Faceți căutări pe acest blog

Premiul Muzeului pentru 2013



Comisia pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi mass-media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a acordat Premiul Muzeului pentru anul 2013 Muzeului din Liverpool (Marea Britanie).

Muzeul urmăreşte istoria socială, economică şi politică a unui oraş din Marea Britanie, care reprezintă cea mai mare diversitate socială. Potrivit Comisiei, muzeul are o capacitate extraordinară de a implica oameni de toate vârstele, din toate mediile şi toate talentele şi promovează insistent şi convingător valorile fundamentale ale Consiliului Europei şi importanţa  "de a trăi împreună" cu demnitate ".

Muzeul din Liverpool este un exemplu de recunoaştere a drepturilor omului în practica de muzeu. Interacţiunea cu comunitatea locală este excelentă, fiind organizate numeroase activităţi care implică copii, tineri, familii şi vârstnici. Este promovat respectul reciproc între diferite categorii sociale şi etnice. Drepturile omului sunt abordate prin intermediul dezbaterilor şi a dialogului şi este menţinută o politică deschisă şi incluzivă menită să acopere toate diversităţile culturale.

Premiul Muzeului este  atribuit de Consiliul Europei în fiecare an, începând din 1977, unui muzeu care aduce o contribuţie semnificativă la cunoaşterea patrimoniului cultural european.

Muzeul câştigător primeşte o statuetă de bronz "La Femme aux beaux Seins" de Joan Miró, pe care o va păstra timp de un an, precum şi o diplomă.

Premiul este acordat de către Comisia pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi mass-media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), pe baza unei liste alcătuită de juriul Forumului European al Muzeului şi face parte din Premiul European pentru Muzeul Anului.

Printre laureaţii recenţi ai premiului sunt Rautenstrauch-Joest-Museum din Köln, Germania (2012); Muzeul Portimão în Portugalia (2010) şi Muzeul Zeeuws din Olanda (2009).