Faceți căutări pe acest blog

BV_Raportul Comisarului CoE pentru Drepturile Omului



Report by Nils Muižnieks, Commissioner for Human Rights of the Council of Europe, following his visit to the Republic of Moldova from 4 to 7 March 2013. - Strasbourg, 30 April 2013. - 21 p.
 

"Reforma în curs a sistemului judiciar din Republica Moldova ar trebui să conducă la un sistem de justiţie independent, imparţial şi eficient, capabil să îmbunătăţească protecţia drepturilor omului", a declarat, la 30 septembrie 2013, Nils Muižnieks, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, publicând raportul său privind vizita în Republica Moldova, efectuată între 4 şi 7 martie 2013.

Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru perioada 2011-2016 este un angajament major în această direcţie. Cu toate acestea, Comisarul subliniază că procesul de reformare trebuie să fie susţinut de o finanţare adecvată şi măsuri politice concrete. "Bugetul instanţelor judiciare din Moldova este de douăzeci de ori mai mic decât bugetul mediul prevăzut de statele membre ale Consiliului Europei, iar judecătorii nu sunt protejaţi în mod corespunzător de presiuni politice nejustificate. Perioada iniţială de probaţiune de cinci ani ar trebui să fie revocată, iar dispoziţiile care permit demiterea judecătorilor sau iniţierea procedurilor disciplinare împotriva lor din cauza deciziilor pe care le iau ar trebui să fie abrogate. "

Comisarul recomandă autorităţilor să ia măsuri ferme pentru reformarea şi depolitizarea Procuraturii, pentru stabilirea unor proceduri obiective, bazate pe merite la selectarea candidaţilor pentru funcţia de Procuror General.

Impunitatea reprezentanţilor organelor de drept pentru aplicarea relelor tratamente şi a torturii rămâne o problemă serioasă în Republica Moldova. "Investigarea acestor cazuri este de multe ori ineficientă, iar pedeapsa tinde să fie indulgentă. De asemenea, este regretabil faptul că toate sentinţele de condamnare a ofiţerilor de poliţie care au supus torturii şi relelor tratamente manifestanţii care au participat la evenimentele din aprilie 2009 au fost suspendate de către instanţele judecătoreşti. Autorităţile ar trebui să combată orice cultură instituţională care favorizează un climat de impunitate, inclusiv prin investigarea detaliată a oricărei acuzaţii de tortură sau de maltratare împotriva reprezentaţilor organelor de drept, asigurând punerea în aplicare a pedepselor cu efect de descurajare şi adoptarea unei politici de toleranţă zero faţă de încălcările grave ale drepturilor omului. Politicile anti-corupţie şi mecanismele corespunzătoare de instruire şi de control ar fi, de asemenea, benefice. "

Deşi a salutat implementarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2011-2014, Comisarul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de resurse care ar putea împiedica realizarea obiectivelor sale. "Pentru a asigura o finanţare suficientă, procesul bugetar ar trebui să includă planificarea şi revizuirea drepturilor omului pentru a informa politicienii de consecinţele deciziilor lor asupra exercitării efective a drepturilor fundamentale. De asemenea, este important să se definească domeniile prioritare, cu accent pe drepturile omului ale celor mai vulnerabile grupuri, pentru a stabili o mai bună coordonare cu planurile sectoriale şi cu reforma sectorului justiţiei în curs de desfăşurare, să se implice activ societatea civilă şi să dezvolte o strategie de comunicare eficientă cu privire la Planul de acţiuni pentru a sensibiliza publicul şi funcţionarii de stat cu privire la drepturile omului. "

În cele din urmă, salutând numirea membrilor Consiliului de egalitate, Comisarul solicită autorităţilor să stabilească o instituţie a Avocatului Poporului cu adevărat independentă şi eficientă, să consolideze legislaţia anti-discriminare şi să asigure implementarea eficientă a acesteia, să ratifice Protocolul privind anti-discriminarea la Convenţia Europeană și să accepte procedura plângerilor colective prevăzută de Carta Socială Europeană pentru a proteja mai bine drepturile economice şi sociale.