Faceți căutări pe acest blog

Vacanţa europeană 2014





2014

 Călătorind prin Europa 2014-2015=Travelling in Europe 2014-2015. - Luxemburg, 2014. - 19 p.
 
DESCARCATI
Uniunea Europeană a celor 28 de țări se întinde pe tot continentul european, de la nord din Laponia până la Marea Mediterană și de la coasta de vest a Irlandei până la țărmurile Ciprului: o bogată tapiserie de peisaje, de la coaste stâncoase până la plaje nisipoase,de la pășuni fertile până la câmpii aride, de la păduri și lacuri la tundra arctică.

  Popoarele din Europa, cu diversitatea lor de tradiții, culturi și limbi, reprezintă peste 7 % din populația lumii. Moștenirea lor istorică este ilustrată de picturi rupestre preistorice, antichități grecești și romane, arhitectură maură, fortărețe medievale, palate renascentiste și biserici baroce.Și Europa modernă atrage călătorul prin orașele sale vibrante, prin festivitățile culturale pline de culoare, prin sporturile de iarnă și de vară și prin bucătăria variată.

Europenilor le place să călătorească, iar eliminarea majorității formalităților legate de pașaport și bagaje a înlesnit mult această activitate.

Optsprezece țări din UE au aceeași monedă (euro), ceea ce face mai ușoară compararea prețurilor și elimină costurile și obstacolele generate de schimbul valutar. Crearea pieței unice care cuprinde acum peste 500 de milioane de oameni a adus cu ea mai multe posibilități de alegere și prețuri mai mici. De fapt, majoritatea europenilor consideră că a călători în UE este la fel de ușor ca a călători în țara de origine. 
Liberalizarea regimului de vize
DESCARCATI
Vize Schengen
*    *    *

"Crossing Routes – Blogging Europe" - Noua platformă online prezintă istoriile bloggerilor care călătoresc prin Europa şi experimentează Itinerariile Culturale ale Consiliului Europei.
Grupuri de bloggeri, fotografi şi cameramani au obţinut posibilitatea, prin Programul comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind Itinerariile Culturale, de a experimenta itinerariile tematice aprobate care străbat Europa.

Urmați bloggerii, postările lor zilnice și blog-urile lor, și descoperiţi călătoria fără sfârșit de-a lungul Itinerariilor Culturale ale Consiliului Europei!

Deveniţi un vizitator al oricărei din cele 29 de Itinerarii Culturale ale Consiliului Europei și împărtășiţi-vă descoperirile și experiențele! 



22.07.2014
DESCARCATI
CARTE VERDE Siguranța serviciilor de cazare turistică=GREEN PAPER Safety of Tourism Accommodation Services . - Bruxelles, 22.7.2014, COM(2014) 464 final

Scopul prezentului document este de a colecta informații cu privire la aspecte faptice și la poziția și așteptările părților interesate, precum și de a stimula o dezbatere publică pe tema siguranței serviciilor de cazare turistică. Comisia Europeană este hotărâtă să realizeze o analiză atentă a politicilor, a propunerilor și a oricărui alt instrument în toate etapele, de la planificare până la punerea în aplicare și evaluare19. Prin urmare, Cartea verde este concepută  pentru a dobândi o cunoaștere corespunzătoare a aspectelor pe care le vizează și nu sugerează un curs prestabilit al acțiunii sau necesitatea ca la nivelul UE să se ia noi măsuri ca rezultat al consultării.


 08.07.2014
Drepturile pasagerilor: aplicație actualizată smartphone  pentru vacanța de vară

  Aplicația gratuită smartphone  a Comisiei privind drepturile călătorilor a fost actualizată, chiar înainte de vacanța de vară pentru a facilita informarea tuturor călătorilor cu privire la drepturile lor, în cazul în care se întâmplă ceva neprevăzut în timpul călătoriei lor. Dispunând de normele existente ale UE privind drepturile pasagerilor, aplicația oferă informații pentru toate tipurile de transport: avioane, trenuri, bărci și autobuze - când și cum se aplică drepturile pasagerilor.


24.05.2014  Calitatea apei din majoritatea zonelor pentru scăldat din Europa este excelentă 

În 2013, calitatea apei mării, a râurilor și a lacurilor din Europa a fost în general foarte bună, în contextul în care peste 95 % din aceste zone au îndeplinit cerințele minime în materie. Din datele prezentate rezultă că gradul de calitate a apelor costiere a fost ușor mai ridicat decât în cazul apelor pentru scăldat interioare.

