la Monaco, la reuniunea de vară a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Din componența delegației fac parte deputații Simion Furdui, Stella Jantuan, Vasile Șova și șeful Secţiei Relaţii Interparlamentare (Direcţia Relaţii Parlamentare Externe), Eugen Burdelinîi.

Rezoluția AP a OSCE privind Republica Moldova

Sursa: Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova