Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Iulie 2014

30.07.2014

O nouă convenţie pentru combaterea violenţei domestice intră în vigoare

La 1 august 2014 va intra în vigoare Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Deschis pentru semnare la 11 mai 2011, la Istanbul, acest nou tratat este unul decisiv şi constituie primul instrument obligatoriu din punct de vedere juridic din Europa care crează un cadru legal cuprinzător în scopul protecţiei femeilor împotriva tuturor formelor de violenţă.
  
 Prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor reprezintă punctele cheie ale convenţiei. Acest instrument încearcă, totodată, să schimbe mentalitatea şi sentimentele invidizilor, fiind o chemare adresată societăţii, în special bărbaţilor şi tinerilor, să-şi modifice atitudinea. În esenţă, convenţia constituie o nouă chemare pentru egalitatea dintre femei şi bărbaţi, întrucât violenţa împotriva femeilor este adânc înrădăcinată în inegalitatea dintre femei şi bărbaţi în cadrul societăţii şi este perpetuată de o cultură a toleranţei şi a negării.

Președintele APCE, Anne Braseur, a felicitat cele 13 State care au ratificat deja Convenția de la Istanbul, şi a îndemnat ca acestora să li se alăture cît mai multe țări.  

Pentru moment, Republica Moldova  nu a semnat şi nu a ratificat Convenţia de la Istanbul.

  Detalii
Convenţia de la Istanbul

24.07.2014

Evaluarea implementării prevederilor Convenţiei europene împotriva dopajului

În perioada 22 – 25 iulie în Moldova se află în vizită oficială o delegaţie a experţilor din cadrul Consiliului Europei care desfăşoară un exerciţiu de evaluare a implementării prevederilor Convenţiei Anti-doping, pe care Republica Moldova a ratificat-o în 2009.

Experţii din Germania, Cipru, Letonia, Lituania şi Azerbaidjan au purtat o serie de discuţii cu factorii vizaţi de legislaţia anti-doping şi au participat la sesiunea plenară organizată de către Ministerul Tineretului şi Sportului pentru a pune în discuţie subiectele cheie.

Detalii
Convenţia europeană împotriva dopajului (rom)


22.07.2014

22 iulie - Ziua  europeană a victimelor crimelor motivate de ură 

 
La cea de-a 3-a aniversare de la atentatele teroriste de la Utøya şi Oslo (Norvegia), Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a încurajat toţi cetăţenii să susţină victimele crimelor motivate de ură şi să dea dovadă de solidaritate cu acestea. Înaltul oficial european a îndemnat la o sensibilizare mai mare a opiniei publice faţă de consecinţele discursurilor instigatoare la ură.

în cadrul campaniei Consiliului Europei împotriva discursului istigator la ură a fost lansat un APEL către instituţiile europene şi statele membre ale Consiliului Europei de a declara ziua de 22 iulie – Zi europeană a victimelor crimelor motivate de ură, în scopul comemorării victimelor crimelor motivate de ură şi celor care au devenit victimele atacurilor de acest fel. De asemenea, aceasta va demonstra solidaritatea celor vizați, în scopul sporirii gradului de conștientizare și educare a publicului larg cu privire la infracțiuni motivate de ură și consecințele acesteia asupra societății.

Semnează petiţia online
Mai multe informaţii

22.07.2014

Experţii Băncii de dezvoltare a Consiliului Europei - în vizită de monitorizare

În Republica Moldova se află o misiune a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE) în scopul monitorizării implementării fazei II a „Proiectului de construcţie a locuinţelor sociale pentru păturile socialmente vulnerabile”, care este finanaţat în baza Acordului de împrumut între RM şi BCE, semnat la 16 iunie 2012.

Experţii BCE vor avea întrevederi cu autorităţile de la Chişinău, dar şi cu autorităţile publice din Călăraşi, unde vor inspecta blocul de locuinţe sociale finalizat în luna iulie, vor analiza eficienţa proiectului şi impactul asupra beneficiarilor. Alte subiecte de pe agenda vizitei misiunii BCE vizează asigurarea trasparenţei în procesul de achiziţii publice lansate, criteriile si condiţiile de repartizare a locuinţelor pentru persoanele nevoiaşe, verificarea documentaţiei de proiect, precum şi vizitarea a două şantiere în construcţie din republică. 
Detalii

 
22.07.2014

Hotărârile CEDO în cauzele Chirica, Cornea şi Grafescolo S.R.L. împotriva Republicii Moldova

Cauza Chirica împotriva Republicii Moldova (plângerea nr. 50905/08) (fr.)

