Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Octombrie 2013

29-31.10.2013

Sesiunea Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei

"Europa în criză - provocări pentru democraţie locală şi regională" este subiectul celei de-a 25-a sesiuni a  CALRE, care se va concentra asupra posibilelor reacţii locale şi regionale la criza economică şi provocările în domeniul coeziunii sociale.

Un grup de 25 de primari din Republica Moldova se află la Strasbourg pentru a participa la sesiunea de toamnă a CALRE şi a sensibiliza instituşiile europene în problema adoptării Legii finanţelor publice locale.  

Dosar special
Agenda sesiunii
Transmiterea sesiunii

29.10.2013

Moldova din nou condamnată la CEDO 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat 2 noi hotărâri împotriva Moldovei.

Feodorov împotriva Republicii Moldova (nr 42434/06)

Reclamantul, Sergiu Feodorov, s-a născut în 1981 şi locuia, la momentul producerii evenimentelor, la Chişinău. El a decedat în octombrie 2008 şi mătuşa sa a decis să continue procesul de judecată. Cauza vizează o plângere de maltratare la sectorul de poliţie la care domnul Feodorov şi vărul său au fost duşi după o altercaţie pe timp de noapte cu trei persoane care s-au plâns că au fost atacaţi şi jefuiţi de către dl Feodorov şi vărul său. Invocând în special articolul 3 (interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante) Dl Feodorov s-a plâns de relele tratamente la care a fost supus de către poliţiştii de la sectorul de poliţie de la Buiucani şi de lipsa unei anchete eficiente în privinţa acestor acuzaţii.

Curtea a stabilită că Statul pârât nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 34 al Convenţiei. De asemenea, a stabilit încălcarea articolului 3 din Convenţia.

Curtea a acordat mătuşii reclamantului 5000 euro pentru prejudiciul moral şi 650 euro pentru costuri şi cheltuieli.





Agurdino S.R.L. împotriva Republicii Moldova (nr 7359/06)

În hotărârea pronunţată la 29 octombrie 2013, Curtea s-a pronunţat cu privire la problema acordării reparaţiei echitabile (articolul 41).

Societatea reclamantă, Agurdino S.R.L., s-a plâns pe anularea unei hotărâri definitive pronunţate în favoarea sa care viza plata taxei pe valoarea adăugată. În hotărârea sa principală, pronunţată la 27 septembrie 2011, Curtea a stabilit încălcarea articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) şi articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii).

Curtea a acordat campaniei reclamante 4400 euro pentru prejudiciul moral şi material suportat şi 1700 euro pentru costuri şi cheltuieli.


25.10.2013

Ziua Europeană a Justiţiei Civile

Scopul Zilei Europene a Justiţiei Civile, iniţiată de Consiliul Europei, este de a aduce justiţia mai aproape de cetăţeni, de a-i informa despre drepturile lor, despre modul în care funcţionează justiţia şi cum pot beneficia de acest serviciu public

Principalul eveniment al acestei zile are loc la Luxemburg, în prezenţa ministrului de Justiţie al Luxemburg-ului şi personalităţilor eminente. Tema acestei zile, organizată în comun de către notarii din Europa şi Camera Notarilor din Marele Ducat al Luxemburgului este "Europa pentru notari, şi notarii pentru Europa".


24.10.2013


O acoperire mediatică iresponsabilă a problemelor romilor alimentează miturile negative

Problema persistentă a reprezentării negative a minorităţilor în mass-media a reapărut odată cu cazule care vizau copiii descoperiţi în familiile de ţigani din Grecia şi din Irlanda. Majoritatea mass-media, din Europa şi restul lumii, au insistat asupra originii etbice a familiilor de la care aceşti copii au fost recuperaţi, ceea ce contribuie la alimentarea miturilor potrivit cărora ţiganii au obiceiul de a fura copii”, a declarat Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, într-o scrisoare deschisă adresată jurnaliştilor.

