Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Mai 2014


 Aprilie 2014
Martie 2014
Februarie 2014
Ianuarie 2014
Arhiva 2011-2013







 27.05.2014

Lansarea Strategiei Guvernului Suediei bazată pe rezultate privind cooperarea în domeniul reformelor cu Europa de Est pe anii 2014-2020 în Moldova


Guvernul Suediei va oferi Republicii Moldova aproximativ 100 de milioane de euro, în următorii şapte ani, pentru realizarea reformelor. Aceasta prevede Strategia Guvernului Suediei privind cooperarea în domeniul reformelor cu Europa de Est pe anii 2014-2020, lansată astăzi, în cadrul unui briefing comun de presă al premierului Iurie Leancă şi ambasadoarei Suediei în RM, Ingrid Tersman.

Potrivit diplomatului suedez, Strategia stabileşte că Executivul de la Stockholm va investi în următorii şapte ani 500 de milioane de euro pentru susţinerea reformelor în ţările Parteneriatului Estic, iar domeniile prioritare de realizare a Strategiei vor fi identificate în baza analizei rezultatelor obţinute în statele din Europa de Est. 


22-23.05 .2014

Vizita Comisarilor europeni Dacian Cioloș și Cecilia Malmstrom în Moldova

Agenda comisarilor include întrevederi cu Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă și cu Președintele Parlamentului, Igor Corman.

Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală,Dacian Cioloș va participa inițial la Congresul reprezentanților autorităților locale, iar apoi se va întâlni cu reprezentanții mass-media.  La 23 mai, Dacian Cioloș va efectua o vizită la Comrat, unde se va întâlni cu guvernatorul UTA Găgăuz-Yeri, Mihail Formuzal. După aceasta, va discuta cu studenții de la Universitatea din Comrat.Seara, Dacian Cioloș va merge în satul Costești, raionul Ialoveni pentru a vorbi cu agricultorii din localitate.

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, va participa la forumul public „Femeile pentru o Moldovă europeană".Ulterior, Prim-ministrul Iurie Leancă și Cecilia Malmstrom vor susține o prelegre publică la Universitatea de Stat din Moldova.



15.05.2014


Reuniunea Comisiei Europene cu Guvernul RM  


 Reuniunea are drept scop discutii asupra celor mai recente evoluții din Republica Moldova, viitorul Acord de asociere UE-Republica Moldova, precum si siguranta faptului , ca AA oferă creștere și stabilitate până la potențialul său maxim.

Un alt aspect al discutiilor este să revizuiască situația actuală în Republica Moldova cu privire la reforme-cheie din sectorul justiției, mediul de afaceri și subiecte ce tin de siguranta energetica .

 Detalii
SPRIJINUL COMISIEI EUROPENE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

12.05.2014

Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy în RM

Agenda vizitei la Chișinău (13.05.2014)  a Președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy,  include întrevederi cu Preşedintele RM, Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă și cu Președintele Parlamentului, Igor Corman.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy i-a adresat Premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, pe 27 iunie 2014, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar UE-RM. La ceremonia de semnare vor fi prezenţi liderii celor 28 de ţări membre ale UE.



09.05.2014


ZIUA EUROPEI 2014

Pentru a marca Ziua Europei, instituţiile UE îşi deschid porţile pentru public, la începutul lunii mai, la Bruxelles şi la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa şi din întreaga lume organizează diverse activităţi şi evenimente, pentru toate vârstele.

În fiomre an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, pentru a sărbători ziua Europei şi pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

Zilele Europei în Republica Moldova - 10, 17 mai

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat sărbători de amploare pentru a marca Ziua Europei, care a avut loc la 10 mai în Chişinău şi la 17 -  în Comrat.

 
06.05.2014


Comisia Europeană oferă Moldovei un nou pachet de asistenţă în valoare de 30 mln euro

Comisia Europeană a anunțat astăzi despre un pachet de sprijin pentru Georgia și Republica Moldova, în valoare de 60 milioane euro . Acest pachet de sprijin va ajuta instituțiile publice, cetățeni și comunitatea de afaceri să profite de beneficiile și oportunitățile oferite de acordurile de asociere cu UE, inclusiv posibilitatea de acces la piața UE .

 Sprijinul pentru Republica Moldova (30 milioane €) are drept obiectiv dezvoltarea competitivităţii afacerilor mici, dezvoltarea legislației naționale în conformitate cu standardele de calitate ale UE și promovarea exporturilor și oportunități de investiții, campanii de comunicare și de informare cu privire la acordul comercial cu UE .

Detalii   eng   rom