Faceți căutări pe acest blog

BV - Dialoguri europene /REL - Mai 2014


 Interviuri, comentarii, opinii





 30.05.2014

Jaromír Kvapil: „Cehia este prima care importă cel mai mult vin moldovenesc” : Interviu cu ambasadorul Cehiei la Chișinău.

27.05.2014

Ingrid Tersman: strategia Suediei pentru încurajarea reformelor în R. Moldova e o strategie bazată pe rezultate

Suedia oferă în următorii 7 ani 100 de milioane de euro Moldovei pentru încurajarea reformelor.

Ambasadoarea Suediei la Chișinău Ingrid Tersman spune că Moldova este o țară prioritară în cadrul Parteneriatului Estic:„Această strategie se va concentra pe reforme și rezultate. Din acest motiv, o și numim „strategie bazată pe rezultate”. În cazul în care noi vom observa că într-un anumit domeniu reformele nu se mișcă înainte, așa cum am contat noi, deci, fără rezultatele scontate, noi avem privilegiul să realocăm acești bani, să îi transferăm în alte sectoare. Însă, în același timp, în cazul în care vom vedea că reformele înregistrează un progres considerabil, noi vom suplimenta alocațiile pe care le-am preconizat anterior. Deci, este vorba, cu alte cuvinte, de principiul suedez more for more, mai mult pentru mai mult. ”

 27.05.2014
Nicu Popescu: „În toate cele patru tipuri de criză Uniunea Europeană încearcă să ajute Ucraina”

Expertul de la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene în dialog cu Alexandru Eftode.

Expertul Nicu Popescu de la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene crede că Ucraina a renunțat la politica pendulării între est și vest, iar alegerile prezidențiale de duminică au confirmat acest lucru. Într-un interviu pe care ni l-a acordat, l-am întrebat la început pe Nicu Popescu dacă Ucraina s-a hotărât prea târziu acum, când rezultatele alegerilor europarlamentare, indicând o creștere a euroscepticismului, vor face Uniunea Europeană mai puțin dornică să strângă legãturile cu vecinii estici, mai ales cu Ucraina.


26.05.2014

Cristian Ghinea: „Sprijinirea Moldovei pe parcursul său european rămâne o prioritate” Interviu cu directorul Centrului Român de Politici Externe de la București, pe tema rezultatelor alegerilor europene.


 22.05.2014

 Eugen Caras: Acordul cu UE va duce şi la îmbunătățirea relațiilor comerciale cu Rusia
 
 Europa Libera: Dar cât de mult ar ajuta Republicii Moldova şi cetăţenilor ei, dacă totuşi despre perspectiva europeană s-ar spune foarte clar că exista cinci sau zece ani până când Moldova ar putea să devină membru al UE?
 
Eugen Caras: „Eu cred că este foarte importantă această perspectivă europeană. Există discuţiile care există. Există poate cadrul instituţional care există, deci, Parteneriatul Estic că nu este văzut, nu este perceput ca o politică de extindere, de lărgire a Uniunii Europene, dar dincolo de aceste realităţi şi de discuţiile care sunt, acum, e foarte important că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, Republica Moldova, totuşi, să aibă o perspectivă europeană, exprimată clar de către UE, care nu trebuie să descurajeze populaţia, ba, dimpotrivă, va mobiliza şi va motiva, va contribui la aceea ca integrarea europeană să devină într-adevăr o idee naţională, pentru că atunci va fi foarte clar care este orizontul de aşteptare, care este orizontul de planificare a acţiunilor autorităţilor, dar şi ale cetăţeanului.”

21.05.2014

Victor Chirilă: „UE este șansa noastră de a ne dezvolta țara” : Directorul Asociației pentru Politică Externă răspunde întrebărilor Europei Libere în ajunul alegerilor europarlamentare.
 
19.05.2014

Julia Otto: „Cred că în cazul Republicii Moldova putem vorbi de mai multe oportunităţi decât de riscuri”

 Europa Liberă: Din 1991, BERD a oferit Republicii Moldova, prin intermediul a 105 proiecte, peste 900 de milioane euro. O treime din aceşti bani au fost oferiţi începând cu 2010. Puteţi să ne oferiţi vreo statistică or exemple concrete care ar demonstra că aceşti bani au fost investiţi în mod corespunzător? 
 