Detalii


22.10.2013

Hotărârea CEDO în cauza Strugaru împotriva Moldovei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţa hotărârea sa în cauza Strugaru versus Moldova (nr. 44721/08). Reclamanta a invocat în faţa CEDO încălcarea articolului 6 § 1 al CEDO, pe motiv că a fost anulată o hotărârea judecătorească definitivă în favoarea sa.  Ea a considerat că astfel a fost încălcat principiul securităţii raporturilor juridice, articolul 6 § 1 al CEDO. De asemenea, reclamanta a invocat  şi încălcarea articolului 1 din Protocolul nr. 1 la CEDO, afirmând că revizuirea a afectat dreptul său la respectarea proprietăţii private.

Curtea a stabilit încălcarea articolelor 6 § 1 al CEDO şi  1 din Protocolul nr. 1 la CEDO şi a acordat reclamantei 94 969 de euro cu titlu de prejudiciu material, 1 500 de euro - pentru prejudiciul moral şi 500 de euro - pentru costuri şi cheltuieli de judecată.

Reclamanta a fost reprezentată în faţa CEDO de A. Briceac, avocat din Chişinău, Moldova a fost reprezentată de Agentul Guvernamental V.Grosu


21.10.2013

Conferinţa internaţională "Republica Moldova: justiţie fără corupţie"

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Europei în cooperare cu Ministerul Justiţiei în cadrul programului de sprijin oferit Republicii Moldova de către CoE „Facilitatea Parteneriatului Estic”. 

În mesajul de salut adresat participanţilor, Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, s-a referit la implementarea reformelor în domeniul justiţiei şi la modificările legislative care se impun pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să-şi recapete încrederea în instituţiile de drept.
La lucrările Conferinţei internaţionale „Republica Moldova: justiţie fără de corupţie” au mai participat Ministrul Justiţiei Oleg Efrim, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, şeful Departamentului Acţiuni împotriva Crimelor din cadrul Consiliului Europei, Ivan Koedjikov, reprezentanţi ai instituţiilor de drept din Republica Moldova, experţi internaţionali anticorupţie, membri ai societăţii civile. 

Detalii

14-20.10.2013

Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale


Pe parcursul acestei săptămâni, în peste o sută de localităţi şi regiuni din statele membre ale Consiliului Europei, au loc manifestări şi activităţi de celebrare a Săptămânii europene a democraţiei locale, ediţia 2013, cu genericul: "Cetăţenie activă : prin participare la vot, transmitere informaţii şi implicare". 

Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei a lansat SEDL în 2007, în calitate de mişcare voluntară în susţinerea unei guvernări locale mai eficiente. Obiectivul constă în promovarea dialogului între aleşii locali şi cetăţeni şi încurajarea acestora să participe la procesul democratic.



18.10.2013

Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane 


Data de 18 octombrie a fost desemnată în anul 2007 de către Comisia Europeană „Zi europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane", urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare a societăţii asupra acestui fenomen. În perioada 15-20 octombrie curent, Comitetul naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane alături de Secretariatul permanent, autorităţile publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi internaţionale din Republica Moldova marchează „Săptămîna AntiTrafic", în cadrul căreia vor fi realizate acţiuni pe întreg teritoriul ţării.

Detalii

Cel de-al treilea Raport General asupra activităţilor GRETA

17.10.2013

Contrafacerea medicamentelor: acţiuni întreprinse de Consiliul Europei la nivel mondial.


Şaptezeci de participanţi din 32 de ţări de pe întregul continent, state membre şi observatoare ale Consiliului Europei, state observatoare ale Comisiei Pharmacopoeia Europeană s-au reunit la 16-17 octombrie, la Strasbourg, pentru a discuta cooperarea cu privire la punerea în aplicare, atât din punct de vedere juridic, cât şi din punctul de vedere al sănătăţii publice, a unei modalităţi care să permită o ratificare rapidă a Convenţiei MEDICRIME din partea unui număr cât mai mare de ţări la nivel mondial.  


