Faceți căutări pe acest blog

Perioada vacanțelor: sugestii utile pentru o vară fără griji

Odată cu începutul perioadei vacanțelor, când milioane de europeni își planifică călătoriile în Europa și pe alte continente, iată câteva sfaturi utile în cazul în care vă confruntați cu o problemă. Dacă vă întrebați cine va acoperi costurile unui tratament în caz de accident sau dacă doriți să știți ce documente trebuie să pregătiți pentru a lua cu dumneavoastră câinele în străinătate, vă prezentăm mai jos o listă cu tot ce face Uniunea Europeană pentru a vă oferi asistență în timpul călătoriei dumneavoastră.

Călătoresc în afara Europei, dar țara mea nu are ambasadă sau consulat la destinație. Pe cine ar trebui să contactez dacă am nevoie de ajutor?

În calitate de cetățean al unui stat membru al UE, sunteți automat și cetățean al Uniunii Europene și, prin urmare, aveți dreptul la asistență consulară dacă vă aflați în afara UE (chiar și în cazul în care țara dumneavoastră nu este reprezentată). Puteți cere ajutor la consulatul sau ambasada oricărui stat membru al UE dacă, de exemplu, sunteți arestat, ați suferit un accident grav sau ați pierdut documente importante. 

De asemenea, aveți dreptul la asistență în situații de criză: Statele membre ale UE au obligația de a ajuta, la nevoie, la evacuarea cetățenilor în aceleași condiții ca cele destinate propriilor cetățeni.
Puteți afla dacă țara dumneavoastră este reprezentată în țara de destinație pe site-ul internet al Comisiei Europene dedicat protecției consulare.

Unde să sun dacă mi-a dispărut copilul?

Uniunea Europeană a convenit asupra unui număr unic pentru apeluri de urgență (116 000) pentru raportarea copiilor dispăruți în toate statele membre ale UE. Același număr poate fi format atât de părinții unui copil care a dispărut, care s-a pierdut sau care a fugit de acasă, cât și de către o persoană care deține informații despre un copil dispărut. Prin acest număr veți avea legătura cu o organizație cu experiență care este în măsură să vă ofere sprijin și asistență practică de natură psihologică, juridică sau administrativă.

Cine mă poate ajuta dacă în timpul vacanței am probleme cu o companie aeriană, o firmă de închiriere de autoturisme sau un operator de turism?



Dacă avionul, trenul, autobuzul sau vaporul întârzie sau este anulat...

Datorită normelor UE privind drepturile pasagerilor, dacă zborul sau călătoria dumneavoastră are întârziere de câteva ore, societatea de transport care asigură călătoria trebuie să vă despăgubească în mod echitabil. În cazul în care călătoria este anulată și trebuie să vă cazați într-un hotel aflat într-un alt loc decât destinația dumneavoastră finală, compania aeriană sau operatorul de transport feroviar ar trebui să suporte costurile de cazare. Înainte de călătorie, consultați modalitățile de revendicare a drepturilor dumneavoastră în aeroporturile, porturile, autogările și gările din întreaga Europă, sau descărcați aplicația pentru smartphone.

Ce drepturi specifice am dacă sunt călător cu handicap?

Normele UE privind drepturile pasagerilor protejează persoanele cu handicap și cele cu mobilitate redusă împotriva discriminării în timpul călătoriilor cu avionul sau cu trenul și le conferă dreptul de a avea același acces la mijloacele de transport ca și ceilalți cetățeni.

Dacă aveți acces la locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap în timpul călătoriilor cu mașina în țara dumneavoastră, vi se acordă accesul la locurile de parcare echivalente din întreaga Europă. Pentru aceasta aveți nevoie de modelul standardizat de card de parcare pentru persoanele cu handicap.

Am achiziționat un pachet de servicii turistice, însă operatorul meu a dat faliment. Pot obține o rambursare?

Directiva privind pachetele de servicii turistice protejează consumatorii europeni care pleacă în vacanță și acoperă pachetele pentru vacanță prestabilite care combină cel puțin două dintre următoarele servicii: (1) transportul, (2) cazarea și (3) alte servicii turistice, cum ar fi excursiile (incluse în prețul de vânzare).

