Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Septembrie 2013

30.09.2013

Decernarea Premiului pentru Drepturile Omului "Václav Havel"

Václav Havel Human Rights PrizePremiului pentru Drepturile Omului "Václav Havel", care  recompensează acţiunile excepţionale ale societăţii civile de apărare a drepturilor omului, a fost înmânat, în prima ediţie, militantului belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski.

Detalii 
Pagina Premiului
Înregistrarea ceremoniei de decernare

26.09.2013

Ziua Europeană a Limbilor

La iniţiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001. 

Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor sunt următoarele:
  1. sensibilizarea publicului cu privire la importanţa învăţării limbilor şi la diversificarea numeroaselor limbi învăţate, cu scopul de a favoriza plurilingvismul şi înţelegerea interculturală;
  2. promovarea bogăţiei diversităţii culturale şi lingvistice a Europei, menţinerea şi cultivarea ei;
  3. încurajarea învăţării pe tot parcursul vieţii, nu numai în contextul şcolar ci şi în afara acestuia, pe durata studiilor, pentru nevoi profesionale, dar şi din motive de mobilitate sau pentru petrecerea timpului liber şi pentru diverse schimburi.
 Detalii

24.09.2013

Hotărârea CEDO în cauza N.A. împotriva Moldovei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat hotărârea sa în cauza N.A. împotriva Moldovei (cererea nr. 13424/06)

Reclamanta N.A. s-a născut la 1984 şi locuieşte la Chişinău. Cauza vizează plângerea reclamantei despre faptul că autorităţile Moldovei nu au reuşit să identifice şi să pedepsească autorii violului la care ea a fost supusă.

În hotărârea pronunţată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit o încălcare a articolului 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) şi a acordat reclamantei 10.000 euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1.150 euro pentru costuri şi cheltuieli. 




24.09.2013

Conferinţa privind transparenţa proprietăţii mijloacelor de informare în masă 


La eveniment vor participa membri ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, preşedinţi şi membri ai comisiilor parlamentare de profil din mai multe state europene, inclusiv din Moldova, experţi mass-media, editori şi directori ai instituţiilor mass-media, reprezentanţi ai uniunilor de creaţie a jurnaliştilor.

Dezbaterile din cadrul panelului ”Transparenţa proprietăţii mass-media – rolul instituţiilor parlamentare” vor fi moderate de Deborah Bergamini, Preşedintele sub-comisiei privind mass-media şi societatea de informare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În cadrul acestui panel, deputatul Chiril Lucinschi va prezenta un discurs referitor la situaţia mass-media din Republica Moldova şi rolul Parlamentului în asigurarea transparenţei proprietăţii mass-media. 

Detalii

24.09.2013

Conferinţă privind transparenţa în protecţia accesului la internet 

Reprezentanţi ai instituţiilor publice, întreprinderilor, şi societăţii civile s-au întâlnit pentru a discuta principiile Consiliului Europei cu privire la guvernarea internetului. Ei abordează modalitatea în care Statele şi alţi actori implicaţi pot respecta aceste principii în activităţile pe care le desfăşoară pe segmentul respectiv. Conferinţa întitulată « Transparenţă în protecţia accesului la internet : un angajament comun », se va referi şi asupra beneficiilor şi inconvenienţelor mecanismelor existente de supraveghere şi asupra rapoartelor actorilor pe internet privind transparenţa.

Conferinţa şi-a început lucrările la 24 septembrie 2013, la 14.30 (Strasbourg) şi va fi transmisă în direct de pe pagina web, în franceză şi engleză.


19-30.09.2013

Europa - un patrimoniu comun

Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi marcate în Republica Moldova în perioada 19-30 septembrie. Ministerul Culturii de comun cu Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor vor coordona un spectru larg de activităţi în întreaga republică.

Lansarea oficială a evenimentului va avea loc la 19 septembrie, ora 14.00 la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. În cadrul evenimentului de lansare vor avea loc vernisarea expoziţiei fotografice „Patrimoniul Cultural – o punte spre viitor”, decernarea premiilor AIRM 2013 în domeniul protejării patrimoniului cultural şi prezentarea „Listei Roşii a Patrimoniului Cultural al Republicii Moldova”.

Programul


17-20.09.2013

Vizita Preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în Moldova 


Jean-Claude Mignon, Preşedintele APCE a avut întrevederi cu Preşedintele Republicii Moldova, cu Preşedintele Parlamentului,  cu Prim-ministrul Republicii Moldova, alte persoane oficiale şi lideri de partid.

De asemenea, domnul Mignon s-a deplasat în Transnistria.

Miercuri, 18 septembrie, la ora 16.00, Preşedintele APCE a susţinut o conferinţă de presă.

Detalii


18.09.2013

Lansarea  noilor mecanisme de accesare a jurisprudenţei CEDO 


Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a lansat mecanisme noi de identificare rapidă a hotărârilor judecătoreşti adoptate de instanţele de judecată naţionale şi a hotărârilor CEDO.