15.10.2013

Raportul ECRI asupra Republicii Moldova


Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (Consiliul Europei) a publicat un nou raport cu privire la Moldova. Raportul cuprinde trei recomandări adresate autorităţilor care necesită a fi implementate în decurs de 2 ani.. Astfel, Moldova ar trebui să ratifice Protocolul nr. 12 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care prevede interzicerea generală a discriminării; să monitorizeze incidentele cu caracter rasist şi să colecteze datele cu privire la


grupurile vulnerabile. De asemenea, autorităţile Moldovei ar trebui să informeze grupurile vulnerabile despre legislaţia şi organismele abilitate cu combaterea rasismului, stabilind relaţii permanente şi să asigure investigarea eficientă în scopul oferirii despăgubililor şi pedepselor corespunzătoare. 


15.10.2013

Noi dosare pierdute de Moldova la CEDO 


Segheti v. Republica Moldova (nr. 39584/07)

Reclamantul, Ionel Segheti, este un cetăţean român care s-a născut în 1960 şi locuieşte în Cricova (Republica Moldova). Cazul se referă la plângerea domnului Segheti referitoare la condiţiile inumane de detenţie în închisorile din Chişinău şi Cricova. În aprilie 2005, el a fost arestat, fiind suspectat de acuzaţii false. Ulterior a fost condamnat la opt ani de închisoare. În temeiul articolului 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) şi articolului 13 (dreptul la un recurs efectiv), el reclamă în special condiţiile sanitare precare, prezenţa paraziţilor în celula sa şi toaleta urat mirositoare, precum şi cantitatea insuficientă a alimentelor şi calitatea nesatisfăctoare a acestora.

Curtea a stabilit încălcarea articolelor 3 şi 13 din Convenţie şi a acordat reclamantului despăgubiri în valoare de 5000 euro pentru prejudiciul moral cauzat şi 1500 euro pentru costuri şi cheltuieli.

Reclamantul a fost reprezentat în faţa Curţii de dl R. Zadoinov, avocat din Chişinău.

Timus şi Tarus v. Republica Moldova (nr. 70077/11)

Reclamanţii, Serghei Timuş şi Victoria Tarus, sunt cetăţeni moldoveni, născuţi în 1990 şi, respectiv, în 1989 şi locuiesc în Chişinău. Cazul se referă


la omorârea fratelui reclamanţilor, Alexei Vlasi, la 14 martie 2009, în cadrul unei operaţiuni a poliţiei efectuată într-un bloc de apartamente în scopul de a aresta un suspect de jaf armat. Potrivit poliţiştilor implicaţi, aceştia au crezut că Alexei Vlasi este suspectul, iar atunci când au încearcat să-l prindă, unul dintre poliţiştii a fost înjunghiat de el şi ei l-au împuşcat acţionând în auto-apărare. Reclamanţii susţin că fratele lor, care nu era înarmat, a fost bătut de către poliţişti şi apoi împuşcat în ceafă, de la o distanţă mică. Invocând articolul 2 (dreptul la viaţă), articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) şi articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv), reclamanţii s-au plâns de acţiunile de maltratare din partea poliţiei şi omorârea fratelui lor şi că ancheta dusă de autorităţi cu privire la decesul lui nu a fost eficientă. 

Curtea a stabilit încălcarea articolelor 2, 3 şi 13 din Convenţie şi a acordat reclamantului despăgubiri în valoare de 25000 euro pentru prejudiciul moral suportat de fiecare dintre reclamanţi şi 3000 euro pentru costuri şi cheltuieli.

Reclamantul a fost reprezentat în faţa Curţii de dl I.Oancea, avocat din Chişinău.

 12.10.2013

Ziua Europeană a Donării şi Transplantului de Organe

Această zi, iniţiată de Consiliul Europei, presupune acordarea unui ajutor Statelor membre la promovarea donării de organe şi transplantării, şi la mobilizarea spitalelor şi profesioniştilor privind identificarea potenţialilor donatori. De asemenea, aceasta este o ocazie de a onora toţi donatorii de organe şi familiile acestora şi de a aduce mulţumiri profesioniştilor în transplantologie din toată Europa munca cărora contribuie la salvarea vieţilor şi ameliorarea calităţii vieţilor multor persoane.

Campania din 2013 a fost lansată de Directoratul Consiliului Europei pentru calitatea medicamentelor şi asistenţei medicale print elaborarea şi publicarea a patru clipuri video animate, care pot fi utilizate pentru a stimula discuţia pe tema donării şi transplantului. 