Julia Otto:Atunci când BERD vine într-o ţară, investind într-un proiect anume sau într-o companie, acţionăm ca un magnet şi reuşim să atragem după noi şi alte investiţii. 900 de milioane de euro reprezintă doar banii pe care i-am adus noi în ţară, însă am atras investiţii de peste 1,65  miliarde de euro. E adevărat că în conformitate cu strategia precedentă, din 2010, am oferit o treime din întreaga sumă de 900 de milioane de euro. Pe parcursul anilor am sprijinit intrarea pe piaţă a câtorva companii internaţionale: mă refer la două companii europene care funcţionează în cadrul Zonei Economice Libere din Bălţi - „Gebauer&Griller” din Austria şi „Draexlmaier” din Germania. Sunt două exemple foarte bune, însă am vrea să vedem mai multe. De asemenea, deoarece infrastructura este foarte importantă pentru dezvoltarea afacerilor am investit peste 70 de milioane în reabilitarea drumurilor din ţară. Mai recent, împreună cu Banca Europeană pentru Investiţii am decis să oferim pentru următorii 5 ani un împrumut de 300 de milioane de euro pentru repararea drumurilor. O parte din surse financiare le-am canalizat şi spre reabilitarea liniilor de înaltă tensiune la Întreprinderea de Stat „Moldelectrica”. De asemenea, am lansat programe destinate femeilor care au o afacere sau planifică să lanseze una, programe care ţintesc măsuri de eficenţă energetică – toate acestea fac parte din munca pe care o depunem aici, în Republica Moldova”.

 19.05.2014

Aurel Ciocoi: „Să începem a acţiona europeneşte, pentru că din europenitatea fiecăruia dintre noi se clădeşte caracterul european al statului” Interviu cu ambasadorul R.Moldova la Berlin.
Europa Liberă: În discursul politic a apărut luminiţa în capătul tunelului: Chişinăului i s-a dat de înţeles că are şansa să devină Republica Moldova membră a Uniunii Europene. Acum, fiind ambasador în Germania, ce puteţi spune despre trăsăturile europenităţii pentru o ţară care trebuie să facă faţă acestei invitaţii semioficiale, ca să devină într-adevăr membru plenipotenţiar al Comunităţii Europene?
Aurel Ciocoi: „Există o suită întreagă de precondiţii sau condiţionalităţi care ne fac ţara să devină eligibilă pentru a deveni membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Şi, în primul şi primul rând, mă refer aici la capacitatea guvernului, capacitatea clasei politice de a implementa reformele profund, pe toate planurile societăţii noastre, şi nu doar economice, ci şi juridice, sociale etc., etc., astfel încât Republica Moldova să devină realmente europeană şi nu doar declarativ. Doi la mână: cred că avem încă foarte mult de lucrat, dincolo de presupusele cu succes implementate reforme despre care am pomenit mai sus, dar avem foarte mult de lucrat noi înşine, fiecare dintre noi, dintre cei 3,5 milioane de locuitori sau cetăţeni ai Republicii Moldova care locuim la noi acasă, să începem a gândi europeneşte şi să începem a acţiona europeneşte, pentru că din europenitatea fiecăruia dintre noi se clădeşte caracterul european al statului. Nu este nevoie să stăm şi să aşteptăm mana cerească de sus, gândindu-ne că vine un nene plăcut care ne va duce de mânuţă în Europa. Fiecare dintre noi trebuie să fie gata de a se pregăti din timp, pentru a deveni european şi pentru a nu pica în complexul inferiorităţii, atunci când ajungem în Europa şi ne simţim instantaneu net inferiori europenilor.”

 17.05.2014


16.05.2014

Vlad Filat: „Trebuie să implementăm reforme în așa fel încât Republica Moldova să ofere cetățenilor săi viață bună aici, acasă”  Valentina Ursu în dialog cu liderul Partidului Liberal-Democrat din R. Moldova.