Cauza vizează o întârziere în executarea unei hotărâri definitive pronunţate în favoarea reclamantului. Reclamantul, Grigore Chirica, fost angajat la Ministerul Apărării, i-a fost repartizată o locuinţă socială în care el s-a mutat la 6 iunie 2006. La 3 august 2006, Ministerul Apărării a solicitat Consiliului municipal Chişinău să-i elibereze reclamantului ordinul de repartiţie a apartamentului în cauză, ceea ce consiliul a refuzat. Printr-o hotărâre din 15 martie 2007, confirmată ulterior de către Curtea Supremă de Justiţie, Curtea de Apel Chişinău, sesizată de reclamant, consiliul municipal a fost obligat să-i elibereze ordinul de repartiţie. La 19 februarie 2009, Consiliul municipal Chişinău a executat hotărârea Curţii de Apel.

Invocând articolul 6 § 1 (dreptul de acces la o instanţă) şi articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii), reclamantul a pretins că prin întârzierea din partea autorităţilor administrative de a executa o hotărâre irevocabilă pronunţată în favoarea sa i-a fost încălcat dreptul său de acces la instanţă şi dreptul său la respectarea bunurilor. În conformitate cu articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv), reclamantul a denunţat de asemenea lipsa unui recurs intern efectiv care să-i apere dreptul său la un termen de executare rezonabil.

Curtea a stabilit încălcarea articolului 6 § 1 şi a articolului 13 şi a acordat reclamantului 900 euro pentru prejudiciul moral şi 100 euro pentru costuri şi cheltuieli.
Cauza Cornea împotriva Republicii Moldova (plângerea nr. 22735/07) (eng.) 



Cauza vizează un proces în cadrul căruia reclamantul, Gheorghe Cornea, a fost retrogradat din funcţia sa de şef de secţie a spitalului de psihiatrie de la Orhei la funcţia de medic obişnuit. La 28 februarie 2006, în lipsa sa, o judecătorie de prima instanţă a anulat decizia spitalului de a-l menţine în funcţia pe care o lăsase temporar vacantă din cauza că îl înlocuia pe medicul-şef al spitalului. El a aflat ulterior de această procedură şi de hotărâre şi a înaintat apel. Totodată, în noiembrie 2006, Curtea Supremă de Justiţie a respins definitiv recursul în interesul legii pe motiv că drepturile sale nu fusese lezate prin hotărârea judecătoriei de primă instanţă. Astfel, Dl Cornea şi-a reluat funcţia de medic obişnuit la spital, cu un salariu mai mic.

Invocând articolul 6 § 1 (dreptul de acces la o instanţă), dl Cornea consideră că nu a avut posibilitatea de a participa la procesul civil privind funcţiile sale la spital, astfel fiind lipsit de dreptul de a-şi expune argumentele în faţa instanţei.

Curtea a stabilit încălcarea articolului 6 § 1 şi a acordat reclamantului 1 800 euro pentru repararea prejudiciului moral.

În martie 2003, societatea reclamantă a încheiat un contract cu consiliul local pentru procurarea unui teren. Cu toate acestea, după trei ani, consiliul local a înaintat o acţiune în justiţie în scopul anulării contractului pe motiv că preţul cerut pentru teren era prea mic şi că vânzarea terenului a fost ilegală ţinând cont de faptul că terenul se afla în apropierea unui râu. La 13 aprilie 2007, judecătoria de prima instanţă i-a dat câştig de cauză şi a declarat contractul nul şi neavenit. Această decizie a fost confirmată de Curtea Supremă de Justiţie printr-o hotărâre definitivă pronunţată la 16 ianuarie 2008.

Invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) şi articolul 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii), societatea reclamantă a considerat inechiabil procesul de anulare a vânzării, prescripţia nefiind aplicabilă în cadrul procesului în instanţă şi societatea nefiind convocată pentru audieri în faţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul speţei.

Curtea a stabilit încălcarea articolului 6 § 1 şi a acordat reclamantului 3 600 euro pentru repararea prejudiciului moral şi 2 000 euro pentru costuri şi cheltuieli.
 
16-18.07.2014
Vizita Preşedintelui APCE, Anne Brasseur, în Republica Moldova

Preşedinele APCE Anne Brasseur efectuează, în premieră, o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 16-18 iulie 2014. Agenda vizitei dnei Brasseur în Republica Moldova include întrevederi cu Preşedintele Parlamentului, Viceministrul Afacerilor externe şi integrării europene, şi Viceprim-ministrul responsabil de reintegrare. De asemenea, sunt prevăzute întrevederi cu delegaţia naţională la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Comisia parlamentară pentru afaceri juridice, numiri şi imunităţi, Preşedinele Partidului comuniştilor, şi cu membrii comunităţii diplomatice.
La 16 iulie 2014 Preşedintele APCE, Anne Brasseur, a avut o întrevedere cu Preşedintele RM, Igor Corman, după care a avut loc o conferinţă de presă comună.

