Faceți căutări pe acest blog

BV_Raportul ECRI asupra Republicii Moldova

Raportul ECRI asupra Republicii Moldova (al patrulea ciclu de monitorizare): adoptat 20 iunie 2013 / Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei. - Strasbourg: Consiliul Europei, 15 octombrie 2013. - 52 p.

Potrivit preşedintelui ECRI, Dna. Eva Smith, în ciuda progreselor realizate, unele probleme mai constituie încă un motiv de îngrijorare, printre care lipsa de date statistice coerente privind rasismul şi discriminarea rasială şi reticenţa poliţiei pentru a înregistra plângerile în acest domeniu.

Parlamentul a adoptat Legea cu privire la egalitatea de şanse şi a înfiinţat Consiliul pentru prevenirea şi lupta împotriva discriminării şi garantarea egalităţii; se aşteaptă o reformă a instituţiei Avocatului Poporului; Planul acţiune în favoarea romilor a beneficiat de o primă alocare de fonduri iar lucrările de implementare a acestuia sunt în curs de desfăşurare; au fost înregistrate mai multe grupuri religioase minoritare, în conformitate cu Legea privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi religie.



Cu toate acestea, Republica Moldova nu a ratificat Protocolul 12 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Un număr considerabil de persoane din rândul minorităţilor etnice nu au acte de identitate. În mai multe cazuri de violenţă care implică motivaţia rasială, poliţia nu a investigat. Avocaţii parlamentari nu au apelat la instanţele de judecată pentru a proteja interesele presupuselor victime ale discriminării. Mult mai mulţi bani vor fi necesari pentru punerea în aplicare a Planului de acţiune în favoarea romilor.

În raportul său, ECRI adresează autorităţilor mai multe recomandări, inclusiv următoarele trei care necesită o implementare prioritară și care vor fi reexaminate de către ECRI în termen de doi ani:
  • ratificarea Protocolului 12 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului;
  • iniţierea unui sistem de înregistrare şi monitorizare a incidentelor rasiste şi colectarea sistematică a datelor privind grupurile vulnerabile;
  • informarea grupurilor vulnerabile cu privire la legislaţia şi organele competente împotriva rasismului, stabilirea de contacte regulate între aceste organisme şi grupurile vulnerabile, şi desfășurarea de investigaţii eficiente în vederea repunerii în drepturi şi a aplicării unor sancţiuni adecvate.
Descărcaţi Raportul în română
Descărcaţi Raportul în engleză
Descărcaţi Raportul în franceză