Faceți căutări pe acest blog

Premiul pentru Drepturile Omului Václav Havel

Decernat în fiecare an de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în parteneriat cu Biblioteca Václav Havel şi Fundaţia Carta 77, Premiul va lua în considerare candidaturile oricărei persoane, organizaţii neguvernamentale sau instituţii care acţionează întru apărarea drepturilor omului. El constă dintr-o sumă de 60 000 euro.

Premiul pentru Drepturile Omului Václav Havel a fost lansat la Praga (Republica Cehă),  la 25 martie 2013, şi va recompensa acţiunile excepţionale ale societăţii civile de apărare a drepturilor omului în Europa şi în afara continentului.

Juriul a fost compus din preşedintele APCE şi şase persoane independente, recunoscute pentru calităţile lor morale înalte şi experienţa în domeniul drepturilor omului. Premiului a fost înmânat, în prima ediţie, la 30 septembrie 2013,  în cadrul unei ceremonii în timpul sesiunii plenare de toamnă a APCE (30 septembrie - 4 octombrie). El a fost decernat militantului pentru drepturile omului Ales Bialiatski (Bélarus).


În cadrul ceremoniei de atribuire a Premiului Președintele APCE și președintele juriului, Jean-Claude Mignon a menţionat: "În lupta sa de zi cu zi cu încălcarea drepturilor omului, nedreptatea, arbitrarul şi autoritarismul, Ales Bialiatski a lucrat neobosit pentru ca cetăţenii din Belaruspoată pretinde într-o zi la standardele europene, care ne aparţin nouă "

Aflat în închisoare din 2011, după un proces care a fost unanim condamnat de comunitatea internaţională, Ales Bialiatski a dus o luptă lungă în Belarus pentru a ajuta victimele represiunilor politice şi a disemina la nivel mondial informaţiile  cu privire la încălcările drepturilor omului în această ţară. El este presedinte al Centrului pentru Drepturile Omului Viasna, pe care l-a creat în 1996, şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului din 2007. 
 
Biblioteca Václav Havel va organiza apoi la Praga o conferinţă internaţională în onoarea laureatului) pentru a omagia contribuţia acestuia la promovarea drepturilor omului.

Premiul este acordat în memoria lui Václav Havel, dramaturg, luptător împotriva totalitarismului, arhitect al Revoluţiei de catifea din 1989, Preşedinte al Cehoslovaciei şi Republicii Cehe şi simbol durabil al opoziţiei faţă de despotism.