10.10.2013

Ziua europeană şi mondială împotriva pedepsei cu moartea

Cu ocazia Zilei europene împotriva pedepsei cu moartea, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, au făcut publică o Declaraţie comună.

Apreciind măsurile importante întreprinse recent la nivel internaţional în vederea abrogării pedepsei cu moartea, ei au invitat ţările europene să abolească pedepsa cu moartea în toate circumstanţele şi regretă că Belarusi – unica ţară europeană în acest caz – continuă să o aplice.

Preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, a făcut apel către SUA, Japonia şi Belarusi, să abolească pedepsa cu moartea. "Ele merg împotriva cursului istoriei", - a declarat oficialul european.

Cu acest prilej, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova, Natalia Gherman, a semnat Declaraţia comună pentru abolirea pedepsei cu moartea în Europa şi în toată lumea, semnată de către Miniştrii de Externe din 42 de ţări membre ale Consiliului Europei.

08.10.2013

Conferinţa regională privind combaterea traficului de fiinţe umane în Europa de Sud-Est

La 8 octombrie 2013, la Chişinău, şi-a deschis lucrările conferinţa “Combaterea Traficului de Fiinţe Umane în Europa de Sud-Est: pentru o mai bună protecţie a copiilor”.
Participarea ministrului Natalia Gherman la conferinţa regională privind combaterea traficului de fiinţe umane în Europa de Sud-Est 
Evenimentul reuneşte experţi din peste cincisprezece ţări şi are drept scop abordarea politicilor de prevenire şi combatere a traficului de copii, în contextul apariţiei noilor forme de exploatare, inclusiv prin intermediul Internetului.

În intervenţia sa, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Natalia Gherman a menţionat că, prevenirea şi combaterea traficului de persoane rămâne o prioritate a Guvernului Republicii Moldova. “Datorită agendei pro-active a Guvernului din ultimii ani, remarcăm o scădere constantă a dimensiunilor traficului de fiinţe umane în ţară, fapt recunoscut şi de către Consiliul Europei şi ONU, precum şi alţi parteneri internaţionali”, a mai precizat Natalia Gherman, care este şi preşedintele Comitetului Naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane.

30.09.2013 - 04.09.2013

Sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

La 2 octombrie a fost prezentat şi pus în discuţie Raportul privind onorarea angajamentalor Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei, elaborat de Ms Lise CHRISTOFFERSEN (Norvegia, SOC) şi Mr Piotr WACH (Polonia, EPP/CD), coraportori ai Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Potrivit Rezoluţie adoptate, Adunarea Parlamentara recunoaşte progresele inregistrate de Republica Moldova în atingerea standardelor Consiliului Europei, însa menţionează că există înca serioase probleme care trebuie soluţionate: reforma justiţiei, reforma procuraturii, reforma sistemului electoral, combaterea coruptiei, combaterea discriminării etc.

Parlamentarii au făcut apel la „promovarea unei culturi politice care să impună separarea puterilor în stat, respectul pentru echilibrul şi verificarea reciprocă a puterilor în stat şi depolitizarea instituţiilor publice şi a poliţiei."

Printre alte subiectele importante de pe agenda sesiunii de toamnă a APCE pot fi menţionate: activitatea Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OECD) în 2012-2013; alegerea judecătorului la CEDO din partea României; dreptul copiilor la integritate fizică; securitatea naţională şi accesul la informaţie; persoanele dispărute în timpul conflictelor din spaţiul european; securitatea alimentară; combaterea discriminării persoanelor vârstnice pe piaţa muncii; consolidarea instituţiei Ombudsman-ului în Europa, etc.

La sesiunea de toamnă au ţinut discursuri în faţa deputaţilor europeni Preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan, Preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic şi Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Sergey Naryshkin.

Onorarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de Republica Moldova
Pagina sesiunii APCE
Consiliul Europei i-a deschis Moldovei calea spre etapa de post-monitorizare / Radio Europa Liberă. - 3 octombrie 2013