La 17 iulie 2014, dna Brasseur a ţinut un discurs în şedinţa plenară a Parlamentului RM şi a răspuns la întrebările deputaţilor.



15.07.2014

CEDO a comunicat două hotărâri împotriva Moldovei în care sunt vizate forţele de ordine

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat hotărea sa în cauza Ninescu contra Republicii Moldova (nr. 47306/07). Reclamantul, Nicolae Ninescu, este cetăţean al Republicii Moldova născut în 1962. Acesta locuieşte la Bălţi. Cauza vizează un arest preventiv şi un arest la domiciliu care au fost extinse de mai multe ori şi a căror motive au fost contestate de reclamant.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat la 15 iulie 2014 hotărârea sa în cauza Tcaci contra Republicii Moldova (nr. 3473/06). eclamantul, Maxim Tcaci, este un cetăţean al RM născut în 1984 şi aflat în detenţie la Rezina. Cauza vizează relele tratamente la care reclamanatul pretinde că a fost supus în timpul aflării sale în Izolatorul de detenţie provizorie al Comisariatului general de poliţie de la Chişinău. 

09.07.2014

Convenţia Consiliului Europei privind combaterea traficului de organe de origine umană
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a adoptat la 9 iulie 2014 o convenţie internaţională care vizează sancţionarea penală a traficului de organe de origine umană în scopul transplantării, protecţia victimelor şi facilitarea cooperării la nivel naţional şi internaţional în scopul de a urmări cât mai eficient în justiţie persoanele responsabile de acest tip de trafic.

Convenţia invită guvernele de a stabili ca fiind o infracţiune penală prelevarea ilicită a organelor de origine umană de la donatori în viaţă sau decedaţ.

Detalii
09.07.2014

Convenţia Consiliului Europei împotriva manipulării competiţiilor sportive

La 9 iulie 2014 Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a adoptat Convenţia împotriva manipulării competiţiilor sportive.

În opinia Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, noul acord internaţional reprezintă un pas important pe calea apărării integrităţii sportului şi eticii sportive.

Scopul noii Convenţii este de a preveni, depista, pedepsi şi disciplina manipularea rezultatelor sportive, precum şi de a îmbunătăţi schimbul de informaţii şi cooperarea naţională şi internaţională între autorităţile publice implicate, precum şi cu organizaţiile sportive şi operatorii de pariuri sportive.


09.07.2014

Noi modificări ale Regulamentului CEDO 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului în şedinţele plenare din 14 aprilie 2014 şi 23 iunie 2014 a aprobat unele amendamente la Regulamentul Curţii Europene a Drepturilor Omului. Scopul acestora este de a fortifica și asigura o calitate mai bună a activităţii Curţii Europene.

Astfel, Regulamentul a fost completat cu un articol nou, 18 B, care prevede :

"În scopul asigurării calităţii şi coerenţei jurisprudenţei sale, CEDO este asistată de un jurisconsult/avocat. Acesta face parte din Grefa Curţii. Jurisconsultul furnizează avize şi informaţii, în particular în materia formaţiunilor judiciare şi membrilor CEDO."

Totodată, a fost modificată procedura de alegere a Preşedintelui şi a Vicepreşedinţilor Curţii, a Preşedinţilor şi a Vicepreşedinţilor Secţiunilor, a Grefierului şi a Grefierilor-adjuncţi.

Noile prevederi au intrat în vigoare începînd cu 1 iulie 2014.

08.07.2014

Hotărârea CEDO în cauza Ciorap contra Republicii Moldova (nr. 4)

La originea cauzei se află plângerea înaintată de către cetăţenul Republicii Moldova Tudor Ciorap împotriva Republicii Moldova (14092/06). Cauza vizează o intervenţie chirurgicală la care reclamantul a fost supus fiind în detenţie.

Dl Ciorap este invalid de gradul doi şi a fost diagnosticat cu „schizofrenie mozaică”. El a fost condamnat în repetate rânduri pentru comiterea mai multor infracţiuni grave. Începând cu anul 1990, el a fost internat în spital de câteva ori pe parcursul aflării sale în detenţie, invocând acţiuni de auto-mutilare, pretinzând în octombrie 1999 că ar fi înghiţit mai multe cuie de fier. El a fost operat şi externat din spitalul penitenciarului în stare satisfăcătoare. La 9 noiembrie 2000 el a fost internat în spitalul din cadrul penitenciarului cu diagnosticul preliminar “automutilare; diverse obiecte străine în tractul digestiv. În rezultatul examinării radiologice care a confirmat prezenţa obiectelor metalice în abdomenul dlui Ciorap, acesta fusese operat la 21 decembrie 2000, dar medicii nu au depistat niciun obiect metalic.