 „Aderarea la Uniunea Europeană înseamnă îmbunătățirea vieții pentru cetățenii Republici Moldova, aceasta înseamnă o țară cu infrastructură modernă, europeană, așa cum spunem noi, spre care tindem și cu economie funcțională, cu sistem de securitate funcțional, care ne asigură securitatea necesară la nivel de țară și care va oferi fiecărui cetățean drepturi, libertăți, bunăstare în întreg spațiul european. Acesta este obiectivul nostru. Și vreau să atrag atenția că, și în perioadele anterioare, anumite obiective pe care le-am propus sunt realizate, aș da doar un exemplu: liberalizarea regimului de vize la fel nu era susținută sau erau alte puncte de vedere, spre exemplu, limitarea doar în a discuta și a propune ca scop semnarea acordurilor de asociere și de liber schimb.

16.05.2014

Valentina Basiul: „unul din zece moldoveni se declară români, deținători ai unui pașaport românesc”

Cu redactoarea-șefă adjunct a cotidianului Adevărul despre prezența moldovenilor în alegerile europarlamentare.

15.05.2014

Bernd Fabritius: „Guvernul rus va trebui să explice poporului de ce s-a despărțit de comunitatea valorilor europene și a izolat internațional Rusia”

La Berlin, în Bundestag, a avut loc recent un eveniment dedicat aniversării a zece ani de la „Marea extindere” către Est a UE, când zece state est-europene, între care trei foste republici sovietice (Letonia, Lituania și Estonia) și două insulare din Marea Mediterană (Cipru și Malta) au devenit membre ale Uniunii Europene. Politicianul german Bernd Fabritius a prezentat cu această ocazie un document care evidențiază câștigurile tuturor extinderilor către est ale blocului comunitar. Bernd Fabritius are 49 de ani, este născut în județul Sibiu și pe lângă cariera de avocat reprezintă în Bundestag CSU (Uniunea Creștin-Socială), fiind membru al Comisiei pentru afaceri europene și raportor pentru Ucraina.

15.05.2014

Vasile Bumacov: „Polonezii întotdeauna au fost mari susținători ai R. Moldova mai ales pe calea integrării europene” 

Guvernul  de la Varșovia acordă Republicii Moldova un credit de 100 de milioane de euro pentru o perioadă de 25 de ani, cu rată anuală de 0,15% şi o perioadă de graţie de cinci ani. Banii sunt destinaţi modernizării sectorului animalier. Acordul va permite restructurarea și modernizarea agriculturii. Ministrul agriculturii Vasile Bumacov a oferit mai multe amanunte Europei Libere.

13.05.2014

Luc Devigne: „economia Moldovei este competitivă, pentru că astăzi UE este deja principalul ei partener comercial”  Un interviu în exclusivitate cu negociatorul principal al UE pentru Acordul de Liber Schimb cu Moldova.
Europa Liberă: Moldova are un Tratat de liber schimb si cu tarile CSI. Devine incompatibil acest acord cind va semna Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeana ?

Luc Devigne:
„De loc. Nu exista niciun fel de incompatibilitate intre ele. Acordul de Liber Schimb reglementeaza relatiile dintre doua tari şi le lasa libertatea de a avea orice alte relatii cu oricare alte ţări din lume. Asa ca acesta este un mit, sa se spuna ca sunt imcompatibile. Noi sprijinim ca Moldova sa aiba relatii preferenţiale cu Rusia sau cu oricare alta tara cu care are acorduri preferentiale. Este bine pentru

Moldova si nu ne dauneaza noua deloc. Exista o multime de mituri si de zvonuri si dezinformari despre produsele europene care ar fi re-exportate din Moldova spre, sa spunem, Rusia, dar asta nu e adevarat dintr-un motiv foarte simplu: un produs al Uniunii Europene care este importat in Moldova in Acordul de Liber Schimb, va ramine un produs al Uniunii Europene si el nu are cum sa fie re-exportat prin acordul preferential pe care il are Moldova cu Rusia. Noi avem zeci de acorduri de liber schimb cu o multime de tari ale lumii si nici un partener nu s-a plins pina acum, si partenerii nostri au si ei diferite acorduri cu alti parteneri si noi nu ne plingem din cauza asta; cel putin din punct de vedere economic, noi nu vedem de ce ar fi justificată o astfel de abordare.