Protecția oferită de directivă include: informațiile din broșuri, dreptul de a anula fără penalități, răspunderea în ceea ce privește serviciile (de exemplu, hoteluri de calitate nesatisfăcătoare) și protecție în cazul în care un operator de turism sau o companie aeriană dă faliment.

În viitor, această protecție va fi extinsă și la consumatorii care rezervă pachete personalizate online (oferite fie de un singur agent comercial, fie de mai mulți agenți aflați în relații de afaceri), datorită unor noi propuneri ale Comisiei Europene, sprijinite de Parlamentul European (MEMO/14/184). Aproximativ 120 de milioane de cetățeni vor beneficia de protecție suplimentară.

Mi-a plăcut atât de mult vacanța încât mă gândesc să cumpăr un drept de folosință pe durată limitată în aceeași stațiune. Ce trebuie iau în considerare?

Datorită normelor UE, vânzătorii de drepturi de folosință pe durată limitată trebuie să ofere clienților informații detaliate în timp util, înainte de a obliga clientul prin orice formă de contract, inclusiv cu privire la prețul care trebuie plătit, descrierea produsului și perioada și durata exactă a sejurului la care clientul are dreptul în temeiul contractului. Aceste informații ar trebui să fie oferite în limba maternă a clientului, la cererea sa.

De asemenea, normele asigură posibilitatea clienților de a se retrage dintr-un contract într-o perioadă de „reflecție” de 14 zile calendaristice și faptul că agenții comerciali nu au dreptul să solicite din partea clienților nicio formă de plată în avans sau garanție în cursul perioadei respective. Înainte de încheierea unui contract, agentul comercial este obligat să atragă în mod explicit atenția clientului asupra existenței dreptului de retragere, asupra duratei perioadei de reflexie și asupra interzicerii plăților în avans în cursul acestei perioade. 

Tarifele telefonice exorbitante îmi ruinează bugetul de vacanță. Cum aș putea să le reduc pe durata călătoriei?

Datorită UE puteți chiar să economisiți bani în cursul călătoriilor, în această vară având loc încă o scădere a prețurilor - cea mai pronunțată fiind reducerea prețului la comunicațiile de date în roaming: de la 45 de cenți/MB la 20 de cenți/MB (tarif perceput per kilobyte utilizat). Pentru noile plafoane, vă rugăm să consultați tabelul de mai jos. În plus, de la 1 iulie 2014, anumiți furnizori de servicii de telefonie mobilă din Europa vă vor permite alegerea unui contract separat de roaming înainte de plecare și, în cazul în care este disponibil, vă vor permite alegerea unui furnizor local de servicii de comunicații de date mobile în roaming în țara pe care o vizitați. În acest fel, puteți compara ofertele de tarife pentru roaming și puteți beneficia de mai multe oferte și prețuri atractive în timp ce vă aflați în vacanță. Toate aceasta sunt vești bune pentru dumneavoastră, deoarece puteți să vă relaxați și să vă bucurați de vară, păstrând în același timp legătura cu familia și prietenii de acasă. O veste și mai bună este faptul că UE elaborează în prezent noi norme care au ca scop eliminarea totală a tarifelor de roaming! Prin urmare, este de așteptat ca înainte de Crăciun tarifele de roaming să fie de domeniul trecutului: veți putea vorbi pe chat, trimite SMS-uri, descărca date și naviga pe internet în UE la fel ca și acasă!

Tip de activitate în telefonie mobilă în UE
Plafoane tarifare în 2013
Plafoane tarifare în 2014
Efectuarea unui apel
24 de cenți pe minut
19 cenți pe minut
Primirea unui apel
7 cenți pe minut
5 cenți pe minut
Trimiterea unui SMS
Maximum 8 cenți
Maximum 6 cenți
Descărcarea de date/navigare pe internet
45 de cenți per MB
20 de cenți per MB

Ce trebuie să știu dacă doresc să îmi iau animalul de companie (pisica, câinele sau dihorul domestic) cu mine în vacanță în UE? 

