Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE RM - Septembrie 2013









30.09.2013

Conferința "Consolidarea cooperării internaționale europene și Parteneriatul Estic în cercetare, dezvoltare și inovare"
 
 In perioada 30 septembrie-1 octombrie Președinția lituaniană a Consiliului UE găzduiește la Vilnius conferința "Consolidarea cooperării internaționale europene și Parteneriatul Estic în cercetare, dezvoltare și inovare" (EEP2013) .Conferința se concentrează asupra cooperării în domeniul CDI la nivel internațional, cu un accent special pe țările Parteneriatului estic, în contextul Spațiului European de Cercetare, Uniunii inovării, Europa 2020 și inițiativelor Foaia de parcurs din cadrul Parteneriatului estic 

Detalii (eng) (rom).

30.09.2013

România va sprijini și în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene
Plenul Camerei Deputaților din România a adoptat luni Declarația privind susținerea Republicii Moldova în eforturile de aderare la Uniunea Europeană, după discursul președintelui Parlamentului acestui stat, Igor Corman.
27.09.2013

Iniţiativa UE "Noaptea Cercetătorilor"2013



Noaptea Cercetătorilor se desfășoară în fiecare an în Europa în a patra zi de vineri din luna septembrie. Au loc evenimente în 25 de state membre (cu excepția Austriei, Danemarcei și Luxemburgului) ale UE, precum și în Bosnia și Herțegovina, Insulele Feroe, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Israel, Muntenegru, Moldova , Serbia și Turcia.

Noaptea Cercetătorilor este organizată în cadrul proiectului MORE4U, în premieră în Republica Moldova și este una din cele mai renumite iniţiative ale Uniunii Europene, care reuneşte oamenii de ştiinţă cu publicul larg care au interese comune şi care încearcă să combine cunoştinţele din domenii specifice într-un mod amuzant şi prietenos. Proiectul se adresează minţilor curioase ce vor să afle cum e sa fii cercetător ştiinţific şi cât de importantă este munca lor de zi cu zi.

Detalii

 26.09.2013
  
Ziua Europeană a Limbilor 

Începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. Europa este posesoarea unei adevărate bogății lingvistice: 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară, fără să menționăm limbile vorbite de cetățenii provenind din alte țări și de pe alte continente. Tocmai pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogății lingvistice, 

Uniunea Europeană și Consiliul Europei au lansat, în 2001, inițiativa Anului european al limbilor. Din această inițiativă a luat naștere Ziua Europeană a Limbilor. Obiectivele sale sunt: sensibilizarea publicului față de plurilingvism în Europa, cultivarea diversității culturale și lingvistice și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii, la școală sau în afara acesteia. Lansat oficial în anul 1999 de către Comisia Europeană, European Language Label (Certificatul lingvistic european) este un premiu care încurajează inițiativele în materie de predare și învățare a limbilor străine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, prin difuzarea informațiilor referitoare la acestea și prin promovarea bunelor practici.

    Mai mult
    Întrebări frecvente privind limbile în Europa
    Publicatii
    Documente
    Quiz lingvistic
    Comunicat de presa 

    24-25.09.2013

    Vizita de lucru la Bruxelles.a Viceprim-ministrului, Ministrului Economiei RM, dl Valeriu Lazăr

    Comisarul European pentru Energie Gunther Oettinger, a reiterat sprijinul Comisiei Europene pentru proiectele care vizează securitatea energetică a Republicii Moldova.

    În cadrul întrevederii,cu Comisarul European pentru comerț, Karel De Gucht. Valeriu Lazăr a reiterat interesul RM de a semna Acordul de Asociere cât de curând posibil. Părțile au discutat agenda ulterioară parafării, semnării și intrării în vigoare a Acordului de creare a Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv și agenda de realizare a deciziei din 25 septembrie a Comisiei Europene privind anularea cotelor de export pentru vinurile moldovenești în spațiul comunitar.