Din punct de vedere politic, asta este o alta poveste! Dar economic, eu as putea spune ca beneficiile Acordului de Liber Schimb se vor putea extinde si asupra companiilor ruseşti, caci daca companiile rusesti exporta in Moldova si produsul este substantial schimbat in Moldova, acel produs, daca va fi exportat catre Uniunea Europeana, după transformari substanţiale, devenind un produs moldovenesc, atunci si compania rusa va beneficia. Asa ca noi vedem numai beneficii si ii incurajez pe cei care sunt interesati de subiect sa citeasca explicatiile detaliate de pe site-ul delegatiei Europene de la Chisinau.”
 
11.05.2014

Gunnar Wiegand: „Trebuie sa atrageți înapoi acasă talentele și să profitați de ele...” : Un interviu cu şeful Direcţiei pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală a Comisiei Europene, aflat in vizită la Chisinău.

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii Republicii Moldova care rămân a fi eurosceptici?

Gunnar Wiegand: „Mesajul meu este că UE are ce oferi Moldovei, inclusiv o calitate mai bună a relaţiilor care vor începe odată cu semnarea Acordului de Asociere şi în continuare trebuie să lucrăm, să dăm tot ce-i mai bun pentru a face următorul pas. Pentru fiecare cetăţean, Europa este un partener, în caz ca cineva are impresia că nu destule s-au întâmplat în Moldova în ultimii 20 de ani, obiectivul nostru este să mișcăm această ţară înainte în ceea ce priveşte dezvoltarea economică.

Sunt oportunităţi pentru fiecare în Republica Moldova, noi dorim să avem o tară care atrage proprii ei oameni şi pe cei străini, în acelaşi timp, nu o tară care îşi pierde populaţia pe zi ce trece. Voi trebuie să atrageți înapoi acasă talentele pentru că aveţi şanse aici şi trebuie să profitați de ele, alături de UE, care mereu vă va ajuta cu aceasta.”

05.05.2015

Igor Corman: „în contextul complicat geopolitic și ajun de alegeri parlamentare semnarea Acordului de Asociere cu UE este de mare importanță” : Cu președintele Parlamentului de la Chișinău despre prioritățile momentului politic actual.

...pentru noi este important, în acest an, să menținem stabilitatea politică în țară, este important să semnăm, să ratificăm acest acord. Este important ca partidele pro-europene să câștige la următoarele alegeri, iar mai departe sigur că va urma implementarea Acordului de Asociere, va urma demersul privind obținerea statutului de candidat la Uniunea Europeană, toate negocierile prin care au trecut și alte țări.

Este un drum lung și eu nu mă tem să spun că e lung, aceasta nu înseamnă că oamenii de-acum trebuie să aibă o doză de pesimism: cine știe când vom ajunge, fiindcă fiecare etapă, în acest proces, este una importantă și aduce la schimbarea țării, aduce la ridicarea nivelului de viață al cetățenilor. Și pe noi acesta ne interesează, până la urmă, nu scopul în sine, când Moldova va fi membru al Uniunii Europene, ci cu cât mai repede să ne apropiem de nivelul țărilor europene.”


1.05.2014

Natalia Gherman: „Este foarte important de demonstrat că nu există o altă cale decât continuarea întocmai a acestui proces”

Europa Liberă: În ce condiţii Republica Moldova poate depune o cerere pentru a solicita statutul de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană? Şi când ar putea să se întâmple acest lucru?

Natalia Gherman: „Implementarea exemplară a prevederilor Acordului de Asociere, a Zonei de Comerţ Liber între Moldova şi Uniunea Europeană, timp de câţiva ani de zile, ne va permite, în primul rând, să avansăm în ceea ce priveşte parcursul nostru european, să facem cu adevărat ireversibil procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Şi, totodată, vom deveni mult mai eligibili în ceea ce priveşte depunerea cererii de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Acesta este un proces care ar trebui să se desfăşoare conform etapelor prin care au trecut şi alte ţări din Europa Centrală, de Est, Statele Baltice.
Noi nu considerăm că pentru noi ar trebui să existe un alt mecanism sau altă cale, dorim să repetăm exemplul acelor state care au dat dovadă şi de maturitate politică, dar şi de un proces de reforme cu mobilizarea şi susţinerea societăţii şi au devenit ţări membre ale Uniunii Europene, în ultimul deceniu.”

Cum văd moldovenii posibilitatea de a circula fără vize în Europa?  Un interviu cu Corneliu Ciurea, expert la IDIS Viitorul.