Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Octombrie










 29.10.2013

Întrevedere  Comisarului European pentru Extindere, Stefan Fule, cu liderii coaliţiei pro-europene din RM

Au fost discutate aspecte ce ţin de agenda europeană a Moldovei, în special parafarea la Vilnius a  Acordului de Asociere dintre RM şi UE, şi semnarea acestuia anul viitor.

Stefan Fule s-a declarat un prieten al Republicii Moldova și a cetățenilor săi ş a subliniat urgența consolidării responsabilității politice și a transparenței, presiunile pentru reformele judiciare și de drept, precum și importanța combaterii corupției la toate nivelurile.

 Detalii (eng)  (rom)

29-30.2013

Vizita Ministrului  Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkevics în Republica Moldova


 Moldova rămâne stat prioritar pentru Guvernul leton. Începând cu anul viitor, Letonia va spori asistenţa oferită Republicii Moldova prin programul de asistenţă pentru dezvoltare”, a precizat ministrul leton, reiterând faptul că, Letonia este gata să continue susţinerea reformelor în Republica Moldova, în special în domeniul justiţiei, educaţiei, sănătăţii, administraţiei publice, agriculturii şi dezvoltării regionale, precum şi domeniul securităţii şi apărării. Totodată, oficialul a subliniat necesitatea dinamizării activităţii turistice dintre ambele ţări şi sporirii numărului de burse pentru studenţii moldoveni în universităţile letone. De asemenea, oficialii au discutat despre extinderea cadrului juridic bilateral, unul dintre domeniile importante fiind securitatea socială.

  Detalii (eng) (rom)

28-29.10.2013

Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării 2013


AGENDA
În prima zi a forumului, discuţiile au vizat primul raport de evaluare a SUERD, după 18 luni de implementare a Strategiei şi publicat de Comisia Europeană în aprilie 2013, şi Planul de Acţiune al SUERD, care încurajează crearea de reţele de cooperare transnaţionale şi intersectoriale. În acest interval SUERD a demonstrat că este o platformă de cooperare funcţională şi că regiunea Dunării poate să devină mai puternică în lume prin găsirea de soluţii comune, în termeni de creştere, locuri de muncă şi impact global.  Mai mult 
 
  28.10.2013

 Reuniunea miniştrilor de externe din statele dunărene
 
Detalii

 În cadrul reuniunii , discuţiile şi consultările au vizat cooperarea regională şi importanţa dimensiunii teritoriale în noua politică de coeziune a Uniunii, consolidarea structurilor naţionale de guvernanţă a Strategiei Dunării la nivelul palierelor executiv-sectoriale, coordonarea eforturilor naţionale pentru adaptarea abordării macro-regionale la realitatea unei Europe extinse, precum şi capitalizarea mecanismelor de cooperare transnaţională şi transfrontalieră pentru a susţine statele ne-membre participante la Strategie, în demersurile lor de împlinire a aspiraţiilor de integrare europeană. 

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Iulian Groza a pledat pentru sporirea finanţării proiectelor transfrontaliere din bugetul UE pentru toţi participanţii Strategiei,  punctând că, Republica Moldova ar fi, în mod special, interesată de implementarea proiectelor concrete în domeniul energeticii, mediului şi transportului.


  
22-25.10.2013

Forumul pentru tineret al Parteneriatului Estic

Unul din cele mai importante evenimente dedicat tinerilor in cadrul Președinției lituaniene a Consiliului UE se desfasaora loc la Kaunas în perioada 22-25 octombrie. Este vorba despre Forumul Tinerilor din Parteneriatul Estic

  Forumul pentru tineret al Parteneriatului Esticare drept obiectiv;
  • De a spori recunoașterea activității de tineret și a învățămantului non-formal în special în contextul incluziunii sociale, bazându-se pe sinergiile dintre structurile internaționale, naționale, regionale și la nivel local;
  • Creșterea calității și vizibilității învățămantului non-formal și a activităților pentru tineret la nivel local și să stimuleze schimbul de bune practici ale activitatii tinerilor din tarile Parteneriatului Estic și Tineretului din țările programului de acțiune;
  • Prezentarea cooperării actuale dintre tineri în cadrul Action Programme's Eastern Partnership Youth Window și de a explora oportunitățile oferite de viitorul program al UE pentru educație, formare profesională, tineret și sport.
 Mai mult

Primul Forum pentru tineret al Parteneriatului Estic (rom)
Eastern Partnership Youth Forum (eng)


22-25.10.2013



Vizită Prim-ministrul Iurie LEANCĂ la Strasbourg și Bruxelles


Şeful Guvernului se va întâlni cu Martin SCHULZ, Președintele Parlamentului European, cu Štefan FǕLE, Comisarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate, cu Graham WATSON, membru al Parlamentului European și Raportorul Permanent al PE pentru Republica Moldova, dar și cu alți membri ai Parlamentului European.

Pe 24 octombrie, Prim-ministrul Iurie LEANCĂ se va deplasa la Bruxelles, unde se va întâlni cu Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și Politică de Securitate, Catherine ASHTON. Părțile vor discuta despre evoluția agendei europene și priorități: înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, dar și agenda post-Vilnius. După această întrevedere, Iurie LEANCĂ va participa la reuniunea Partidului Popular European.

