Faceți căutări pe acest blog

Vacanţa europeană 2015






Turismul/: Fișe tehnice despre U.E./ Parlamentul Europrean . -  5 p.(Actualizat 2015)

descarcati
În Uniunea Europeană, sectorul turismului, în accepția sa clasică (de furnizor tradițional deservicii de călătorie și turistice) cuprinde 1,8 milioane de întreprinderi, în special întreprinderimici și mijlocii (IMM-uri). Turismul contribuie cu 5 % la PIB-ul total, iar 5,2 % din populațiaactivă lucrează în acest sector (adică aproximativ 9,7 milioane de persoane). Având în vederelegăturile strânse ale turismului cu alte sectoare economice, contribuția sa este chiar mai mare[10 % din produsul intern brut (PIB) și 12 % din totalul locurilor de muncă]. De fapt, turismuleste cea de a treia ramură a activităților socio-economice din Uniune.

Conform statisticilor privind sosirile turiștilor internaționali (din țări terțe și din cadrul UE),Uniunea Europeană este prima destinație turistică din lume. Având în vedere importanța saeconomică, turismul este parte integrantă a economiei europene. Din perspectivă europeană,politica în domeniul turismului contribuie, de asemenea, la îndeplinirea obiectivelor politicegenerale în domeniul ocupării forței de muncă și al creșterii economice. În plus, importanțadimensiunii de mediu a turismului va crește de-a lungul timpului, fiind deja cuprinsă în domeniulturismului durabil, responsabil sau etic.



descarcati

Călătorind prin Europa 2015-2016=Travelling in Europe 2015- 2016. - 2015. - 10 p.
Europa: un continent cu mii de ani de istorie, cu o moștenire culturală bogată și cu unele dintre cele mai uluitoare peisaje din lume.

Atât de multe lucruri pe care călătorul le poate descoperi și explora, totul fiind mult mai ușor datorită Uniunii Europene (UE)!

Dacă planificaţi o călătorie în ţările UE; noul ghid  al Comisiei Europene Vă va oferi multe sfaturi utile

Europenilor le place să călătorească, iar eliminarea majorității formalităților legate de pașaport și bagaje a înlesnit mult această activitate. Nouăsprezece țări din UE au aceeași monedă (euro), ceea ce face mai ușoară compararea prețurilor și elimină costurile și obstacolele generate de schimbul valutar. Crearea pieței unice, care cuprinde acum peste 500 de milioane de oameni, a adus cu ea mai multe posibilități de a alege și prețuri mai mici. De fapt, majoritatea europenilor consideră că a călători în UE este la fel de ușor ca a călători în țara de origine
 
Dacă apar probleme  Numărul de apel de urgență unic european: 112 Pentru a contacta gratuit serviciile de urgență în orice stat membru al UE de la orice telefon, fix sau mobil, formați 112



 Europa, o mie de istorii diferite Şase teme, un continent: o călătorie de neuitat. - Luxemburg, 2014. - 132 p.
descarcati eng
descarcati rus




Europe, a thousand different stories Six themes, one continent : a journey of a lifetime = Европа – Тысяча различных историй Шесть тем, один континент. Неповторимое путешествие





Publicația a fost editată în cadrul campaniei ”Whenever you’ re ready”, lansată și finanțată de Comisia Europeană. Scopul acesteia a fost de a prezenta diversitatea Europei și de a ajuta turiștii din Brazilia, Rusia, India, China, Chile și Argentina să descopere vechiul continent și să întreprindă o călătorie de neuitat. 

 Rezumat rom



Vizitează capitalele europene ale culturii!

Începând cu 1985, peste 35 de orașe au fost desemnate Capitale culturale europene, de la Stockholm la Genova, de la Atena la Glasgow și de la Cracovia la Porto. De-a lungul anilor, acest eveniment a evoluat fără a pierde din vedere principalul său obiectiv: acela de a pune în evidență bogăția și diversitatea culturilor europene și a caracteristicilor lor comune, de a promova o mai bună cunoaștere reciprocă între cetățenii europeni și de a încuraja un sentiment al apartenenței la aceeași comunitate „europeană”.

 In 2015 Orasele Pilsen (Cehia) și Mons (Belgia) sunt Capitalele europene ale culturi

Cunoaşte patrimoniul cultural european

Premiul UE pentru patrimoniu cultural



Citeşte cărţile câştigătorilor Premiului UE pentru literatură!.
 

  • Câştigătorii pentru 2015 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
  • Câştigătorii pentru 2014 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
  • Câştigătorii pentru 2014 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
  • Câştigătorii pentru 2013 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură
  • Câştigătorii pentru 2012 ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură

 
descarcati

 Preferintele turistice ale europenilor = Preferences of Europeans towards tourism : Flash Eurobarometer 414  - 2015. - 228 p.
  • Experiente de vacanta 2014
  • Destinatii alese pentru 2015









UE: 5 lucruri pe care trebuie să le știți când călătoriți în străinătate


Tuturor ne place să călătorim, dar știm ce trebuie să facem când lucrurile nu merg așa cum am prevăzut? Dacă intervine o urgență, dacă zborul ne este anulat sau dacă pierdem pașaportul… UE are reguli care face mai ușoară viața călătorilor.