În cazul în care călătoriți în interiorul UE, puteți cu ușurință să luați animalele de companie cu dumneavoastră, dacă respectați următoarele reguli:

În cazul în care călătoriți cu un câine, o pisică sau un dihor domestic, asigurați-vă ca animalul a fost supus unei vaccinări antirabice și că această informație este înscrisă în pașaportul animalului dumneavoastră de companie.

În cazul în care călătoriți în Irlanda, Finlanda, Malta sau Regatul Unit, animalul dumneavoastră de companie va trebui să fie supus și unui tratament antiparazitar. 

În cazul în care câinele sau pisica are o vârstă mai mică de 3 luni sau dacă animalul de companie nu este câine, pisică sau dihor domestic, se pot aplica normele specifice fiecărei țări. 

Consultați site-ul nostru internet pentru a afla mai multe informații cu privire la acest subiect.
Dacă sunteți cetățean al UE care se întoarce acasă din afara UE, va trebui să aveți pașaportul animalului dumneavoastră de companie. În funcție de destinația dumneavoastră de vacanță, în plus față de vaccinarea antirabică, s-ar putea ca animalul dumneavoastră de companie să trebuiască să fie supus unor teste suplimentare înainte de plecare. 

Dacă aveți reședința în Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția sau statul Vatican și dețineți un pașaport pentru animalul dumneavoastră de companie, aveți aceleași drepturi ca și cetățenii UE. 

Înainte de plecare, consultați cerințele din țara pe care intenționați să o vizitați.

Pot aduce carne sau brânză la întoarcerea din vacanța în străinătate? 

Când vă întoarceți acasă din majoritatea țărilor din afara UE, este ilegal să aduceți produse din carne sau produse lactate, indiferent dacă produsele respective sunt pentru consum propriu sau cadouri.
Dacă vă întoarceți din Insulele Feroe, Groenlanda sau Islanda, puteți aduce cel mult 10 kilograme de anumite produse de origine animală, lapte praf pentru sugari, alimente pentru sugari, produse alimentare speciale sau hrană specială pentru animale de companie, care sunt necesare din motive medicale. Pentru a le putea transporta, produsele respective trebuie să se afle în ambalaje sigilate și să nu cântărească mai mult de două kilograme sau să necesite refrigerare înainte de a fi deschise.
De asemenea, puteți aduce pește și anumite crustacee din Groenlanda, dacă greutatea acestora nu depășește 20 de kilograme. În cazul Insulelor Feroe și al Islandei nu se aplică restricții de greutate.
Pentru alte produse de origine animală, cum ar fi mierea, limita este de asemenea două kilograme.
La transportul produselor de origine animală între țări din interiorul UE, aceste norme nu se aplică. Ele nu se aplică nici dacă vă întoarceți din Andora, Liechtenstein, Norvegia, San Marino sau Elveția.
UE poate introduce restricții suplimentare în cazul apariției unor boli infecțioase la animale în țări terțe.

Dacă aveți îndoieli, vă rugăm să contactați serviciul veterinar de la punctul de intrare în UE (aeroport, port, punct de frontieră rutier etc.).

Este important să rețineți că aceste reguli au fost introduse pentru a proteja atât sănătatea 
dumneavoastră, cât și pe cea a animalelor din UE, împotriva unor boli animale grave.
Pentru informații suplimentare vă rugăm să consultați site-ul internet Europa destinat călătoriilor.
Răspunsurile la alte întrebări frecvente le găsiți aici.

Dacă doriți să puneți alte întrebări, puteți să o faceți utilizând această adresă

Ce trebuie să iau în considerare dacă fac apel la un credit pentru a plăti un pachet de servicii turistice?

