Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM: Iulie 2012

31.07.2012

Armenia a fost obligată de CEDO să achite despăgubiri unui cetăţean al Moldovei
 
Curtea Europeană a Dreptutilor Omului (Strasbourg) a comunicat în scris, la 31 iulie 2012, hotărârea în cauza Sholokhov versus Armenia şi Republica Moldova (nr 40358/05).

Reclamantul, Valentin Sholokhov, este cetăţean al Moldovei, născut în 1945 cu domiciliul la Chişinău. Acesta a devenit invalid după ce şi-a fracturat coloana vertebrală în urma unui accident la locul de muncă la Fabrica de mezeluri din Erevan (Armenia) şi din această cauză necesitînd îngrijiri permanente, instanţele din Armenia, prin hotărîri pronunţate în ianuarie 1988 şi martie 2003, i-au alocat o indemnizaţie. Invocînd articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) şi articolul 1 din Protocolul nr. 1 din Convenţie, el s-a plîns de neexecutarea acestor două hotărîri de către autorităţile armene şi moldoveneşti.

Curtea a stabilit încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenţie şi a obligat Guvernul Armeniei să plătească reclamantului 5.000 Euro în calitate de satisfacţie echitabilă pentru prejudiciul moral.

Detalii:



27.07.2012

 Sedinţa Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane (TFU)





Pe agenda şedinţei s-au aflat recomandările Raportului GRETA, adoptate recent de către Comitetul Părţilor (11 iunie 2012 la Strasbourg) şi a Raportului GTiP lansat la 19 iunie 2012 de către Departamentul de Stat al SUA.

Urmare a acestor recomandări, autorităţile Republicii Moldova urmează să coreleze şi să completeze activităţile expuse în Planul naţional de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane pentru anii 2012 - 2013 cu recomandările rapoartelor menţionate, în vederea implementării politicilor naţionale de prevenire şi combatere a TFU, conform rigorilor şi standardelor internaţionale.

Preşedintele Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane,  Iurie Leanca a prezentat rezultatele înregistrate pe parcursul primului semestru al anului 2012 în domeniul prevenirii şi combaterii TFU, prin prisma paradigmei 4Ps (prevenire, protecţie, persecutare, parteneriat).

Detalii


17.07.2012

CEDO a pronunţat hotărârea Fusu Arcadie şi alţii c. Moldovei

În această cauză reclamanţii, Arcadie Fusu, Petru Botezat, Tatiana Rusu, Svetlana Covalciuc,  Galina Bujor, Vera Boţoc,  Vladimir Ţurcanu şi Iacob Ciobanu, în anul 2004 au solicitat Consiliului raional Floreşti eliberarea unei confirmări despre existenţa comunităţii religioase Biserica Creştin ortodoxă, subordonată Mitropoliei Basarabiei.
16.07.2012

Moldova şi-a desemnat candidaţii la CEDO

Ca urmare a desfășurarii concursului pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Comisia a aprobat lista celor trei candidați la CEDO, după cum urmează: Vladimir Grosu, Valeriu Grițco, Mihail Buruiana.
Detalii  
TABEL de totalizare a rezultatelor concursului pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și CV-urile câștigătorilor // 




12.07.2012

Republica Moldova a condamnat regimul totalitar comunist

Parlamentul Republicii Moldova a interzis, la 12 iulie 2012, utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice. 

Proiectul de hotărâre elaborat de deputaţi liberali prevede condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, acuzat că a comis crime împotriva umanităţii. De asemenea, se interzice utilizarea simbolurilor comuniste - secera şi ciocanul - în scopuri politice, dar şi a altor ideologii totalitare. Un amendament similar a fost introdus şi în Legea cu privire la partidele politice. Aceasta înseamnă că dacă partidele nu se vor conforma, ar putea fi dizolvate. Iniţiativa a fost criticată dur de Partidul Comuniştilor de opoziţie, a cărui siglă este secera şi ciocanul. Comuniştii consideră că aceste modificări au doar scopul de a le distruge formaţiunea.



12.07.2012

CEDO a comunicat Guvernului Moldovei 6 noi plângeri înaintate de cetăţeni ai Moldovei


La 12 iulie 2012, în conformitate cu Regulamentul Curţii Europene a Drepturilor Omului au fost comunicate Guvernului RM următoarele cauze înaintate la CtEDO de către cetăţeni ai Republicii Moldova:







Guvernul urmează să ofere răspunsuri pa marginea întrebărilor Curţii în termenul prevăzut de Regulament. Pentru a consulta jurisprudenţa CtEDO accesaţi noua versiune a bazei de date HUDOC/Hudoc.

Informaţii suplimentare despre noua vesriune a bazei de date HUDOC, găsiţi aici.

12.07.2012

A fost adoptat un plan de acţiuni pentru onorarea angajamentelor Moldovei faţă de Consiliul Europei 

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, la 12 iulie 2012,  un plan de acţiuni privind onorarea angajamentelor Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei. Documentul cuprinde un  program vast de activităţi în mai multe domenii, în special în cele vizate de rezoluţiile şi recomandările adoptate de APCE, Comitetul Miniştrilor şi Congresul Puterilor Locale şi Regionale.


09.07.2012

Rezoluţia Adunării Parlamentare a OSCE cu privire la Moldova

La 8 iulie 2012, la Monaco, în cadrul Comitetului General pentru Afaceri Politice şi Securitate al AP OSCE a fost pe larg discutată şi adoptată Rezoluţia AP OSCE cu privire la Republica Moldova.

Preşedintele Grupului AP OSCE pentru Moldova, autoarea Rezoluţiei AP OSCE cu privire la Moldova, Walburga Habsburg Douglas, a menţionat importanţa reluării cu succes a negocierilor privind problema transnistreană în formatul 5 + 2 şi a pledat pentru o implicare mai activă a parlamentarilor în reglementarea conflictelor îngheţate în spaţiul OSCE. Walburga Habsburg Douglas a remarcat imperativul consolidării interacţiunii între Adunarea Parlamentară a OSCE şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în vederea soluţionării diferendului transnistrean şi a opinat că Rezoluţia în cauză poate reprezenta un start important pentru lansarea cooperării AP OSCE - APCE în această privinţă. 


05.07.2012

Consiliul Europei avertizează Statele: “turismul defăimării” ameninţă grav libertatea de exprimare

Consiliul Europei a atenţionat cele 47 de state membre despre pericolul “turismului defăimării”  asupra libertăţii de exprimare. Acest tip de turism constă în căutarea unei jurisdicţii care este uşor de sesizat  şi este considerată ca fiind potrivită pentru adoptarea deciziei celei mai favorabile



03.07.2012

Drepturile copilului în joc. Cui îi pasă?

La 3 -4 iulie 2012, la Strasbourg, îşi  desfăşoară lucrările Conferinţa „Monitorizarea drepturilor copiilor în Europa”. Consiliul Europei a invitat experţi de renume pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de utilizare a mecanismelor de monitorizare ale Consiliului Europei şi Organizaţiei Naţiunilor Unite în favoarea drepturilor copiilor în Europa