Detalii

 22.10.2013

Miniştrii de Externe ai Suediei şi Poloniei, în vizită la Chişinău

Înalţii oaspeţi au reconfirmat determinarea UE de a menţine şi dezvolta în continuare parteneriatul cu Republica Moldova. Ei s-au arătat încrezători că Acordul de Asociare RM-UE va fi parafat la Summitul de la Vilnius şi există premise reale pentru semnarea acestuia în anul 2014.

Radosław SIKORSKI a menţionat că Polonia este un promotor activ al intereselor Republicii Moldova în efortul de modernizare şi aliniere la standardele europene. Şeful diplomaţiei poloneze a exprimat disponibilitatea ţării sale de a acorda asistenţă ţării noastre în procesul de integrare europeană. Radosław SIKORSKI a menţionat că Republica Moldova este lider în cadrul Parteneriatului Estic şi a exprimat susţinerea ţării sale în liberalizarea regimului de vize cu UE pentru cetăţenii Republicii Moldova.

La rândul său, ministrul suedez Carl BILDT a subliniat importanţa transformărilor pe care le implică pentru statele partenere cooperarea cu UE, dar şi beneficiile economice pentru acestea.

 Detalii


21.10.2013


Republica Moldova a aderat la  Parteneriatul Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu

Armenia, Georgia și Republica Moldova au aderat la  Parteneriatul Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu, în încercarea de a spori în mod semnificativ sprijinul pentru eficiență energetică și reducerea emisiilor nocive.

Stefan Füle, Comisarul UE pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate a declarat:
".. Ma bucur ca Armenia, Georgia și Republica Moldova au decis să se alăture Parteneriatului. Comisia Europeană, în calitate de donator principal al Fondului, este gata să asigure până la € 30 milioane pentru cele trei țări care au aderat la facilitate, în scopul de a eficienței energetice de co-finanțare și proiecte de mediu în municipii. "

Detalii eng  rom

18.10.2013

Agenda Consiliului  Afacerilor Externe UE - in preajma Summit-ului de la Vilnus

Agenda Consiliului prevede si  pregătiri ale unor aspecte comerciale ( acordurile  de liber schimb (DCFTA) ale  acordurilor de asociere ale UE cu partenerii săi estici, inainte de summitul de la Vilnius, Lituania, în perioada 28-29 noiembrie.Reuniunea la nivel înalt  de la Vilnus, isi propune drept rezultate semnarea unui acord de asociere UE-Ucraina / DCFTA și parafarea acordurilor de asociere / DCFTA cu Republica Moldova și Georgia.

Negocierile privind DCFTA cu Republica Moldova, Georgia și Armenia au fost finalizate în perioada iunie si iulie 2013, în timp ce negocierile pentru UE-Ucraina au fost încheiate în decembrie 2011 și acordul parafat în iulie 2012. Consiliul va discuta despre beneficiile zonelor de liber schimb aprofundat si cuprinzator, importanța implementării acestora și sprijinul pe care UE il poate aduce partenerilor săi, inclusiv asistența tehnică orientată.

Detalii  (eng)  ( rom )
 

15.10.2013
 
Reuniunea înalţilor oficiali RM-UE privind liberalizarea regimului de vize

 Reuniunea a avut drept scop informarea despre nivelul de implementare a condiţionalităţilor fazei II-a a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, precum şi ultimele evoluţii în realizarea reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. Totodată, în cadrul reuniunii au fost discutate priorităţile şi calendarul Dialogului RM-UE pentru perioada imediat următoare.

Directorul General DG HOME, Stefano Manservisi, a felicitat RM pentru progresul substanţial realizat în implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize (PALV), singura ţară din cadrul Parteneriatului Estic care este la cea de-a doua fază a PALV.



11-12.10.2013

Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în Moldova

Vizita are loc în contextul în care Republica Moldova se pregătește pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, prevăzută la Summitul de la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013, acord care prevede și crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.




„Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, prin aderarea ei la piața europeană, va contribui nu numai la crearea de locuri de muncă dar și la creșterea calității vieții cetățenilor. Odată cu încheierea acordului de asociere, Republica Moldova va avea șanse reale de dezvoltare economică datorită accesului neîngrădit pe o piață de peste o jumătate de miliard de consumatori", a declarat comisarul european Dacian Cioloș înaintea vizitei la Chișinău.     

Detalii
(VIDEO)Conferință de presă susținută de Iurie Leancă și Dacian Cioloș

 9.10.2013

Crearea spațiului european unic al transporturilor  

La 9 octombrie, la reuniunea miniștrilor transporturilor din țările Parteneriatului estic va fi initiat un spațiu european unic al transporturilor. Cooperarea dintre Uniunea Europeană și șase țări partenere din Est (Belarus, Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan) în sectorul transporturilor înseamnă dezvoltarea de proiecte împreună și va aduce un beneficiu economic real.

