Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Iulie 2014


  Iunie 2014
Mai 2014

 Aprilie 2014
Martie 2014
Februarie 2014
Ianuarie 2014
Arhiva 2011-2013







29.07.2014

Comisia Europeană a anunțat un nou pachet anual de sprijin pentru Republica Moldova

Noua finanțare a UE pentru Republica Moldova este destinată sprijinului modernizării instituțiilor publice cheie care pun în aplicare AA / ZLSAC, îmbunătățirii politicii finanțelor publice și de management, competitivității în afaceri și a celei comerciale din mediul rural oportunitățile comerțului cu UE și protecția minorităților și a grupurilor vulnerabile .

 Programul va contribui în continuare la asocierea politică și integrarea economică cu UE în cadrul inițiativei Parteneriatului estic. Este un prim pachet de asistență bilaterală acordată pentru Republica Moldova în conformitate cu Cadrul unic de asistență, care stabilește obiectivele și prioritățile strategice pentru viitoarea cooperare a UE-Republica Moldova în 2014-2017.

DETALII   eng   rom

 
22.07.2014

Reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic
Discuţiile au vizat, în principal, direcţiile de acţiune după semnarea, la 27 iunie 2014, a Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (AA/DCFTA) cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.
În cadrul reuniunii au fost evaluate activităţile implementate în cadrul Parteneriatului Estic de la adoptarea Declaraţiei Comune a Summit-ului PaE de la Vilnius şi au fost punctate priorităţile şi aşteptările de la Summit-ul PaE de la Riga.
 
 
21-22.07.2014

Vizita Comisarului  European pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor,  Tonio BORG, în RM


 În perioada 20 – 21 iulie 2014, dl Tonio BORG, Comisar European pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor efectuează o vizită în Republica Moldova,  însoțit de dl Joseph SCERRI, Membru al Cabinetului și dl Koen Van DYCK, Șef al Serviciului DG SANCO.Comisarul European a venit să evalueze progresele RM în implementarea standardelor europene privind siguranța alimentelor pentru produsele de origine animală necesare pentru a acorda posibilitatea de export pe piața UE.




18.07.2014

Acordul de Asociere  RM UE - a fost publicat,  în Monitorul Oficial al RM



Documentul va intra în vigoare,  după ratificarea lui de către cele 28 de ţări-membre ale UE.

Până acum Acordul a fost ratificat de patru state; România, Lituania, Letonia şi Estonia. Documentul a fost parafat în data de 28 noiembrie 2013 şi semnat în data de 27 iunie 2014, la Bruxelles.

 Detalii
Acordul de Asociere UE-RM: Listă tematică selectivă
 
 11.07.2014

Acordul cadru privind cooperarea moldo-germană în domeniul dezvoltării

Acordul cadru privind cooperarea moldo-germană în domeniul dezvoltării a fost semnat la întrevederea dintre Premierul Iurie Leancă și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier.


Acordul va crea premisele necesare pentru realizarea proiectelor de aprovizionare cu apă potabilă şi tratarea apelor reziduale în mediul rural, modernizarea serviciilor publice locale, consolidarea capacităţilor de administrare publică şi crearea infrastructurii naţionale de calitate în domeniul metrologiei şi controlului calităţii.



10.07.2014

Acordul de cooperare dintre Republica Moldova şi EUROJUST

Procurorul General, Corneliu Gurin şi Preşedntele Eurojust, Michèle Coninsx au semnat astăzi, 10 iulie 2014, la Haga, Olanda, Acordul de cooperare dintre Republica Moldova şi EUROJUST, agenţie aUE care coordonează acţiunile autorităţilor competente din statele membre în domeniul cooperării judiciare împotriva formelor grave ale criminalităţii.

Autoritatea competentă pentru executarea prevederilor respectivului Acord, din partea  RM, este Procuratura Republicii Moldova. Acordul de cooperare prevede posibilitatea Republicii Moldova de a detaşa un procuror de legătură la Eurojust, iar pentru Eurojust – de a delega un magistrat de legătură în Republica Moldova.


Detalii  eng rom



 2.07.2014


Acordul de Asociere între RM şi UE a fost ratificat de către Parlamentul RM


Parlamentul Republicii Moldova a ratificat cu 59 de voturi „pentru” Acordul de Asociere și Liber Schimb cu UE MAEIE urmează să notifice Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene despre încheierea procedurilor interne de ratificare a Acordului de Asociere RM-UE, pentru a asigura aplicarea provizorie a acestuia de către ambele părţi, începând cu toamna anului curent.

 Ratificarea AA 


1.07.2014


Republica Moldova a semnat  , concomitent cu statele din Balcanii de Vest (Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia, Albania şi Bosnia şi Herţegovina) Acordul de Asociere la Programul european pentru cercetare-inovare Orizont 2020 (H2020).

Detalii   eng   rom