Faceți căutări pe acest blog

Noul Președinte al Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker

La data de 15 iulie, cu 422 voturi pentru, Parlamentul European l-a ales pe Jean-Claude Juncker prin vot secret, în funcția de Președinte al noii Comisii Europene. Aceasta își va prelua mandatul de cinci ani la data de 1 noiembrie 2014. Numărul minim de voturi necesare a fost 376.

422 de deputați au votat pentru, 250 împotrivă și 47 s-au abținut. Numărul total de voturi a fost de 729, din care 10 nu au fost valide.

Pentru prima dată în istoria UE, Parlamentul European a ales - și nu doar a aprobat - Președintele Comisiei Europene, ca urmare a propunerii Consiliului European, conform regulilor stabilite de Tratatul de la Lisabona (decembrie 2009).

Fost prim-ministru al Luxemburgului și candidat al partidului care a câștigat cele mai multe mandate în Parlamentul European la alegerile din mai 2014, Jean-Claude Juncker a fost nominalizat la funcția de conducere a UE de către Consiliul European la 27 iunie. 26 de state membre au votat pentru nominalizarea sa, în votul formal, iar două au votat împotrivă.

Președintele ales al Comisiei Europene va trimite acum scrisori oficiale către șefii statelor membre, invitându-i să propună candidați pentru posturile de comisari europeni.
 
Jean-Claude Juncker şi-a prezentat programul politic pentru viitoarea Comisie Europeană :

 
Un nou început pentru Europa: Agenda mea pentru locuri de muncă, creştere, echitate şi schimbări democratice=A new start for Europe: My agenda for Jobs, Growth, Fairness and Democratic Change
 
Jean-Claude Juncker a prezentat agenda sa de reforme, obiectivul său pentru o economie de piață socială, inclusiv un pachet de investiții de 300 miliarde euro pentru susținerea creșterii economice, combaterea șomajului și încurajarea competitivității, viziunea sa de a democratiza și mai mult Troica Comisia Europeană - BCE - FMI, limitele flexibilității în Pactul pentru stabilitate și creștere economică, precum și ideile sale privind uniunea europeană a energiei.