Directiva privind creditul de consum vă garantează anumite drepturi atunci când cumpărați pe credit. Primele cinci, în ordinea importanței, sunt:

Anunțurile publicitare pentru creditele de consum trebuie să fie transparente și ușor de înțeles
Înainte de semnarea unui contract, ar trebui să primiți suficiente informații pentru a fi în măsură să comparați diferitele oferte de pe piață 

După ce ați semnat contractul, ar trebui să primiți o copie a acestuia
Dacă vă răzgândiți, aveți la dispoziție 14 zile pentru a vă retrage din contract
Ar trebui să aveți posibilitatea de a rambursa creditul înainte de termenul stabilit în schimbul unei compensații echitabile. 

Dacă mă confrunt cu probleme atunci când fac cumpărături în vacanță în străinătate, pe cine pot contacta acasă pentru a mă ajuta să obțin remedierea situației?

Dacă aveți reședința în UE, Norvegia sau Islanda, puteți beneficia gratuit de asistență la întoarcere! Contactați Centrul european pentru consumatori(ECC) din țara dumneavoastră dacă ați avut probleme la închirierea unui autoturism, la rezervarea unui pachet de servicii turistice sau a unui bilet de avion atunci când călătoriți în UE, Norvegia sau Islanda. Personalul centrului poate, de asemenea, să vă ajute să rezolvați problemele pe care le-ați întâmpinat la rezervarea online a unor servicii turistice auxiliare într-o altă țară europeană. Persoanele care călătoresc în Brazilia cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal vor beneficia, de asemenea, de expertiza ECC. Puteți descărca aici un ghid special dedicat Campionatului Mondial cu privire la drepturile dumneavoastră în calitate de consumatori în Brazilia.
În vacanță am cumpărat o pereche de pantofi noi, iar după o săptămână s-au rupt. Cum aș putea să îmi recuperez banii? Care sunt regulile? 
Indiferent unde vă faceți cumpărăturile în UE, vă sunt asigurate drepturile de bază în calitate de consumator. 2 ani garanție - vânzătorul trebuie să repare sau să înlocuiască gratuit marfa care prezintă defecte. Dacă acest lucru nu este posibil într-un interval rezonabil de timp sau este în dezavantajul dumneavoastră, puteți solicita rambursarea sau o reducere de preț. Garanțiile comerciale nu înlocuiesc garanția minimă de 2 ani, însă pot veni în completarea acesteia.
Indiferent de cetățenia dumneavoastră, legile UE privind protecția consumatorului se aplică bunurilor și serviciilor cumpărate de la orice magazin de pe teritoriul UE. Garanțiile sunt reglementate de legislație în întreaga Europă. O directivă UE prevede gradul minim de protecție a consumatorilor. Statele membre sunt obligate să pună în aplicare în legislația națională cerințele UE, ceea ce poate oferi, de asemenea, un nivel mai ridicat de protecție.

De asemenea, datorită procedurii europene cu privire la cererile cu valoare redusă, dacă ați cumpărat în străinătate un produs cu defect puteți să solicitați o rambursare în trei etape simple. În numeroase cazuri și în toate statele membre ale UE - cu excepția Danemarcei - puteți urma această procedură. Procedura reprezintă o alternativă rapidă și rentabilă la procedurile juridice tradiționale și poate fi utilizată în prezent pentru tranzacțiile comerciale, inclusiv cele efectuate de consumatori, care nu depășesc 2 000 de euro. Tot ce trebuie să faceți este depunerea unui formular standard către tribunalul competent. 

O altă veste nouă pentru consumatori este intrarea în vigoare la 13 iunie 2014 a noilor norme ale UE privind drepturile consumatorilor, ceea ce va asigura faptul că toți cetățenii UE vor dispune de 14 zile dacă doresc să returneze mărfurile cumpărate la distanță, indiferent dacă acestea au fost achiziționate pe internet, prin corespondență sau la telefon (MEMO/14/1144).

Ce se întâmplă dacă trebuie să apelez la serviciile unui medic în străinătate?

Dacă vă îmbolnăviți sau suferiți un accident în timpul unei călătorii într-o altă țară din UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția, aveți dreptul la îngrijiri medicale de urgență. În acest scop, este necesar să aveți la dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)
NOTĂ DE INFORMARE/ Comisia Europeană. - 2014. - 20 Mai 2014 DESCARCATI