    Detalii

    25.09.2013

    Comisia Europeană propune să deschidă complet piața UE pentru importurile de vinuri din Republica Moldova,

     înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova și a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), ca o măsură pentru a compensa dificultățile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre piețele sale tradiționale.


    Piața Uniunii Europene este o alternativă durabilă și un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci și un spațiu al solidarității.”, a declarat Dacian Cioloș, Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală.

    Detalii 
    Interviu cu Dacian Cioloș, comisarul european pentru agricultură.

    21.09.2013

    Ziua cooperării europene 2013


     În această săptămână se află în centrul atenției proiectele și programele transfrontaliere, transnaționale și interregionale din cadrul politicii regionale a UE, din perspectiva valorii lor pentru comunități, regiuni și statele membre. Campania, derulată în perioada care precede celebrată la 21 septembrie, intervine într-un moment critic.

    Programul România-Ucraina-Republica Moldova s-a alăturat şi în acest an iniţiativei Comisiei Europene de a sărbători Ziua Cooperării Europene, aducând în atenţia comunităţilor aflate de o parte şi de alta a graniţelor rezultatele proiectelor de cooperare transfrontalieră,

    Cu această ocazie structurile programului vor organiza eveniment de o zi la Chişinău, în data de 20 septembrie 2013 care va include o conferință de presă, un targ de proiecte și un concert internațional în aer liber la care vor participa artişti din România și din Republica Moldova.

    Detalii
    Comunicat de presa al Cancelariei de Stat

    16-22.09.2013

    Săptămâna europeană a mobilităţii 2013

    Săptămâna Mobilității Europene este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă. Scopul campaniei, care se desfășoară între 16-22 septembrie, în fiecare an, este de a încuraja autoritățile locale europene să introducă și să promoveze măsuri durabile de transport și de a invita cetățenii lor să încerce alternative la utilizarea automobilului. 
    Anul acesta, săptămâna mobilității, care se încheie la 22 septembrie, se desfășoară sub sloganul „Clean air — it's your move!” (Un aer mai curat - dumneavoastră decideți!). Campania sensibilizează publicul larg cu privire la impactul transporturilor asupra calității aerului și încurajează cetățenii să aibă grijă de sănătatea și de calitatea vieții lor schimbându-și obiceiurile în materie de mobilitate.
    Detalii


    19.09.2013



    Mobiasbanca primeste un împrumut  de 5 milionae EURO în cadru; unui nou proiect de finantare întru consolidarea suportului acordat IMM din RM

     Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) îşi consolidează suportul pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova prin lansarea unui program cadru în sectorul financiar în sumă de 80 milioane de euro, într-un moment în care accesul la finanţare rămâne limitat. Mobiasbancă - Groupe Société Générale este prima bancă care s-a alăturat la acest program şi va primi un împrumut de €5 milioane pentru creditarea ÎMM-urilor care au nevoie de finanţare pentru a creşte.


    “Necesităţile de finanţare ale ÎMM-urilor merită o atenţie deosebită întrucât dezvoltarea lor este crucială pentru dezvoltarea pe termen lung,” a menţionat Julia Otto, şefa biroului BERD la Chişinău. “Linia de credit acordată Mobiasbancă ca parte a noului program-cadru pentru sectorul financiar va asigura banca cu finanţare pe termen lung pentru investiţiile ÎMM-urilor. Ne dorim să fim mai aproape şi de afacerile din regiunile îndepărtate ale Moldovei unde e cel mai mult nevoie de finanţare,” a adăugat dumneaei.

    Detalii (eng) (rom)

    16.09.2013

    Inaugurarea Incubatorului de Afaceri din Coşnita


     Incubatorul de Afaceri din Coşniţa a fost creat cu suportul financiar al UE, în cadrul Programului „Stimularea Economică în Zonele Rurale". În ultimii trei ani, pentru realizarea Programului, au fost alocate aproape 30 de milioane de lei.

     Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola , a salutat participanții în limba română şi a spus că deşi se află de scurt timp în Republica Moldova a îndrăgit-o deja tare mult.