Noi acțiuni în domeniul transportului vor fi definite prin Declarația comună cu privire la capacitățile de cooperare din cadrul Parteneriatului estic în domeniul transporturilor, care urmeaza a fi semnata în timpul reuniunii. Lituania, prezidând Consiliul UE, se așteaptă ca reuniuni ale miniștrilor transportului din statele Parteneriatului să aibă loc în mod regulat, în scopul de a evalua în mod constant rezultatele și de a stabili noi obiective.



Detalii (eng) (rom)
 

7.10.2013


Prima reuniune ministerială a justiţiei şi afacerilor interne din cadrul Parteneriatului Estic


Reprezentanţi din Armenia, Azerbaidjan, Belarusi, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina se vor alătura miniştrilor UE pentru a discuta mersul reformelor şi cooperarea în domeniul justiţiei, afacerilor interne şi migraţiei.


Detalii

4 - 5 .10.2013

 Cea de-a 5-a intrunire a Societatii Civile in cadrul Parteneriatului estic

 Anul aceasta Adunarea Generală, va avea loc sub un slogan simbolic "Impreuna pentru un viitor european", si va fi organizata în perioada 4-5 octombrie, la Chișinău, Republica Moldova.

Aceasta se va concentra asupra rolului societății civile în contextul semnatrii acordurilor de asociere  cu mai multe țări partenere, evaluarea societății civile a procesului de reformă în țările Parteneriatului estic în preajma  Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

 Detalii ( rom)   (eng)

Rezoluţii şi declaraţii ale celui de-al 5-lea Forum al societăţii civile, 4-5 octombrie, la Chişinău

 Vizita Comisarului European pentru extindere și politica de vecinătate,Štefan Füle,
Comisarul va adresa întrunirea a peste 250 representanți ai societății civile din țările Parteneriatului Estic și ale UE

DISCURSCUL lui Stefan FULE la cea de-a 5-a reuniune a Forumului Societatii civile a Parteneriatului Estic - Civil Society at the Heart of Eastern Partnership

În cursul vizitei În Moldova , Comisarul european ,  va discuta cu partenerii moldoveni chestiile ce țin de agenda bilaterală între UE și Republica Moldova, starea reformelor în Moldova, beneficiile cooperării UE-Moldova, precum și parafarea Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova, prevăzută pentru Summitul de la Vilnius în noiembrie 2013..  Detalii

4.10.2013

Estonia susţine constant R. Moldova în procesul de integrare europeană

Preşedintele Estoniei Toomas Hendrik Ilves a declarat că progresele realizate de autorităţile de la Chişinău în cadrul programului Parteneriatului Estic oferă perspective clare pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Estonia susţine fără rezerve aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova. Parafarea Acordului de Asociere cu UE va oferi noi oportunităţi pentru modernizarea ţării. Pledăm, de asemenea, pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetăţenii moldoveni”, a spus Toomas Hendrik Ilves.


4.10.2013


Vizita Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Linas Linkevičius

Linas Linkevičius a reiterat sprijinul deplin al Lituaniei în realizarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova și a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor de pe agenda europeană pentru ca Summitul de la Vilnius să fie un succes pentru cetățenii Republicii Moldova.

Detalii

3.10.2013 

Negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea transnistreană
 
La întrevederea în formatul 5+2 vor participa reprezentanţi ai părţilor, mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri din Moldova, Transnistria, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Discuţiile vor fi prezidate de către Ambasadorul Andrei Deşciţa, Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflicte.

Detalii

3.10.2013

Vizita reprezentanţilor Grupului Politico-Militar al UE
 
Viceministrul Iulian Groza a reiterat că, o cooperare cu UE în acest domeniu reprezintă una din priorităţile guvernului actual şi a adus mulţumiri pentru sprijinul continuu acordat ţării noastre în vederea reformării sectorului de securitate, precum şi pentru invitaţiile de a participa şi de a contribui la misiunile UE de gestionare a crizelor.Totodată, diplomatul moldovean a subliniat interesul RM de a lansa negocierile cu UE referitor la Acordul privind procedurile de securitate pentru schimbul de informaţie clasificată.

Detalii

2.10.2013

Vizita Comitetului pentru Politică și Securitate al Consiliului Uniunii Europene (COPS)

reunește reprezentanții tuturor statelor membre ale UE la nivel de Ambasador, constituind o verigă importantă în procesul decizional intern al UE în domeniul Politicii Externe și de Securitate Comună ((PESC). Aceasta este a doua vizită a ambasadorilor COPS în RM, prima având loc în decembrie 2011. Cei 28 de ambasadori COPS vor avea întrevederi cu preşedintele ţării Nicolae Timofti, prim-ministrul Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, precum şi alţi oficiali şi reprezentanţi ai opoziţiei.

Detalii

   1.10.2013

 Luna Europeană a Securităţii Informatice

este desfăşurată la nivel european de către Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiei (ENISA) din cadrul Uniunii Europene.

Programul „Luna Europeană a Securităţii Informatice” a fost iniţiat cu scopul creşterii nivelului de informare şi conştientizare a publicului în ceea ce priveşte securitatea cibernetică. 


Luna Europeană a Securităţii Cibernetice în Moldova