Sistemul de căutare şi accesare „Indicii de căutare a jurisprudenţei CEDO” este o noutate, atât pentru CSJ, cât şi pentru întreaga republică. Acest sistem, permite găsirea hotărârilor adoptate de Înalta Curte de la Strasbourg. Cei interesaţi, pot lua cunoştinţă de textul propriu-zis al hotărârii în patru limbi: română, rusă, engleză şi franceză, operând metoda de căutare după: articol, domeniu şi indicii tematici care constituie miezul hotărârii.


17.09.2013

CEDO şi-a pronunţat hotărârea în cauza Danalachi împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 25664/09)


Reclamanta, Angela Danalachi, s-a născut în 1972 şi locuieşte în Cantemir. Printr-o hotărâre judecătorească, care a devenit definitivă în noiembrie 2008, ea a fost condamnată pentru delapidare la plata unei amenzi. La 20 februarie 2009, instanţa a înlocuit amenda pe care ea nu a reuşit să o plătească, cu pedeapsa cu închisoarea pe un termen de 12 luni şi ea a fost în aceeaşi zi reţinută. La 12 martie 2009, hotărârea a fost anulată de către Curtea de Apel în cadrul unei proceduri în care doamna Danalachi nu a fost reprezentată de un avocat. Ea a fost eliberată la 31 martie 2009, între timp reuşind să plătească amenda. Invocând articolul 5 § 1 (dreptul la libertate şi siguranţă) din Convenţia europeană a Drepturilor Omului, Dna Danalachi a pretins că detenţia sa a fost ilegală după anularea, de către Curtea de Apel, a hotărârii privind privarea sa de libertate.

Curtea a stabilit încălcarea articolului 5 § 1 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului şi a acordat reclamantei 5.000 euro pentru prejudiciul moral.

Reclamanta a beneficiat de asistenţă judiciară din partea CEDO şi a fost reprezentată în faţa CEDO de Dl I.Grecu, avocat din Cahul.

Detalii

15.09.2013

Democraţia necesită mobilizare constantă

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Democraţiei, marcată anual la 15 septembrie, Președintele Parlamentului European, Martin Schulz şi Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon  au făcut o declaraţie comună, în care, printre altele, au menţionat, că
"Europenii, ca şi oamenii din întreaga lume, doresc să trăiască în democraţie, într-o democraţie deplină şi profundă. Ei doresc să-şi aleagă guvernele, să-şi exprime liber opiniile, să-şi facă auzite vocile şi să fie capabili de a modela contextul economic şi politic, exercitându-şi activ cetăţenia. Ei pledează pentru un Stat de drept şi o justiţie egală pentru toţi. Cetăţenii doresc ca reprezentanţii aleşi de ei să fie responsabili în faţa lor. Ei doresc să poată alege, realege sau schimba politicienii în timpul alegerilor.

12.09.2013

TVR revine în spaţiul media din Republica Moldova

La Bucureşti a fost semnat Acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de Societatea Română de Televiziune (SRTv) la CEDO, în august 2008, în legătură cu sistarea transmisiunilor postului TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.

Documentul închide cauza aflată pe rolul CEDO, ca urmare a plângerii introduse de Societatea Română de Televiziune după retragerea abuzivă, în 2007, de către autorităţile de atunci de la Chişinău, a licenţei sale de emisie pe teritoriul Republicii Moldova. Acordul are, totodată, un caracter reparatoriu, stabilind condiţiile necesare pentru revenirea în scurt timp a programelor Televiziunii Române în spaţiul media de peste Prut. Astfel, în cuprinsul documentului se precizează concret că, după ce CEDO va aproba acest Acord, TVR va putea reveni imediat în Republica Moldova pe cablu şi pe transmisie digitală experimentală - în funcţiune deja în zona Chişinăului -, precum şi pe transmisie digitală naţională atunci când aceasta va fi implementată în statul vecin, în 2015. Acordul conţine prevederi avantajoase privind acordarea licenţei fără concurs şi garanţii clare că licenţa nu va fi retrasă ori suspendată, sau că emisia nu va fi suspendată. În acelaşi timp, textul asigură protecţie împotriva eventualelor interferenţe în grila de programe, ca şi un regim preferenţial din punct de vedere financiar. Toate aceste prevederi conferă documentului un caracter reparatoriu, de remediere a prejudiciilor generate în urma retragerii arbitrare a licenţei deţinute în mod legal şi legitim de Societatea Română de Televiziune.


11.09.2013

Comisarul CoE pentru Drepturile Omului: Este timpul de a stabili responsabilitate în cazurile de tortură ale CIA

În urmă cu doisprezece ani, aproape trei mii de oameni şi-au pierdut viaţa în atacurile teroriste de la New York şi Washington. Comemorarea acestei tragedii este o oportunitate de a aduce un omagiu victimelor nevinovate, dar, de asemenea, de a reflecta cu privire la măsurile de combatere a terorismului adoptate de către Statele Unite şi Europa. Nils Muižnieks, Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile Omului, a publicat un nou articol în Carnetul drepturilor omului.