Toate zonele pentru scăldat din Cipru și Luxemburg au fost considerate ca având o calitate a apei „excelentă”. Aceste țări au fost urmate de Malta (99 % din zonele pentru scăldat au obținut calificativul „excelent”), Croația (95 %) și Grecia (93 %). La polul opus, printre statele membre ale UE cu cea mai mare pondere de zone pentru scăldat cu un grad calitativ „slab” al apei s-au numărat Estonia (6 %), Țările de Jos (5 %), Belgia (4 %), Franța (3 %), Spania (3 %) și Irlanda (3 %).

Raportul anual privind calitatea apei pentru scăldat, elaborat de Agenția Europeană de Mediu (AEM), conține informații cu privire la calitatea apei din 22 000 de zone pentru scăldat din UE, Elveția și, pentru prima oară, din Albania. Pe lângă acest raport, AEM a publicat o hartă interactivă care arată situația fiecărei zone pentru scăldat în 2013.

20.05.2014

 Perioada vacanțelor: sugestii utile pentru o vară fără griji

Odată cu începutul perioadei vacanțelor, când milioane de europeni își planifică călătoriile în Europa și pe alte continente, iată câteva sfaturi utile în cazul în care vă confruntați cu o problemă. Dacă vă întrebați cine va acoperi costurile unui tratament în caz de accident sau dacă doriți să știți ce documente trebuie să pregătiți pentru a lua cu dumneavoastră câinele în străinătate, vă prezentăm mai jos o listă cu tot ce face Uniunea Europeană pentru a vă oferi asistență în timpul călătoriei dumneavoastră.


12.03.2014 - PE: mai multă protecție pentru turiștii care au pachete de vacanță
Turiștii care își alcătuiesc pachetele de vacanță folosind serviciile de pe internet sau din altă parte au nevoie de protecție suplimentară, pentru că nu vor fi asigurați precum turiștii care cumpără de la agenții tradiționali de turism, spun deputații. O propunere legislativă votată  are în vedere asigurarea turiștilor dacă operatorul dă faliment, protecția împotriva unor creșteri majore de prețuri sau a unor modificări ale zborurilor și precizarea drepturilor în circumstanțe speciale.
Regulile UE prezente privind pachetele de vacanță datează din 1990. De atunci, zborurile ieftine au luat amploare, iar vânzările pe internet sau modificat substanțial modul în care turiștii planifică și cumpără vacanțele. Cu toate acestea, multe dintre aceste pachete alcătuite pe internet nu fac subiectul regulilor actuale și turiștii riscă să rămână într-o zonă legală gri care poate fi costisitoare.
Directiva actualizată va extinde definiția pachetelor de vacanță pentru a include cele mai multe tipuri de aranjamente de călătorie alcătuite din diferite elemente, cum ar fi zboruri, cazare și închiriere de mașini, pentru a proteja turiștii în cazul unor probleme. Deputații au insistat de asemenea ca turiștii să fie informați în mod detaliat înainte de încheia un contract dacă aranjamentele lor de călătorie nu reprezintă un pachet și nu oferă același nivel de protecție.



 Gustă drumul tau  prin EUROPA!

 Un "portalul gastronomic", finanțat de Comisia Europeană și Comisia Europeană pentru Turism are drept scop promovarea evenimentelor alimentare și cele turistice  din Europa.

Alaturi de informațiile privind mâncăruri tradiționale și rutele sugerate pentru eșantionarea produselor alimentare și a băuturilor din Europa, site-ul include informații privind etichetele produselor alimentare de calitate.

Mai mult (rom) (eng)

  
  
DESCARCATI
 Preferintele turistice ale europenilor = Preferences of Europeans towards tourism : Flash Eurobarometer 392  - 2014. - 280 p.
  • Experiente de vacanta 2013
  • Destinatii alese pentru 2014





   Călătorind prin Europa 2013-2014 
 Europa: un continent cu mii de ani de istorie, cu o moștenire culturală bogată și cu unele dintre cele mai uluitoare peisaje din lume. Atât de multe lucruri pe care călătorul le poate descoperi și explora, totul fiind mult mai ușor datorită Uniunii Europene (UE).

Puteți călători în numeroase țări din UE fără să fiți controlat la frontieră. Cu moneda euro în buzunar, puteți pleca liniștiți la cumpărături „fără granițe”. Aveți acces la îngrijiri medicale, atunci când aveți nevoie, iar câinele sau pisica dumneavoastră vă pot însoți.

Dacă sunteți la volan, permisul de conducere și polița de asigurare auto emise într-o țară din UE sunt valabile în toate celelalte state membre. De asemenea, va fi mult mai ieftin să utilizați telefonul mobil în străinătate  DESCĂRCAŢI