Invocând articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante), reclamantul a pretins că operaţia în cauză a fost executată împotriva voinţei dale, şi s-a plâns că autorităţile nu au iniţiat unui proces de urmărire penala împotriva a trei doctori care au recomandat operarea sa.

Curtea a stabilit încălcarea articolului 3 din Convenţie referitor la intervenţia chirurgicală la care a fost suspus reclamantul şi a acordat 9.000 euro pentru prejudiciul moral şi 150 euro pentru costuri şi cheltuieli.



07.07.2014

Conferinţă privind importanţa plângerilor individuale înaintate la cuţile constituţionale din Europa

La Strasbourg şi-a defăşurat lucrările Conferinţa privind cele mai bune practici de examinare a plângerilor individuale de către Curţile Consituţionale din Europa.

Preşedinţi şi judecători ai Curţilor Constituţionale din statele membre ale Consiliului Europei s-au reunit la Strasbourg pentru a discuta creşterea rolului lor în prevenirea şi soluţionarea încălcărilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omulu.

Conferinţa a constituit o platformă de schimb de experienţă privind cele mai bune practice de implementare în Europa a sistemelor de examinare a petiţiilor individuale. Au fost examinate abordări diverse ale macanismelor de plângeri individuale practicate în statele membre.

Republica Moldova este reprezentată la forum de către Alexandru Tănase, Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova şi Rodica Secrieru, Secretarul general al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.


01-03.07.2014

Şedinţa comisiei de monitorizare a CPLRE la Chişinău
O delegaţie a Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, urmată de Reuniunea anuală a Comisiei de Monitorizare a CPLRE, organizată pentru prima dată la Chişinău.


Membrii delegaţiei au avut întrevederi separate cu Președintelui Parlamentului Igor Corman, Prim-ministrul Iurie Leancă, Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, Secretarul general adjunct al Guvernului, Sergiu Palihovici.

Oficialii europeni au felicitat Republica Moldova pentru semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere, menționând că acesta este un progres considerabil atât pentru țara noastră, cât și pentru întreaga regiune. De asemenea, ei au salutat și intenția de a obține statutul de țară-candidat la aderare.

Descentralizarea puterii, consolidarea autonomiei locale și onorarea angajamentelor Republicii Moldova față de Consiliul Europei au fost principalele subiecte discutate în cadrul întrevederilor. Oficialii au mai discutat o serie de subiecte ce se referă la contextul regional, implicațiile economice ale Acordului de Asociere asupra agenților economici de pe ambele maluri ale râului Nistru și evoluțiile din autonomia găgăuză. 

Premierul Leancă a remarcat contribuţia Consiliului Europei în promovarea reformelor democratice, drepturilor omului şi statului de drept în Republica Moldova.

La 2 iulie Secretarul general adjunct al Guvernului, Sergiu Palihovici și reprezentanții Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei au susţinut o conferinţă de presă.


01.07.2014

Hotărârea CEDO în cauza Pareniuc împotriva Republicii Moldova

Cauza Pareniuc împotriva Republicii Moldova (nr. 17953/08) vizează o afirmație de organizare a unei înscenări din partea poliției. Reclamanta, Vera Pareniuc, s-a născut în 1955 şi locuieşte la Edineţ (Republica Moldova).

Dna Vera Pareniuc este un fost inspector fiscal, acuzată de luare de mită printr-o hotărâre definitivă din 21 martie 2007. Ea a fost condamnată în baza unor probe (bancnote marcate) obţinute în cadrul unei operaţiuni de urmărire secretă efectuată de către poliţie la 17 februarie 2004, în cursul căreia proprietarul unui magazin, supus interceptării de către poliţie, i-a transmis dnei Pareniuc o sumă de bani în schimbul neraportării unei încălcări din contabilitate. Dna Pareniuc a fost condamnată la plata unei amenzi de 1200 euro şi la o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de trei ani cu suspendare şi la interdicţia pe un termen de trei ani de a activa în administraţia fiscală.

În faţa Curţii reclamanta a invocat articolul. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil), pretinzând că a fost victima unei înscenări.

În faţa Curţii reclamanta a fost reprezentată de către V. Nagacevschi, avocat din Chişinău.

Curtea a constatat încălcarea articolului 6 § 1 din Convenţia europeană a Drepturilor Omului şi a acordat reclamantei 3.500 euro pentru repararea prejudiciului moral şi 2.440 euro pentru costuri şi cheltuieli.