    „Succesul Republicii Moldova este şi succesul nostru. Vom lucra împreună pentru a realiza aceste succese, totul se află în mâinile Guvernului de la Chişinău, proiecte de acest gen sunt sprijinite de noi", a subliniat Şeful Delegaţiei UE în ţara noastră.Pirkka Tapiola a precizat că în ţările membre ale UE activează deja 900 de Incubatoare de Afaceri, acestea devenind un instrument ce oferă o gamă largă de sprijin pentru companiile în devenire şi cele existente.„Scopul comun al UE şi al Guvernului Republicii Moldova este de a crea 5 asemenea incubatoare în anul 2013. Astfel, setul este completat cu acest Incubator de la Coşniţa", a conchis oficialul european

    Detalii 

    13-14.09.2013

     Reuniune informală a miniştrilor educaţiei privind dialogul ţărilor Parteneriatului Estic

    În cadrul reuniunii au fost abordate o serie de subiecte privind participarea statelor Parteneriatului Estic la edificarea Spațiului European al Învățămîntului Superior, axîndu-se pe realizări, provocări, dar și solicitări de asistență din partea UE pentru depășirea unor dificultăți identificate la această etapă.

    Printre subiectele de importanță, abordate în cadrul Reuniunii, au fost: progresele înregistrate în implementarea obiectivelor Procesului Bologna, în special, asigurarea calității în învățămînt, prin prisma modernizării curriculei universitare, dar și impactul Programelor UE în promovarea reformelor la nivel național. În esență, Reuniunea a prezentat o pregătire a statelor Parteneriatului Estic către Summit-ul de la Vilnius. 


     13.09.2013

    Evolutia pregatirilor catre Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius discutata la Erevan 


    La Erevan a avut loc astăzi reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe ai ţărilor Parteneriatului Estic. În cadrul şedinţei au fost discutate pregătirile către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, inclusiv în contextul evoluţiilor din statele partenere în realizarea angajamentelor asumate în relaţiile lor bilaterale cu UE.

    Comisarul European Štefan Füle a menţionat că în ceea ce priveşte Republica Moldova, parafarea în cadrul Summit-ului de la Vilnius a Acordului de Asociere cu UE, care va include crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător şi semnarea ulterioară a acestuia pe parcursul anului viitor, pe durata mandatului actualei Comisii Europene, rămîne a fi unul dintre obiectivele noastre comune şi un angajament personal al Comisarului. "La Vilnius sperăm să auzim o noutate bună în privinţa avansării procesului de liberalizare a regimului de vize pentru Republica Moldova", a declarat în cadrul conferinţei de presă Comisarul European.

    11.09.2013

     UE sustine Moldova împotriva presiunilor Rusiei

    În cadrul şedinţei Parlamentului European din 11 septembrie 2013, au avut loc dezbateri cu privire la presiunile exercitate de Rusia asupra ţărilor din cadrul Parteneriatului Estic. Mai mulţi parlamentari europeni şi-au expus opiniile şi au făcut declaraţii  Remarcabilă în aces sens a fost declaraţia Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, care a dat asigurări de susţinere din partea UE a ţărilor din cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv Moldova, împotriva presiunilor Rusiei şi a menţionat, printre altele,  că: 
     
     „Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius se apropie repede. El promite să marcheze un pas important în asocierea noastră politică şi integrarea noastră economică cu câţiva din vecinii noştri din Europa de Est. În unele cercuri acesta este văzut clar – şi greşit – ca o ameninţare. Ca rezultat, asistăm la o presiune enormă pusă pe câţiva din partenerii noştri. 

     11.09.2013

    Moldova va primi 30 de mil. de euro de la UE pentru a îndeplini precondițiile semnării Acordului de Asociere\
    Programul-cadru de suport al acordurilor aflate în desfășurare și cele viitoare dintre Republica Moldova și UE va permite realizarea mai multor proiecte Twinning, TAIEX, SIGMA și va oferi asistență tehnică în valoare de 30 de mil. de euro. Banii vor fi alocați pentru elaborarea și revizuirea politicilor naționale, legislației în domeniul reformării administrației publice, justiției, afacerilor interne și comerţ astfel încât prevederile Planului de Acţiuni RM-UE să fie aplicate în cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi pentru participarea Republicii Moldova la programele comunitare şi agenţiile UE.