Detalii



10.09.2013

CEDO lansează Colecţia celor mai importante hotărâri şi decizii 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a lansat, în variantă tipărită şi online, colecţia principalelor hotărâri şi decizii în scopul de a spori cunoaşterea jurisprudenţei şi a încuraja implementarea acesteia la nivel naţional.
Culegerea de hotărâri şi decizii ale Curţii conţine hotărârile şi deciziile care au fost identificate ca fiind de cel mai mare interes jurisprudenţial.


Detalii




06.09.2013

Rezoluţia APCE privind onorarea obligaţiilor şi angajamentelor Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei

 Potrivit proiectului de Rezoluţie, adoptat în unanimitate la 6 septembrie la Paris de către Comisia de monitorizare al APCE, "Adunarea recunoaşte progresele şi voinţa constantă a Republicii Moldova de a se conforma normelor Consiliului Europei. Totodată, ea menţionează că mai sunt o serie de probleme fundamentale care trebuie soluţionate pentru a asigura dezvoltarea durabilă a instituţiilor democratice. În primul rând, ar fi oportună promovarea unei culturi politice axată pe separarea puterilor, respectarea opoziţiei şi depolitizarea instituţiilor de Stat şi a organelor responsabile de aplicarea legii, precum şi promovarea drepturilor omului şi lupta împotriva discriminării". Prin urmare, comisia recomandă Adunării să continue procedura de monitorizare.
Rezoluţia a fost adoptată în baza Raportului privind onorarea angajamentalor Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei, elaborat de Ms Lise CHRISTOFFERSEN (Norvegia, SOC) şi Mr Piotr WACH (Polonia, EPP/CD), coraportori ai Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Raportul respectiv va fi prezentat şi pus în discuţie la 2 octombrie, în cadrul sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei după care va fi pusă la vot Rezoluţia APCE. 


03.09.2013

60 de ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului

În urmă cu şaizeci de ani, la 3 septembrie 1953, Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, cunoscută sub denumirea de "Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", a intrat în vigoare. Acest tratat este, fără îndoială, piatra de temelie a protecţiei drepturilor omului în Europa. De peste şaizeci de ani, persoanele aflate sub jurisdicţia statelor membre ale Consiliului Europei beneficiază de acest instrument juridic unic. Mai multe hotărâri de reper ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, gardianul Convenţiei, au contribuit în mod semnificativ la consolidarea statului de drept şi a democraţiei pe întreg continentul european. 


03.09.2013

Salonul Internaţional de Carte: Prezentarea  Carnetului Comisarului Consiliului Europei pentru Drepturile Omului




La 3 septembrie, în cadrul Salonului Internaţional de Carte, la Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare a avut loc prezentarea Carnetului Comisarului Consiliului Europei pentru Drepturile Omului şi o dezbatere pe marginea articoleleor incluse. Eveimentul a fost organizat în cooperare cu Centrul de Resurse „Dialog-Pro” şi Universitatea „Perspectiva”. Invitatul special al reuniunii a fost dna Lilia Snegureac, Preşedintele Centrului de Resurse „Dialog-Pro”. 







02.09.2013

Forum european privind valoarea patrimoniului


Iniţiat de patru primării din Marseille (Franţa) şi regiunea sa, coordonat de cooperative "Hôtel du Nord", cofinanţat de Consiliul Europei şi Comisia europeană (Direcţia generală educaţie şi cultură), şi susţinut de Marseille-Provence 2013 şi Consiliul general al Bouches-du-Rhône, "Forumul de la Marseille" va examina chestiuni cu privire la Drepturile Omului, diversitatea şi identitatea culturală, integrarea minorităţilor şi a celor defavorizaţi, şi prevenirea intoleranţei şi discriminării, dialogul inter-religios, intervenţiile în zonele urbane şi peri-urbane defavorizate, etc.

"Forumul de la Marseille privind valoarea socială a patrimoniului şi valoarea patrimoniului pentru societate" va avea loc la 12-13 septembrie 2013 în Franţa.

Forumul este organizat în cadrul "baladelor de la Faro", acţiune a Consiliului Europei cu scopul de monitorizare a implementării "Convenţiei-cadru privind valoarea patrimoniului cultural pentru societate" (Convenţia de la Faro), deschisă semnării la 27 octombrie 2013 la Faro (Portugalia) şi intrată în vigoare la 1 iunie 2011. Republica Moldova a ratificat Convenţia prin Legea nr. 198 din 26.09.2008.


Detalii


01.09.2013

Zilele europene ale patrimoniului: 50 de ţări oferă acces liber la situri istorice

 În septembrie, în cadrul unei iniţiative comune a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei denumite Zilele europene ale patrimoniului, milioane de persoane vor beneficia de acces liber la mii de situri istorice şi culturale, care sunt rareori deschise publicului, în 50 de ţări.

La 30 august are loc lansarea oficială a Zilelor europene ale patrimoniului 2013 la Erevan, în Armenia, ţară care deţine în prezent preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europe şi în aceeaşi zi este lansat un nou site internet interactiv ;acesta va oferi detalii privind siturile care sunt deschise publicului, precum şi informaţii despre evenimentele speciale care au loc în fiecare ţară în cadrul Zilelor patrimoniului.

Detalii