Dacă aveți nevoie de asistență urgentă (medicală, în caz de incendiu, pentru a intra în contact cu poliția) apelați numărul 112, operațional și în țări din afara UE, precum Elveția și Africa de Sud.

Nu uitați acasă Cardul european de asigurări sociale de sănătate, ce poate fi obținut de la furnizorul național de asigurări. Cu ajutorul acestuia, la nevoie, puteţi beneficia de serviciile acordate de unităţi medicale de stat, în timpul unei şederi temporare pe teritoriul oricărui stat membru al UE, Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei.


Dacă vi se anulează zborul sau călătoria cu trenul, autobuzul sau vaporul sau dacă acestea întârzie (între 1 și 5 ore, în funcție de mijlocul de transport), aveți dreptul la rambursare, asistență (mese sau/și hotel) sau o rută alternativă - în funcție de condiții. Aflați mai multe despre drepturile pasagerilor.

Dacă sunteți arestat sau vă pierdeți pașaportul sau aveți nevoie de asistență consulară într-o țară din afara UE, în care țara dumneavoastră nu are consulat, puteți apela la ambasada oricărui alt stat UE.

Mai mult


Europa ta - Cetăţeni - Călători



15.07.2015 Mai buna aplicare a drepturilor consumatorilor la închirierea de autovehicule



Începând cu iulie 2015 , în cazul închirierii de autovehicule, cetățenii europeni vor beneficia de clauze contractuale mai clare cu privire la politicile în domeniul asigurărilor și la opțiunile de realimentare a rezervorului, de o rezolvare mai echitabilă a despăgubirilor pentru daune și de o transparență sporită a prețurilor.

Cinci mari societăți de închirieri auto au convenit să își revizuiască în mod semnificativ practicile față de consumatori datorită unei acțiuni comune întreprinse de Comisia Europeană și de autoritățile naționale de resort. Companiile și-au luat angajamentul de a alinia mai bine practicile curente de închiriere a unui autovehicul la cerințele legislației în materie de protecție a consumatorilor, stabilite de normele UE privind drepturile consumatorilor, practicile comerciale neloiale și clauzele contractuale abuzive.

Principalele îmbunătățiri asumate se referă la:

- transparența închirierii de autovehicule online;

- informațiile privind asigurarea facultativă și produsele de asigurare;

- politica transparentă în domeniul combustibililor;

- procese mai clare și mai echitabile de inspecție a vehiculelor;

- perceperea unor costuri suplimentare de la clienți.



Propunerile vor fi puse în aplicare gradual de către companii, majoritatea lor urmând a fi finalizate până la sfârșitul anului 2015.

Mai mult  rom   eng 


8.07.2015

 Eliminarea tarifelor de roaming: Consiliul își confirmă acordul cu PE




Un alt pas către eliminarea tarifelor de roaming pentru telefonia mobilă s-a făcut la 8 iulie 2015, când statele membre reunite în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți au aprobat acordul cu Parlamentul European. Noua legislație va include, de asemenea, primele norme la nivelul UE privind garantarea accesului la internetul deschis, cunoscute și sub denumirea de neutralitatea rețelei.

Pentru prima dată, un act legislativ al UE va stipula că operatorii vor trebui să trateze traficul în mod egal atunci când furnizează servicii de acces la internet. Textul consacră, de asemenea, principiul dreptului utilizatorilor de a accesa și de a distribui conținuturile dorite pe internet. 
Operatorii pot utiliza măsuri rezonabile de gestionare a traficului pentru a menține funcționarea internetului. Aceste măsuri urmează să se bazeze pe cerințe tehnice obiective, nu pe considerații comerciale. Blocarea sau limitarea nu vor fi permise decât într-un număr restrâns de situații, de exemplu pentru a se combate un atac cibernetic sau pentru a se debloca o congestionare excepțională sau temporară a traficului. 
Vor fi permise acordurile privind serviciile optimizate pentru conținut specific atunci când este necesară optimizarea, dar operatorii vor trebui să asigure calitatea generală a serviciilor de acces la internet. Printre aceste servicii specializate se numără, de exemplu, telechirurgia și automobilele conectate. 
Normele privind internetul deschis se vor aplica de la 30 aprilie 2016, data generală a aplicării noului regulament.
Încheierea taxelor de roaming la mijlocul a. 2017

Conform acordului, suprataxele de roaming în Uniunea Europeană vor fi eliminate începînd cu data de
15 iunie 2017. 

Taxele de roaming se vor diminua deja la 30 aprilie 2016, cînd plafonul comercial actual va fi înlocuit de un cost suplimentar de maximum € 0,05 pe minut pentru apeluri, € 0,02 pentru SMS-uri și € 0,05 pe megabyte de date.

Mai mult