    11.09.2013

    Pirkka Tapiola - noul şef al Delegaţiei UE în Republica Moldova 

    Ambasadorul Pirkka Tapani Tapiola a declarat că Republica Moldova va beneficia și pe viitor de sprijinul UE pentru politica sa de aliniere la standardele spațiului comunitar. Diplomatul a salutat agenda de reforme a autorităților Republicii Moldova și a subliniat importanța stabilirii unui climat de încredere între cele două maluri ale Nistrului în vederea reglementării diferendului transnistrean. „UE nu se va lăsa antrenată în jocuri geopolitice, ci va urma politica sa de acordare asistenței țărilor care împărtășesc aceleași valori cu UE. Orice presiune politică sau economică îndreptată împotriva statelor participante la programul Parteneriatului Estic, din cauza angajamentelor față de UE, este inacceptabilă”, a spus diplomatul. 

    Detalii 

    5,09.2013

    Vizita Miniştriilor Afacerilor Externe ai ţărilor Benelux la Chişinău

    Miniștrii Afacerilor Externe ai țărilor Benelux, Didier Reynders (Belgia), Frans Timmermans (Țările de Jos) și Jean Asselborn (Luxemburg), efectueaz[, o vizită comună în Republica Moldova, .

    Vizita miniștrilor de Externe a celor trei state membre fondatoare ale UE în ajunul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie curent, vine să reconfirme sprijinul ferm al țărilor Benelux pentru agenda de reforme a Republicii Moldova, care constituie un angajament puternic al ţării noastre în vederea atingerii obiectivelor strategice europene, menite să asigure un viitor mai bun pentru cetățenii săi.

    Republica Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care va găzdui vizita miniștrilor de Externe ai statelor Benelux în format trilateral.

    De asemenea, vizita înalţilor oficiali europeni confirmă continuitatea dialogului politic și diplomatic cu cele trei state, menit să aprofundeze relaţiile de prietenie şi cooperare ale Republicii Moldova cu ţările Benelux, și să promoveze subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală comună.
     4.09.2013
      
    Reuniunea anuală a Conferinţei Autorităţilor Locale şi Regionale din Parteneriatul Estic (CORLEAP)
    In cadrul Conferintei a fost aprobat un raport privind democraţia locală în ţările Parteneriatului Estic si adoptate un sir de recomandări pentru Summit-ul şefilor de stat şi de guvern, care va avea loc tot la Vilnius la sfârşitul lunii noiembrie curent. Participantii la Conferința autorităților locale și regionale pentru Parteneriatul estic (CORLEAP), au convenit că, în scopul de a face o diferență decisivă în politicile Parteneriatului estic pentru cetățeni, autoritățile locale trebuie să se implice ca parteneri activi în cadrul strategiei Parteneriatului Estic .
    Detalii ( eng)

    CORLEAP: Timpul de a regândi rolul administraţiei locale în Parteneriatul Estic (rom)

    2.09.2013

    Vizita Președintelui  Parlamentului Regatului Suediei, Per Westerberg,  în Republica Moldova

     Președintele Parlamentului Suediei Per Westerberg a declarat că Suedia va sprijini și în continuare eforturile Republicii Moldova de integrare europeană. Speakerul suedez a remarcat progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea agendei europene, exprimându-și încrederea că Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius va fi un succes pentru țara noastră. În aceeași ordine de idei, Per Westerberg a încurajat autoritățile de la Chișinău să se concentreze în următoarea perioadă pe reformele de modernizare a țării și să faciliteze implementarea noilor idei și tehnologii în domenii precum industria și agricultura. De asemenea, Președintele Parlamentului suedez a subliniat importanța intensificării relațiilor de cooperare interparlamentară între Republica Moldova și țările membre ale UE, precum și țările Parteneriatului Estic.